Povratak nakon 12 godina: Najbolje bosanske rukometašice spremne za kvalifikacije

Povratak nakon 12 godina: Najbolje bosanske rukometašice spremne za kvalifikacije

Najbolje bosanskohercegovačke rukometašice spremne su za predstojeći pretkvalifikacioni turnir za plasman na Evropsko prvenstvo.

Domaćin je Grčka, a u grupi s bosanskohercegovačke rukometašicama su još selekcije Latvije i Italije.

Susret protiv domaćica kojim će bh. selekcija otvoriti turnir u petak, prvi je za rukometašice Bosne i Hercegovine nakon 12 godina, tokom kojih ženska reprezentacija u okviru Rukometnog saveza BiH nije postojala.

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Marinko Umičević na konferenciji za medije u Mostaru, gradu u kojem su se reprezentativke pripremale za ovaj turnir, rekao je kako je Savez smogao snage i sredstava da sve dobro organizuje, kao i da vjeruje u dobar rezultat.

“Nismo mi loši. Imamo finu ekipu. Ne očekujemo veliki rezultat, ali očekujemo da igračice ostave srce na terenu. Imamo povjerenje i u trenera, kao i u njih same. Situacija u Savezu jeste teška, imamo problem s poreskim brojem i sponzorima, ali smo se uspjeli dogovoriti s BH Telecomom, koji nam je ponudio korektan prijedlog. Vjerujem da dolazi bolje vrijeme za bh. rukomet. Troškovi su veliki, ali sam prijatno iznenađen entuzijazmom. Hvala premijeru Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenku Hercegu koji nam je omogućio smještaj, zatim ljekaru na PCR testovima, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar koja nas je besplatno testirala te na kraju i Sportskom savezu Mostara na dvorani koju nismo morali plaćati”, izjavio je Umičević.

Selektor Radan Rovčanin rekao je da je danas ipak najvažnije to što je priča o ženskoj rukometnoj reprezentaciji nakon 12 godina ponovo počela, uz nadu da će se igračice predstaviti u najboljem svjetlu u Grčkoj.

“Nadam se i da će priča živjeti u budućnosti i da će imati kontinuitet. Nadam se i rezultatima koji bi nam svima bili na ponos. Vjerujem da će igračice dati sve od sebe. Grčka i Italija imaju kontinuitet, iskustvo je na njihovoj strani, a naše je da damo maksimum, pa ćemo vidjeti za što će to biti dovoljno”, istakao je Rovčanin.

Asistentica selektora Kornelija Leko smatra da u bh. selekciji ima materijala da se u dogledno vrijeme ostvare dobri rezultati.

“Za nas je sve ovo već veliki rezultat. Samo pokretanje reprezentacije je ogroman pomak za rukomet u Bosni i Hercegovini”, smatra ona.

Reprezentativka Slađana Topić je kazala da je reprezentativno okupljanje za turnir poput predstojećeg, čekala cijelog života.

“Hvala onima koji su učinili sve da budemo ovdje, omogućivši nam da na najbolji način prezentujemo našu državu. Treba biti realan i reći da smo malo vremena na okupu, što nećemo koristiti kao izgovor. Pritiska uvijek ima, ali to treba biti pozitivno i gurati nas prema naprijed. Znamo da su ostale reprezentacije iskusnije, ali one sigurno nemaju informacije o nama i mi ćemo biti faktor iznenađenja”, najavila je Topić.

Čast da bude dio reprezentacije na turniru u Grčkoj pripala je i Armini Isić.

“Nadam se da će sve ovo dobro proći. Ne želim sada govoriti o velikim očekivanjima, ali ćemo se svakako boriti na terenu. To možemo. Želimo igrati najbolje što znamo. Osjećam adrenalin, motivisana sam i jedva čekam da sve krene”, kazala je.

Polazak za Grčku planiran je za sutra u ranim jutarnjim satima, javlja AA.

Previous Za višegodišnju opsadu Goražda i hiljade ubijenih niko nije odgovarao, u međuvremenu optužen 21 branioc
Next Kolektivna dženaza u Gornjoj Kalesiji: Idriz dobio ime po djedu kojeg su ubili zločinci u Zvorniku

You might also like

SPORT

Mostar: Napreduje izgradnja sportske dvorane, značajnog višemilionskog projekta u Bijelom Polju

U Bijelom Polju kod Mostara polako se nazire sportska dvorana, višemilionski projekt koji je s izgradnjom započeo u martu 2022. godine, a koji bi, okružen školom i vrtićem, mogao postati

SPORT

Veliki uspjeh: Njegoš Sikiraš MVP utakmice u Americi!

Kadetski reprezentativac naše države i jedan od najvećih talenata u Europi što se tiče 1999. godišta, Njegoš Sikiraš je odigrao sjajan meč na završnici Jordan Brand Classic Campa u New

SPORT

Lana Pudar u finalu Evropskog prvenstva u disciplini 100m delfin

Lana Pudar je u finalu seniorskog Evropskog prvenstva u Rimu u disciplini 100m delfin!! Sa otplivanim vremenom 58.06 zauzela je drugo mjesto u svojoj grupi, što je ukupno četvrto vrijeme