Poznata imena osoba uhapšenih zbog ratnih zločina kod Nevesinja

Poznata imena osoba uhapšenih zbog ratnih zločina kod Nevesinja

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros osam osoba, među kojima je i jedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv čovječnosti na području Zijemlja kod Nevesinja tokom 1992. godine.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine saznaje od nezvaničnog izvora iz Državnog tužilaštva da su uhapšeni Zdravko Kandić, nekadašnji komandant Petog bataljona Nevesinjske brigade, Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik komandanta Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutni pripadnik Oružanih snaga BiH, bivši pripadnici VRS Dragan Ivanišević, Goran Došlo i Milan Trifković te bivši rezervni milicioneri Siniša i Mladen Kandić i Dragoslav Aćimović.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, u više gradova izvršili su lišenje slobode 8 osumnjičenih osoba, saopćeno je iz državnog tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navedeni osumnjičeni nekadašnji su komandanti i pripadnici VRS, a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja.

Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti na lokaciji u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života.

U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve.

Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.

U okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH ostvarilo je dobru i intenzivnu saradnju sa SIPA-om BiH i OSA-om BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Fotogrtafija iznad teksta: Iz knjige KRICI IZ UTROBE, Jusuf Omerika

U videu Jusuf Omerika govori o zločinima u Nevesinju…

(MiruhBosne)

Previous „Razgovori o izbornoj demokratiji u Bosni i Hercegovini“: Ademović i Kovačević
Next Univerzitet u Sarajevu promovirao 42 doktora nauka

You might also like

ŽIVOT

Zajednički iftar imama i sveštenika iz Istočne Hercegovine u Stocu

U nedjelju, 9. maja 2021. godine, održan je zajednički iftar imama i sveštenika iz Istočne Hercegovine u Stocu. Iftaru su prisustvovali bilećki paroh Nebojša Kolović, paroh dabarski i stolački Ratko

NAŠI DANI

Kovači: Obilježen Dan šehida

Brojne delegacije svih nivoa vlasti posjetile su danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu gdje su odali počast šehidima i prisjetili se cijene kojom su oni platili

NAŠI DANI

Ivo Josipović: Ustaška je zmija još tu, prijeti, sikće..

Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske u razgovoru za Faktor… – Priča o komemoriranju žrtava Bleiburga, kako se zovu stradalnici s kraja rata i početka mira nakon Drugog svjetskog rata, bit