Poznati američki reper Macklemore objavio je propalestinsku pjesmu u kojoj kritikuje Bidena i hvali demonstrante

Poznati američki reper Macklemore objavio je propalestinsku pjesmu u kojoj kritikuje Bidena i hvali demonstrante

Široko hvaljena ‘Hind’s Hall’ također se protivi cenzuri na društvenim medijima, proizraelskim lobističkim grupama i poziva na prekid vatre u Gazi

Korisnici društvenih mreža hvale repera Macklemorea koji je osvojio nagradu Grammy nakon što je njegova najnovija pjesma proziva američkog predsjednika Joea Bidena i američki politički establišment zbog njihove nepokolebljive podrške Izraelu . 

“Krv je na tvojim rukama, Bidene, sve to možemo vidjeti”, rekao je američki reper za “Hind’s Hall”, pjesmu objavljenu kasno u ponedjeljak dok je Izrael eskalirao svoj razorni napad na Gazu .

“Šta je prijetnja u vezi poziva na bojkot i želje za mirom?”, rekao je Macklemore, čije je pravo ime Benjamin Hammond Haggerty, u pjesmi, misleći na pozive američkih kampusa da se odvoje od Izraela i okončaju potencijalno saučesništvo u izraelskom ratu u Gazi.

“Problem nisu protesti / već ono protiv čega protestuju / to je protiv onoga što naša zemlja finansira.”

Pjesma, objavljena na Macklemoreovom Instagram nalogu, semplovala je legendarnog libanskog umjetnika Fairuza i hvali propalestinske demonstrante koji su postavili logore u desetinama koledž i univerzitetskih kampusa tokom posljednjih sedmica, dok se suočavaju s nasilnim udarima policije.

Pjesma je objavljena zajedno sa video snimkom na kojem se nalaze snimci naoružanih oficira koji nasilno demontiraju i hapse mirne demonstrante u američkim kampusima.

Isječci američkih političara i korporacija prošarani su scenama iz razaranja u Gazi i izraelskog napada koji je u toku.

Naziv, Hind’s Hall, je referenca na Hamilton Hall na Univerzitetu Kolumbija, koji su propalestinski demonstranti zauzeli i preimenovali po Hind Rajabu, petogodišnjem djetetu koje je Izrael ubio u januaru.

Hind je bila zarobljena u automobilu sa ubijenim članovima porodice i okružena izraelskim tenkovima u blizini. Nakon što je pozvala Palestinski Crveni polumjesec, Hind je ubijena dok je izraelska vojska bombardirala vozilo hitne pomoći koje je bilo na putu da je spasi nekoliko metara dalje.

U napadu su ubijeni i bolničari Yousef Zeino i Ahmed al-Madhoun.

Široko rasprostranjene pohvale

Pjesma je pregledana preko 19,8 miliona puta na Instagramu i imala je više od 10 miliona pregleda na X-u, koji je u vrijeme objavljivanja bio Twitter.

“Ovo je veoma moćno. Hvala vam što ste ovo stvorili”, napisala je predsjednička kandidatkinja američke Zelene stranke Jill Stein na X.

Drugi korisnici pohvalili su Macklemorea što je prozvao poznate ličnosti i umjetnike koji ne govore o ratu u Gazi, u kojem je ubijeno skoro 35.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

“Maklemor je sve to uradio ovde, iskreno”,  rekao je jedan korisnik. “Prozivao slavne i repere što nisu govorili. Rekao je ljudima da slijede BDS [Pokret za bojkot, sankcije za oduzimanje imovine]. Rekao je da neće glasati za Bajdena. Stavite moć na studente.”

Tom Morelo, bivši član Rage Against The Machine, takođe je pozdravio pjesmu i rekao da je to “najveća pjesma Rage Against The Machine od vremena Rage Against The Machine”.

Glavni singl grupe sa njihovog istoimenog albuma iz 1992. napisan je u znak protesta protiv brutalnosti američke policije nakon premlaćivanja Rodneyja Kinga i nereda u Los Anđelesu 1992. godine.

