Povodom Dana USK i sjećanja na dr. Ljubijankića istaknuto – ‘Krajina je bastion bosanstva’

Povodom Dana USK i sjećanja na dr. Ljubijankića istaknuto – ‘Krajina je bastion bosanstva’

 

Dan USK, ujedno se obilježava i kao dan pogibije visoke državne delegacije Bosne i Hercegovine, predvođene dr. Irfanom Ljubijankićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

O tim teškim danima za USK i BiH, ratne 1995. godine, kao i o liku i djelu, dr. Ljubijankića, govorili su na mjestu pogibije članovi delegacije iz USK. Čelni ljudi kantona, kazali su kako su na ovom mjestu živote dali heroji naše države.

Podsjetimo, nemjerljiv doprinos u formiranju USK, dao je dr. Irfan Ljubijankić. Nakon  sjednice na kojoj je konstituisa USK,  helikopter  sa visokom držvnom delegacijom na čelu sa dr. Ljubijankićem, oboren je od strane neprijateljskih snaga iz okupiranog područja susjedne R. Hrvatske.

Delegaciji iz USK pridružio se i gradonačenik Grada Slunja koji je govorio o razmjerima zločina srpskog agresora na okupiranim područjima.

U noći 27. na 28. maja,  mučki su ubijeni dr. Irfan Ljubijankić, tadašnji državni ministar vanjskih poslova, Izet Muhamedagić, zamjenik ministra pravde BiH, Mensur Šablić tadašnji savjetnik u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Zagrebu i Fadil Pekić lični pratilac dr, Ljubijnakića. Za pogibiju državne delegacije još niko nije odgovarao.

Po povratku u USK, delegacija je posjetila gradsko mezarje Humci, katoličko groblje Žegar, Partizansko groblje te mezar  rahmetli dr. Ljubijankića. U kabinetu premijera Huseina Rošića, prije posjete mjestu pogibije u  Republici Hrvatskoj, upriličen je prijem za članove porodica poginulih članova državne delegacije. Premijer Rošić prigodnim riječima obratio se prisutnim i još jednom podsjetio na velika djela, koja su ovi bosanski  sinovi ostavili iza sebe.

FOTO: krajina.BA

Nakon toga, sinoć u 19 sati održana je svečana sjednica Skupštine USK na kojoj su se obratili predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić te premijer Vlade USK dr. Husein Rošić.

– Bio je to maj, 1995. godine. Bjesnila je agresorska ofanziva. Možda jedna od najžešćih. U Bihaću, u zgradi nedaleko od ove u kojoj se nalazimo, održavala se konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona. Unsko-sanski kanton bio je prvi federalni kanton. Takva je Krajina. U najtežem uvijek prvi, uvijek najbolji, uvijek najsrčaniji. Gdje bi drugi posustali Krajišnik neće. Takvi ljudi, kao sa onih klesanih stećaka, kazao je na svečanoj sjednici Skupštine premijer USK i poručio: Krajina je zapadna kapija Bosne. Krajina je bastion bosanstva i temeljnih vrijednosti na kojima naša domovina počiva. Čuvati Krajinu jednako je – čuvati Bosnu.

Dokumentarnom izložbom o rahmetli dr. Irfanu Ljubijankiću  “Gospodin iz Bosanske bašte” u izložbenom salonu Muzeja USK, završene su aktivnosti povodom obilježavanja 27. maja Dana USK, p

  • Podsjetimo na vrlo umne riječi dr. Irfana Ljubijankića:

 “Pošto je naš osnovni cilj opstati, mi našem narodu moramo izboriti slobodu, ali ne po svaku cijenu, što znači da cilj ne opravdava sva sredstva. Drugim riječima, to znači da trebamo uvijek misliti na osnovne moralne ljudske i etičke norme, ne vraćati zlo jer mi nismo zli ljudi, ne služiti se njihovim lošim metodama i uvijek imati na umu da sve što činimo to drugi gledaju. Ne možemo se mi danas ponašati kao zločinci, ne samo što mi to nećemo već i zato što nam to nije u genima. Naši preci su nam ostavili u amanet ljudstvo, poštenje i humanost. Tri najviše civilizacijske vrline, u njima je razum i snaga veća nego u maču. Zato ja danas u ovakvom na oko bezizlaznom stanju, u kakvom se momentalno nalazimo, vjerujem u budućnost Bosne i Hercegovine. Upravo zato što veliki dio našeg naroda u svojim genima nosi ove civilizacijske vrline i volju za slobodom.”

Previous Bosna i Hercegovina danas igra prijateljsku utakmicu sa Crnom Gorom
Next Spaha, Miske, Vedo, hvala vam!

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Povodom Dana državnosti položeno cvijeće kod Vječne vatre

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić i Šefik Džaferović, povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, položili su cvijeće na spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajevu,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Safeta Isovića – Tigra sa Žuči

Prije 27 godina na današnji dan poginuo je Safet Isović, zamjenik komandanta 2. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH, u oslobađanju Mijatovića Kose od agresora. Na mjestu njegove pogibije danas je obilježena godišnjica oslobađanja

NAŠI DANI

Obezbijeđene 1673 stipendije za školovanje afričke djece

Već petu godinu za redom MFS-EMMAUS se brine o školovanju afričke djece u dalekoj Burkini Faso, zemlji koja slovi za jednu od pet nasiromašnijih zemalja u svijetu i u kojoj