Povodom Dana ARBiH: U Bostonu održana tribina ‘Borba za Bosnu i Hercegovinu’

Povodom Dana ARBiH: U Bostonu održana tribina ‘Borba za Bosnu i Hercegovinu’

Sinoć, 26. aprila 2019. godine u organizaciji Kongresa Bošnjaka Svijeta je u Bostonu, SAD, povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine održana tribina pod nazivom Borba za Bosnu i Hercegovinu.

Uvodničar tribine je bio član upravnog odbora KBS Denis Striković, moderator predsjednik KBS Azem Derivišević Zenga, a na poziv organizatora su iz domovine došli Ahmet Sejdić, komandant odbrane Goražda i Slaviša Šućur, tenkista, heroj odbrane Sarajeva. Obojica zlatni ljiljani, legendarni borci Armije RBiH čija hrabrost i odlučnost u najtežim danima rata je postala planetarno poznata.

Posjetioci tribine su prisustvovali skoro historijskom momentu da iz prve ruke od trojice komandanta: Derviševića, Sejdića i Šućura čuju kako se vodila odbrana domovine i kako je Armija RBiH od grupe hrabrih boraca postala snažna i odlučna u važnim bitkama u Sarajevu i u dolini Drine.

Poslije izlaganja zlatnih ljiljana publika je imala priliku i da postavlja pitanja gostima.

Na kraju jedinstven zaključak ove tribine je bio da borci Armije RBiH koji su se borili za državu koja nije ostvarila njihovu želju, zanos i ideal, ali da borba za takvu državu još nije završena i da svako treba uzeti učešće u daljnjoj odbrani domovine.

Patriotizam i ljubav prema domovini nema drugu alternativu i u ovom momentu je snaga patriota daleko veća nego 1992. godine, i ne smije doći u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine.

Veoma značajno je istaći da Kongres Bošnjaka Svijeta nastavlja svoju internacionalnu misiju otvaranja patriotskog fronta širom svijeta i sam dolazak u SAD naših zlatnih ljiljana i njihova posjeta i prijem u parlamentu američke države Massachusetts govori da američka administracija dobro zna njihovu herojsku i patriotsku ulogu u odbrani države Bosne i Hercegovine i da im kao takvim želi iskazati poštovanje i povjerenje. Večeras se nastavlja posjeta zlatnih ljiljana Ahmeta Sejdića i Slaviše Šućura New Yorku i učešće u centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Armije RBiH za Sjevernu Ameriku – navode iz KBS-a.

Previous Preminuo poznati zenički historičar i profesor Salih Jalimam
Next ‘Pobjeda-Rudet’ posluje sve bolje; broj radnika višestruko uvećan

You might also like

NAŠI DANI

Sejdić odgovorio Ljubiću: Prestanite s obmanama

Povodom pisma koje je predsjednik GV HNS-a Božo Ljubić uputio predstavnicima međunarodne zajednice, u kojem tvrdi da je primarno provesti presudu Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, a ne niz

NAŠI DANI

Čović i Plenković razgovarali o stabilizaciji političkih prilika i uspostavi vlasti u BiH

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, saopćeno

NAŠI DANI

Cazin: Ulica za prvog pilota Armije Bosne i Hercegovine

  Samir Beganović, jedan od prve dvojice ratnih pilota Armije BiH (pored Edvina Iftića), ipak nije zaboravljen. Iako se nerijetko čini da je tako. Članovi udruženja RVI-paraplegičara USK-a uputili su