Poznata imena osoba uhapšenih zbog ratnih zločina kod Nevesinja

Poznata imena osoba uhapšenih zbog ratnih zločina kod Nevesinja

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros osam osoba, među kojima je i jedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv čovječnosti na području Zijemlja kod Nevesinja tokom 1992. godine.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine saznaje od nezvaničnog izvora iz Državnog tužilaštva da su uhapšeni Zdravko Kandić, nekadašnji komandant Petog bataljona Nevesinjske brigade, Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik komandanta Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutni pripadnik Oružanih snaga BiH, bivši pripadnici VRS Dragan Ivanišević, Goran Došlo i Milan Trifković te bivši rezervni milicioneri Siniša i Mladen Kandić i Dragoslav Aćimović.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, u više gradova izvršili su lišenje slobode 8 osumnjičenih osoba, saopćeno je iz državnog tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navedeni osumnjičeni nekadašnji su komandanti i pripadnici VRS, a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja.

Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti na lokaciji u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života.

U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve.

Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.

U okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH ostvarilo je dobru i intenzivnu saradnju sa SIPA-om BiH i OSA-om BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Fotogrtafija iznad teksta: Iz knjige KRICI IZ UTROBE, Jusuf Omerika

U videu Jusuf Omerika govori o zločinima u Nevesinju…

(MiruhBosne)

Previous „Razgovori o izbornoj demokratiji u Bosni i Hercegovini“: Ademović i Kovačević
Next Univerzitet u Sarajevu promovirao 42 doktora nauka

You might also like

RIJEČ

Skandali potresaju krovnu kuću fudbala u našoj zemlji: Begovićeve optužbe i prepiska o kupovini mjesta u A timu

Mnogo toga neprimjerenog veže se za Fudbalski/Nogometni savez Bosne i Hercegovine, godinama unazad. Sve je kulminiralo krajem prošle godine kada je za selektora muškog A tima izabran našoj javnosti skoro

NAŠI DANI

Svečano otvoren Školski centar ‘Alija Izetbegović’ u Pakistanu

Pred brojnim zvanicama iz političkog i javnog života te diplomatskog kora, u Islamskoj Republici Pakistan svečano je otvoren školski centar koji nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji

NAŠI DANI

Konjević Polje: U toku potraga za posmrtnim ostacima u dvorištu Fate Orlović

Počelo je pretraživanje tla u dvorištu kuće Fate Orlović, u Konjević Polju, na mjestu gdje je nekada stojala pravoslavna crkva, potvrdila je za AA Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale