Pravni tim Ejupa Ganića podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu KS protiv Kajganića, Tadić i Salihovića

Pravni tim Ejupa Ganića podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu KS protiv Kajganića, Tadić i Salihovića

Pravni tim Ejupa Ganića podnio je 20. juna Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv Milanka Kajganića, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordane Tadić, tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i Gorana Salihovića, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlašćenja” iz člana 383. i krivičnog djela “nesavjestan rad u službi” iz člana 387. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Protiv navedenih tužilaca će iz istih razloga biti podnešene i disciplinske prijave Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, javlja AA.

U informaciji, koju je medijima proslijedio advokat Senad Pećanin iz pravnog tima Ejupa Ganića, navodi se kako su prijavljeni ovom krivičnom prijavom, u svojstvu tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zloupotrijebili svoje funkcije i svjesno opstruirali istragu u predmetu “Dobrovoljačka”, odnosno krivičnom predmetu Ejup Ganić i dr, poduzimajući radnje suprotne vršenju tužilačke funkcije iskorištavanjem svog službenog položaja.

Podnosilac prijave vjeruje da će Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo detaljno ispitati navode prijave i poduzeti sva svoja zakonom propisana ovlaštenja u cilju utvrđivanja tačnosti njenih navoda.

Kao osnov ove prijave navodi se nepostupanje glavnih tužilaca Tužilaštva BiH, prijavljenih lica, po odluci koju je sačinio tužilac Tužilaštva BiH MIrza Hukeljić broj: AP-4/12 od 12. jula 2016. godine kojom su odbačene/odbijene kao neosnovane pritužbe oštećenih lica u predmetu “Dobrovoljačka”. Svako od prijavljenih lica, tužitelji Salihović, Tadić i Kajganić, je odbilo da prihvati nacrt te odluke i, iz njima poznatih razloga, prihvatilo pritužbe oštećenih lica zbog čega je nastavljeno vođenje istrage u ovom krivičnom predmetu, što je dana 26. aprila 2022. godine rezultiralo podizanjem optužnice protiv podnosioca prijave i još devet optuženih lica.

Podnosilac prijave smatra također da je Tužilaštvo BiH u ovom krivičnom predmetu postupalo nezakonito što će biti predmet utvrđivanja u postupku po ovoj prijavi.

Napomenuto je da je ova prijava rezultat nezakonitog rada Tužilaštva BiH, čiji rad je u više navrata od strane različitih međunarodnih institucija ocijenjen kao manjkav i neučinkovit.

Previous U razdoblju januar-maj rast bosanskog izvoza 43,4 % u odnosu na isti period lani
Next Kompanija Forster Rohner Ilidža broji 120 uposlenika - proizvodnja vrhunskog luksuznog veza

You might also like

NAŠI DANI

Izjava ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira: Čvrsta podrška autoritetu i mandatu visokog predstavnika

U svjetlu nedavnih pokušaja podrivanja njegove uloge, ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira ponavljaju nijhovu čvrstu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika kao čuvara implementacije civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog

NAŠI DANI

Predsjednik RH protiv EU principa u Bosni; proziva njemačke diplomate, brani Dodika

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je diplomatsku inicijativu koju je pokrenuo prije sastanka NATO članica u Briselu, nakon koje je unesen dio formulacije koji, uz dio teksta vezan uz

OTPOR BOSNE

Goražde: Sjećanje na komandanta Zaima Imamovića

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zima Imamovića i saboraca, danas je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije RBiH, kao