Drugi su istakli Macklemoreove stihove – “Historija se ponavljala posljednjih sedamdeset pet godina / Nakba nikad nije završila, kolonizator je lagao” – koji se odnose na Nakbu, etničko čišćenje Palestine 1948. kako bi se napravio put za uspostavljanje Izraela i aluziju na Izrael kao kolonizatorska sila.

Neki korisnici društvenih mreža požurili su da naprave poređenja sa palestinsko-američkim DJ-em i producentom, DJ Khaledom, koji je kritiziran zbog šutnje o ratu u Gazi koji je u toku.

“Bijeli reper je učinio više za nas nego što je DJ Khaled ikada učinio”,  objavio je jedan korisnik.

U snimku, Macklemore je također prozvao korporacije, pucajući na McDonalds i Starbucks, koji su bili izloženi bojkotu zajednice zbog pro-izraelskih stavova.

On također kritikuje poteze Washingtona da zabrani aplikaciju TikTok – čije vrijeme dovode u pitanje aktivisti i novinari koji kažu da je potiču proizraelski zakonodavci i dolazi usred izvještaja o povećanom propalestinskom raspoloženju u vezi s aplikacijom.

“Možete zabraniti Tiktok / izbaciti nam algoritam / Ali prekasno je / vidjeli smo istinu”, rekao je Macklemore.

Sve veće nezadovoljstvo 

Macklemore je također objavio na društvenim mrežama da će sav prihod od pjesme nakon što počne striming ići prema Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć i rad (Unrwa), glavnom pružaocu pomoći u Gazi.

Šesnaest država donatora zaustavilo je svoje finansiranje Unrwa nakon što je izraelska vlada tvrdila, bez pružanja dokaza, da su neki od članova osoblja agencije pripadali Hamasu i da su učestvovali u napadima koje je predvodio Hamas 7. oktobra. 

Od tada je nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, Australiju i Kanadu, ukinulo te suspenzije, navodeći nedostatak dokaza. 

Macklemoreov trag dolazi usred rastuće frustracije među zaposlenicima u Bidenovoj administraciji i američkim glasačima zbog predsjednikovog vođenja rata, uz brojne ostavke osoblja i izvještaje o internom neslaganju . 

U novembru je više od 1.000 zvaničnika USAID-a, međunarodne humanitarne organizacije Stejt departmenta, potpisalo otvoreno pismo pozivajući na hitan prekid vatre. 

Stručnjaci također kažu da porast “neopredijeljenih” birača na demokratskim predizborima šalje Bidenu poruku da će ga politika njegove administracije prema Gazi koštati uoči predsjedničkih izbora 2024. u novembru, piše MEE.

‘Sve frustracije normalnog čovjeka su izašle kroz pero i glas’ – Frenkie i novi album

Previous BHRT ugasio FTV!
Next Srednjoškolci u našoj zemlji pioniri inovacija

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sidran: Naš čovjek ne umije poštovati onoga koga se ne boji

Abdulah Sidran, književnik, pjesnik, akademik, scenarista, autor najčitanijih knjiga i najgledanijih i nagrađivanih filmova koji su promijenili tok bosanskohercegovačke kinematografije… Izvod iz razgovora za Faktor. O liku Nurije.. -Dao sam

KULTURA I UMJETNOST

Predstavljena humoristička serija ‘Tender’ autora Srđana Vuletića

U sarajevskom kinu Cineplexx večeras je predstavljena serija “Tender” u produkciji BH ContentLab platforme BH Telecoma. Kreator serije i scenarist je Srđan Vuletić, u saradnji sa produkcijskom kućom F.I.S.T. iz Sarajeva,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Uspomene na djecu ubijenu u opkoljenom Sarajevu uskoro u jednoj sobi

Ovo je njena prva i jedina kutijica za nakit koju je imala. U njoj je gumica za kosu, par šnalica, prsten i lančić koji smo joj poklonili, njen tata i