Povodom Dana državnosti u Banjaluci otvorena izložba “Stara Bosna”

Povodom Dana državnosti u Banjaluci otvorena izložba “Stara Bosna”

Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska, danas je u Kristalnoj sali hotela Bosna u Banjaluci otvorio izložbu “Stara Bosna” povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovu izložbu, uz poštivanje epidemioloških mjera, organizovali su Kabinet entitetskog potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda u saradnji s Galerijom “Preporod” Zenica uz BZK “Preporod” ZDK i Gradskim odborom Stranke demokratske akcije Banjaluka.

“Hiljadugodišnja tradicija postojojanja države Bosne i Hercegovine nosi sa sobom ogromno kulturno-hitorijsko naslijeđe. Večerašnja izložba ima za cilj da pokaže dio tog naslijeđa”, izjavio je Ramiz Salkić i dodao da se raduje što su bili u prilici obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Banjaluci.

“Moj je poziv da svi oni koji vole državu Bosnu i Hercegovinu u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, Zvorniku i svim drugim mjestima u ovom našem dijelu države Bosne i Hercegovine organiziraju ovakve i slične manifestacije, priredbe i različite sadržaje u povodu Dana državnosti i Dana nezavisnosti.

Na takav način ćemo afirmirati ova dva najvažnija praznika za državu BiH i za građane na prostoru gdje čini mi se još uvijek ljudi nisu spremni da priznaju da žive u državi Bosni i Hecegovini”, kazao je Salkić.

Amna Sofić, predsjednica Galerije “Preporod” iz Zenice, rekla je da su djela izložena večeras u Banjaluci nastala na likovnim kolonijama koje se zovu “Stara Bosna”, a koje se organizuju u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana na Kuli Vranduk. Autori su akademski slikari i amateri iz BiH, a na svojim djelima prikazuju hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Previous OSBiH: Prijem 24. klase kandidata na osnovnoj obuci za vojnike u Centru za osnovnu obuku
Next Bosanski takmičari osvojili 15 medalja na Evropskom klupskom prvenstvu u taekwondou

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Promovisan ‘Leksikon znamenitih Bošnjaka’ Nazifa Veledara

   “Leksikon znamenitih Bošnjaka”, rezultat višegodišnjeg rada Nazifa Veledara promovisan je danas u Bošnjačkom institutu  – Fondacija Adil Zulfikarpašić, objavljen u izdanju Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod. Autor kaže da

KULTURA I UMJETNOST

JU Biblioteka Sarajeva – Ustanovljena nagrada ‘Nedžad Ibrišimović’

S ciljem da promovira kulturu čitanja i njeguje uspomenu na velikog bosanskohercegovačkog književnika, JU Biblioteka Sarajeva, u saradnji s  Legološkim društvom BiH, ustanovila je Nagradu „Nedžad Ibrišimović“. Nagrada se dodjeljuje

OTPOR BOSNE

U Travniku održana promocija dokumentarnog filma “Zagonetka Alagić – General koji je uspijevao nemoguće”

Premijera dokumentarnog filma “Zagonetka Alagić – General koji je uspijevao nemoguće”, autora Avde Huseinovića, u povodu obilježavanja 20. godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, urpiličena je 10. marta u Travniku, a