Povratničke zajednice upozoravaju na izborni inženjering: Sve više prijava za krađu identiteta (Video)

Povratničke zajednice upozoravaju na izborni inženjering: Sve više prijava za krađu identiteta (Video)

U inicijativu “Moja adresa Srebrenica” svakodnevno pristižu prijave građana Srebrenice koji privremeno žive van granica Bosne i Hercegovine i koji su uredno popunili obrasce PRP1 za glasanje putem pošte, međutim, prilikom provjera na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije BiH, adrese nisu one koje su naveli u obrascu PRP 1, adrese zapadnih zemalja, nego su adrese susjedne Srbije, navedeno je u saopćenju iz Inicijative.

Dodaju kako su o ovom problemu i ranije govorili, te upozoravali nadležne institucije od Centralne izborne komisije do SIPA-e i Tužilaštva BiH, ali ništa konkretno nije urađeno kako bi se građanima čiji je identitet ukraden, legalno i legitimno omogućilo ostvarivanja prava glasa na predstojećim Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini – Srebrenici.

“Najčudnije u svemu je ponašanje Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine koja je stala na stranu onih koji učestvuju u krađi identiteta građana Srebrenice i izbornom inženjeringu. O čemu se zapravo radi?

Ukoliko su na adresu Centralne izborne komisije BiH pristigla dva PRP 1 obrasca za jedno isto lice, priznaju onaj obrazac koji je stigao zadnji, bez ikakve provjere ili kontaktiranja lica kako bi se utvrdila vjerodostojnost podataka sa PRP1 obrasca.

Najnoviji slučaj koji nam je jutros prijavljen od strane lica koje živi u Njemačkoj i koje je uredno popunilo PRP1 obrazac i dostavilo Centralnoj izbornoj komisiji, nakon provjere na zvaničnoj web stranici CIK-a, prije petnaest dana, adresa za glasanje je bila uredna – glasa putem pošte – Njemačka, međutim, jutros nakon ponovne provjere adresa za glasanje nije Njemačka, nego susjedna Srbija, tačnije prijavljen je da glasa sa adrese izvjesnog Hasana Hasanovića iz Bajine Bašte R. Srbija.

Na upit Centralnoj izbornoj komisiji zašto je došlo do promjene adrese za glasanje putem pošte, usmeno je dobio odgovor da je “1.9.2020. godine stigla još jedna prijava, te se u obzir uzima ona koja je stigla zadnja” dakle bez ikakve dodatne provjere.

Poznato je da niti postoji izvjesni Hasan Hasanović, niti da u Bajnoj Bašti u zadnjih 50 godina živi ijedan Bošnjak”, piše u saopćenju.

Navodi se, također, kako se s razlogom sumnja u nepristranost i profesionalnost Centralne izborne komisije BiH, te im je upućeno pitanje da li i oni podržavaju izborni inženjering i krađu identiteta građana Srebrenice, te po kojem pravilu i zakonu prihvataju ili ne PRP 1 obrazac.

”Na osnovu čega vrše ocjenu da su podaci iz zadnjeg PRP 1 obrasca vjerodostojniji od onog prvog i zašto teret dokazivanja stvarne adrese prebacuju na lice koje je uredno dostavilo prijavu? Zašto bez ikakve prethodne provjere odbacuju prvobitni PRP 1 obrazac, a prihvataju onaj koji je dio izborne krađe”, ističu iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica”.

Ranije ovog mjeseca predsjednik Izbornog štaba inicijative “Moja adresa: Srebrenica” Sadik Ahmetović u izjavi za medije upozorio je ‘da su podaci Bošnjaka korišteni za registraciju poštom lažnih glasača iz Srbije‘.

“Posljednjih nekoliko dana nam se javljaju Bošnjaci iz Srebrenice da su prevareni i da im je neko zloupotrijebio dokumente. Provjerom na stranici Centralne izborne komisije (CIK) su uvidjeli da se njihova imena nalaze na biračkim mjestima s adresama u Srbiji. Riječ je o krađi identiteta i djelima koja se mogu podvesti kao krivična djela izborne prevare”, rekao je.

Priča iz Teslića

-Nakon što su bošnjački odbornici u Skupštini općine Teslić otkrili da se na biračkom spisku za glasanje putem pošte iz Srbije nalazi oko 200 njihovih sugrađana, povratnika u teslićki kraj, uz saglasnost Skupštine, zatražili su da CIK BiH i Tužilaštvo BiH ispitaju slučaj. Još dva dana preostala su CIK-u BiH da ažurira biračke spiskove za glasanje putem pošte.

Nakon što su bošnjački odbornici u Skupštini općine Teslić otkrili da se na biračkom spisku za glasanje putem pošte iz Srbije nalazi oko 200 njihovih sugrađana, povratnika u teslićki kraj, uz saglasnost Skupštine, zatražili su da CIK BiH i Tužilaštvo BiH ispitaju slučaj. Još dva dana preostala su CIK-u BiH da ažurira biračke spiskove za glasanje putem pošte. www.federalna.ba/bhs/vijest/335487

Gepostet von federalna.ba am Montag, 28. September 2020

U skladu s prethodno navedenim više je nego interesantan tekst objavljen na srbijanskom portalu Direktno.

Link na članak: Radnicima Gradske uprave podijelili 10.000 fotokopija ličnih karata da glasaju za Dodika?!

Previous Osam hiljada tona šljive iz TK izvezeno na tržište EU (VIDEO)
Next Komšićeva poruka Zagrebu: Nema toga u Sarajevu ko će pristati na ono što oni traže

You might also like

NAŠI DANI

Njemačka zamrzava razvojne projekte u manjem bosanskom entitetu

Njemačka vlada je zbog secesionističke politike u bosanskom entitetu Republika srpska suspendovala četiri razvojna infrastrukturna projekta za koje je bilo izdvojeno 105 miliona eura, izjavila je njemačka ministrica za razvoj

NAŠI DANI

Preminuo slavni pilot Armije RBiH Meho Merdanić

Pilot Vazduhoplovne grupe Bihać ARBiH Meho Merdanić preminuo je jučer. Meho je bio pilot helikoptera MI-8, koji je za vrijeme rata napravio na hiljade letova koji su svojim teretom Bihaćki

OTPOR BOSNE

Odbrana BiH – Igman 2016: Dolaze predstavnici svih korpusa Armije RBiH

Predstavnici Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2016“, koja se ove godine 16. put po redu održava krajem prve sedmice augusta mjeseca na planini Igman, najavili su veliki broj