Povodom Dana USK i sjećanja na dr. Ljubijankića istaknuto – ‘Krajina je bastion bosanstva’

Povodom Dana USK i sjećanja na dr. Ljubijankića istaknuto – ‘Krajina je bastion bosanstva’

 

Dan USK, ujedno se obilježava i kao dan pogibije visoke državne delegacije Bosne i Hercegovine, predvođene dr. Irfanom Ljubijankićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

O tim teškim danima za USK i BiH, ratne 1995. godine, kao i o liku i djelu, dr. Ljubijankića, govorili su na mjestu pogibije članovi delegacije iz USK. Čelni ljudi kantona, kazali su kako su na ovom mjestu živote dali heroji naše države.

Podsjetimo, nemjerljiv doprinos u formiranju USK, dao je dr. Irfan Ljubijankić. Nakon  sjednice na kojoj je konstituisa USK,  helikopter  sa visokom držvnom delegacijom na čelu sa dr. Ljubijankićem, oboren je od strane neprijateljskih snaga iz okupiranog područja susjedne R. Hrvatske.

Delegaciji iz USK pridružio se i gradonačenik Grada Slunja koji je govorio o razmjerima zločina srpskog agresora na okupiranim područjima.

U noći 27. na 28. maja,  mučki su ubijeni dr. Irfan Ljubijankić, tadašnji državni ministar vanjskih poslova, Izet Muhamedagić, zamjenik ministra pravde BiH, Mensur Šablić tadašnji savjetnik u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Zagrebu i Fadil Pekić lični pratilac dr, Ljubijnakića. Za pogibiju državne delegacije još niko nije odgovarao.

Po povratku u USK, delegacija je posjetila gradsko mezarje Humci, katoličko groblje Žegar, Partizansko groblje te mezar  rahmetli dr. Ljubijankića. U kabinetu premijera Huseina Rošića, prije posjete mjestu pogibije u  Republici Hrvatskoj, upriličen je prijem za članove porodica poginulih članova državne delegacije. Premijer Rošić prigodnim riječima obratio se prisutnim i još jednom podsjetio na velika djela, koja su ovi bosanski  sinovi ostavili iza sebe.

FOTO: krajina.BA

Nakon toga, sinoć u 19 sati održana je svečana sjednica Skupštine USK na kojoj su se obratili predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić te premijer Vlade USK dr. Husein Rošić.

– Bio je to maj, 1995. godine. Bjesnila je agresorska ofanziva. Možda jedna od najžešćih. U Bihaću, u zgradi nedaleko od ove u kojoj se nalazimo, održavala se konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona. Unsko-sanski kanton bio je prvi federalni kanton. Takva je Krajina. U najtežem uvijek prvi, uvijek najbolji, uvijek najsrčaniji. Gdje bi drugi posustali Krajišnik neće. Takvi ljudi, kao sa onih klesanih stećaka, kazao je na svečanoj sjednici Skupštine premijer USK i poručio: Krajina je zapadna kapija Bosne. Krajina je bastion bosanstva i temeljnih vrijednosti na kojima naša domovina počiva. Čuvati Krajinu jednako je – čuvati Bosnu.

Dokumentarnom izložbom o rahmetli dr. Irfanu Ljubijankiću  “Gospodin iz Bosanske bašte” u izložbenom salonu Muzeja USK, završene su aktivnosti povodom obilježavanja 27. maja Dana USK, p

  • Podsjetimo na vrlo umne riječi dr. Irfana Ljubijankića:

 “Pošto je naš osnovni cilj opstati, mi našem narodu moramo izboriti slobodu, ali ne po svaku cijenu, što znači da cilj ne opravdava sva sredstva. Drugim riječima, to znači da trebamo uvijek misliti na osnovne moralne ljudske i etičke norme, ne vraćati zlo jer mi nismo zli ljudi, ne služiti se njihovim lošim metodama i uvijek imati na umu da sve što činimo to drugi gledaju. Ne možemo se mi danas ponašati kao zločinci, ne samo što mi to nećemo već i zato što nam to nije u genima. Naši preci su nam ostavili u amanet ljudstvo, poštenje i humanost. Tri najviše civilizacijske vrline, u njima je razum i snaga veća nego u maču. Zato ja danas u ovakvom na oko bezizlaznom stanju, u kakvom se momentalno nalazimo, vjerujem u budućnost Bosne i Hercegovine. Upravo zato što veliki dio našeg naroda u svojim genima nosi ove civilizacijske vrline i volju za slobodom.”

Previous Bosna i Hercegovina danas igra prijateljsku utakmicu sa Crnom Gorom
Next Spaha, Miske, Vedo, hvala vam!

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjećanje na 1.601 ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva: Bol roditelja sve je veća

Danas se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva kao spomen na sve ubijene mališane od 1992. do 1995. godine. Prema podacima Udruženja roditelja ubijene djece, tokom opsade Sarajeva, koja

NAŠI DANI

Bosnu i Hercegovinu moramo čuvati kao krunu napora generacija koje su se za nju borile, od Kulina bana pa do danas

Obraćanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na manifestaciji u Bobovcu u povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine Poštovani građani i građanke Bosne i Hercegovine, Danas obilježavamo sedamdeset

NAŠI DANI

Vukanović: ‘Kad vidim kako glasaju lideri Bošnjaka, i bošnjačkih partija, vidim da mi Srbi nismo najgori’

Narodni poslanik Nebojša Vukanović danas je u Narodnoj skupštini Republike srpske, gdje se biraju delegati za Dom naroda Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, poručio da “kad vidim kako