Predsjedavajući Džaferović na Samitu SEECP u Solunu

Predsjedavajući Džaferović na Samitu SEECP u Solunu

Proces  za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) veoma je važna regionalna inicijativa vezana za suradnju država jugoistočne Evrope i na ovogodišnjem samitu će biti riječi o načinima unapređenja te saradnje, regionalne i međudržavne, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas na Samitu šefova država i vlada Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Solunu.

Po njegovim navodima, učesnici će se baviti i pitanjem refleksije ruske agresije, odnosno invazije u Ukrajini, na kompletan region.

Džaferović pozdravlja što je SEECP već u Deklaraciji dao snažnu podršku evropskom putu svih zemalja jugoistočne Evrope te neke naznake i odgovore na pitanja sigurnosti cijelog regiona, energetske sigurnosti, Zelene agende, ekonomije i svega što znači napredak i boljitak kompletnog regiona te svake države pojedinačno.

– Kad je riječ o Bosni i Hercegovini, naši ciljevi su potpuno jasni – želimo mirnu, stabilnu i prosperitetnu državu, želimo da institucije Bosne i Hercegovine budu deblokirane, reforme da budu unapređivane a ne napadane i umanjivane i želimo što prije kandidatski status na putu prema Evropskoj uniji i da Bosna i Hercegovina, što se mene tiče, što prije postane članica NATO saveza – kazao je Džaferović.

To je minimum, osnova onoga što on može reći vezano za ovogodišnji CEECP, zaključio je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao sa premijerom Republike Grčke Kyriakosom Mitsotakisom i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, na marginama Samita SEECP-a u Solunu

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu, sa posebnom pažnjom na evropsku perspektivu BiH i drugih država regije.

Razgovarano je o očekivanjima od predstojećeg Samita Evropska unija – Zapadni Balkan koji će biti održan 23. juna i na kojem će lideri država članica EU raspravljati o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i ostatka regije.

Na sastanku je istaknuto da postoji prostor za snažnije pomake kada je u pitanju evropska perspektiva regije, te da Bosna i Hercegovina treba iskoristiti šansu i napraviti snažne pomake u provođenju reformi iz Mišljenja Evropske komisije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da je Zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija, ali i da je Evropskoj uniji potreban Zapadni Balkan, kako bi bio zaokružen evropski projekt i osigurana stabilnost.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, sa posebnim naglaskom na reperkusije agresije na Ukrajinu na regiju Zapadnog Balkana.

Razgovarano je o situaciji u Bosni i Hercegovini u svjetlu evropskog puta Bosne i Hercegovine, naročito u kontekstu održavanja Samita Evropska unija – Zapadni Balkan 23. juna.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da bi snažna podrška evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine predstavljala izuzetan stabilizirajući impuls.

Istaknuto je da evropski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine nemaju alternativu, te da je stabilnost regije ugaoni kamen sveukupne evropske stabilnosti, navedeno je u informaciji iz Predsjedništva.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Turković - Marsudi: Finalizirati sporazume između Bosne i Hercegovine i Indonezije
Next Poplavljeno stotinjak stambenih objekata u Čeliću

You might also like

NAŠI DANI

Objavljena prvostepena presuda u predmetu Simo Stupar i dr.

Sud Bosne i Hercegovine je danas, 11.5.2021. godine, izrekao prvostepenu presudu u predmetu Simo Stupar i dr. kojom je optuženi Simo Stupar oglašen krivim da je počinio krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz

NAŠI DANI

Muftijstvo mostarsko: Gebelovska propaganda i huškačka saopštenja koja pozivaju na linč ne mogu potisnuti istinu i neće nas zastrašiti

 (MINA) – Muftijstvo mostarsko pozvalo je danas gradske vlasti u Mostaru koje predvodi gradonačelnik Mario Kordić da javnosti u našoj zemlji pojasne na osnovu kojih zakonskih normi ignorišu postojanje Islamske

NAŠI DANI

Građani Brčkog dobili umanjene račune za el. energiju

–Građanima pristižu umanjeni računi za utrošak električne energije – saopćio je gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Esed Kadrić. Vlada Brčko distrikta BiH je za ove namjene odobrila sredstva u