Poznati nosioci zastave Bosne i Hercegovine na ZOI

Poznati nosioci zastave Bosne i Hercegovine na ZOI

Na svečanom otvaranju XXIV Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, 4. februara 2022. godine, čast da nose zastavu Bosne i Hercegovine imat će sportisti Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje) i Mirza Nikolajev (sankanje), koji će sa ponosom i zadovoljstvom unijeti zastavu Bosne i Hercegovine na čuveni stadion Ptičije gnijezdo, gdje se Olimpijske igre vraćaju nakon 2008. godine.

Ovo je prvi put da na zimskim olimpijskim igrama zastavu nose ženski i muški predstavnik državnog tima, a ovaj protokol je uveo Međunarodni olimpijski komitet na prethodnim, Ljetnim olimpijskim igrama Tokio 2020. Naš olimpijski tim od 6 sportista čine: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i sankaš Mirza Nikolajev. Njima će se pridružiti 5 trenera u borbi za osvajanje vrhunskog rezultata za Bosnu i Hercegovinu.

Motivisani sloganom „Together For a Shared Future“, bodrimo naš tim na ZOI “Peking 2022“, jer ZAJEDNO SMO JAČI.

MIRZA NIKOLAJEV | PRVI OLIMPIJAC KOJI JE STIGAO U PEKING

Mirza Nikolajev koji će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na ZOI Peking 2022 u sankanju uspješno se smijetio u Olimpijsko selo. Također je obavio obaveznu šetnju niz stazu što je bio jedan od preduslova da se Mirza takmiči na Olimpijskim igrama Peking 2022.

On je sa nama podijelio svoje prve utiske koje vam prenosimo:

„ Ovo je moj prvi boravak u Olimpijskom selu, s obzirom da su mi ovo prve Zimske olimpijske igre i moram priznati da je sve jako lijepo uređeno. Sobe su vrlo udobne imamo mogućnost da koristimo internet i sve aplikacije, a također imamo i asistente koji nam pomažu oko prijevoda, jer znate ovdje u Kini svi baš i ne pričaju engleski jezik. Sretan sam što sam imao priliku upoznati bob tim iz Brazila i Amerike, i ženski monobob iz Holandije. Kao što je običaj na Olimpijskim igrama svi razmjenjujemo značke, dok su naše moram priznati vrlo tražene. Svako jutro moramo da radimo testove na COVID-19,  što znači da su Peking 2022 organizatori poduzeli sve mjere da ostanemo sigurni. Što se tiče staze ovo je najveća staza, ali meni ne predstavlja prepreku već izazov. Imam još dva dana treninga do Ceremonije otvaranja Peking 2022 i moje prve trke. Ukratko, ja sam oduševljen ovim Zimskim olimpijskim igrama i siguran sam da će moje oduševljenje ostati do samoga kraja.“

Mirzu očekuju intenzivni treninzi prije prvog nastupa, a mi mu želimo sportsku sreću i dobro zdravlje na njegovim prvim Zimskim olimpijskim igrama – navode iz OKBiH.

6+2

Pored šest takmičara koji će braniti boje Bosne i Hercegovine na ZOI, u timu Hrvatske (od ukupno 11 sportista) nastupiće i dvije takmičarke rođene u našoj zemlji – Valentina Aščić, rođ. u Livnu (brzo klizanje) i Andrea Komšić, rođ. u Kiseljaku (alpsko skijanje).

Timovi ostalih nama susjednih zemalja prilično su skromni. Crna Gora ima 3, a Srbija 2 takmičara.

Previous St Louis će biti bogatiji za još jednog Bosanca - transfer Selmira Pidre u MLS ligu
Next Mesić, Bogićević i Tupurkovski: ‘Koncept konstitutivnih naroda treba napustiti, a jedino rješenje za BiH je građanska država’

You might also like

SPORT

Poraz ‘Zmajeva’ u Lisabonu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Lisabonu na stadionu Benfice od reprezentacije Portugala rezultatom 3:0 (1:0) , u okviru 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024 u Njemačkoj.

SPORT

Džudo: Petar Zadro osvojio titulu evropskog univerzitetskog prvaka

Džudo reprezentativac Bosne i Hercegovine Petar Zadro danas je u Zagrebu na takmičenju “European University Combat Game” postao evropski univerzitetski prvak. Zadro je jedan od četiri bosanskohercegovačka reprezentativca koji prate

SPORT

Povratak ponajbolje bosanske košarkašice pred početak kvalifikacija za Eurobasket

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine kompletirana je nakon što su se pripremama za početak kvalifikacija za Eurobasket 2025 priključile igračice koje su proteklog vikenda odradile obaveze u svojim klubovima.