Povodom Dana državnosti: Crteži bosanskih gradova iz ’30-ih godina prošlog vijeka

Povodom Dana državnosti: Crteži bosanskih gradova iz ’30-ih godina prošlog vijeka

 

Izložba Historijskog arhiva Sarajevo “Crteži gradova Bosne i Hercegovine”, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, otvorena je danas u Muzeju Sarajeva – Despića kuća, prenosi AA.

Predstavljene su reprodukcije likovnih djela Vladimira Pintarića i Tomislava Krizmana iz Zbirke crteža i reprodukcija Historijskog arhiva Sarajevo.

Pet reprodukcija likovnih djela Vladimira Pintarića i 18 reprodukcije likovnih djela Tomislava Krizmana, koje su prikazane na izložbi, manji su dio Zbirke crteža i reprodukcija Historijskog arhiva Sarajevo, koja sadrži 404 jedinice i to 227 pojedinačnih reprodukcija i osam mapa sa 177 reprodukcija, iz perioda Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i Drugog svjetskog rata.

Djela Pintarića su rađena postupkom rasterografije, a nastala su u periodu između 1937. i 1938., dok su djela Krizmana rađena postupkom dubokotiska iz 1937. godine.

Autori izložbe su arhivisti Saša Beltram i Jasmin Turčalo.

“Odlučili smo da povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH, održimo izložbu na kojoj će biti prikazane reprodukcije crteža iz naše zbirke crteža i reprodukcija, koja broji oko 400 reprodukcija”, pojasnio je Beltram.

Istakao je da su izložene mape, uglavnom poznatih slikara iz Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: Agencije

Previous Begija Smajić, prva žena s hidžabom u NSRS: Cvijet Srebrenice nosit ću i dalje
Next Na Univerzitetu u Tuzli promovirano oko hiljadu diplomaca i magistara

You might also like

BAŠTINA

Bijela tabija Sarajevo: Virtuelna šetnja kroz prošlost

Utvrđenje poznato pod nazivom Bijela tabija, ili kako se nekada zvalo – Vrhbosna, predstavlja jednu od najimpresivnijih i najvažnijih historijskih lokacija u Sarajevu. Nalazi se na jugoistočnim ivicama nekadašnjeg starog

KULTURA I UMJETNOST

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježava 132. godišnjicu: Besplatni sadržaji za brojne posjetioce

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas obilježava 132. godišnjicu postojanja i djelovanja Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova 1. februara 1888. godine, Muzej

KULTURA I UMJETNOST

Večeras svečano otvaranje izložbe ”Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”

Svečano otvorenje multimedijalne izložbe “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, koju realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini,