Predsjednica Slovenije: Zahtijevamo prekid vatre u Pojasu Gaze prije početka ramazana

Predsjednica Slovenije: Zahtijevamo prekid vatre u Pojasu Gaze prije početka ramazana

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar objavila je video poruku povodom sve teže situacije u Pojasu Gaze koji je izložen brutalnim izraelskim napadima i opsadi, javlja Anadolu.

“Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije namijenjeno da služi uskim interesima zemalja, već da zasjeda i djeluje u ime čovječanstva. Zbog te neodgovornosti dobijamo slike iz Gaze koje nas tjeraju da zatvorimo oči, od užasa i od srama. Mrtva, ranjena, bolesna, pa čak i izgladnjela djeca nisu stvar politike i državnih interesa, saveza i međunarodne podrške ili samoodbrane. To je jednostavno zločin i negiranje bilo kakve ljudskosti”, kazala je Pirc Musar u poruci objavljenoj na društvenoj mreži X te dodala:

“Pozivam države članice Vijeća sigurnosti da zaustave ove zločine. Neka Vijeće sigurnosti naredi prekid vatre u Gazi. Pozivam države članice Vijeća sigurnosti, koje imaju tu moć, da vrate barem osnovno dostojanstvo ljudima koji pate i umiru u Gazi. Ovo bi omogućilo primirje, barem donekle.”

Kako je rekla, kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, Slovenija će nastaviti nastojati da postigne prekid vatre i hitnu humanitarnu pomoć civilima u Gazi u skladu sa svojim mogućnostima, znanjem i iskustvom.

“Prekid vatre prije početka mjeseca ramazana traži cjelokupna savjesna domaća i međunarodna javnost. Kao predsjednica Slovenije, spremna sam aktivno učestvovati u tim naporima u svakom trenutku”, rekla je Pirc Musar.

Na kraju je istakla da “nikada nećemo zaboraviti užasni masakr od strane Hamasa kao ni izraelsku politiku kolektivnog kažnjavanja Palestinaca”.

“Ali Gaza je također sadašnjost ali i budućnost. U vrijeme masovnih zločina nad civilnim stanovništvom, pravo veta jednostavno više nije legitimno. Potrebna je hitna akcija Vijeća sigurnosti, uz rezoluciju koja će jasno poručiti Izraelu: ‘Ono što se događa u Gazi, kao i na Zapadnoj obali, protivno je Povelji UN-a’. To daje pravo na samoodbranu, ali ugroženim narodima. Samo jedna nacija je sada upitna u ovom ratu. Palestinska. Njima je hitno potreban mir i humanitarna pomoć. Odmah”, kazala je predsjednica Slovenije.

Previous Nurkić izjednačio klupski rekord legendarnog Barkleya. Bosansku zvijer Srbijanac Jokić smatra čudovištem i jednim od tri najbolja centra NBA
Next U Istri obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka Rogatice

U organizaciji Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba „Suza“ danas je obilježena  27. godišnjica  stradanja Bošnjaka Rogatice. Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč I i II, “Dizdareva njiva”, “Krive

NAŠI DANI

Načelnik Ljubinja o skupu ‘Granica postoji’: Ne zavađajte nas sa komšijama

Načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić poručio je organizatorima skupa „Granica postoji“, koji će danas biti održan u Ljubinju, da ne dižu bespotrebne tenzije i da počnu konačno raditi svoj posao

NAŠI DANI

Palestinci izbjegli u Rafah kažu da će radije umrijeti nego napustiti Pojas Gaze

Palestinci izbjegli u Rafah, na jugu Pojasa Gaze, između napuštanja svoje zemlje i smrti izabraće ovo drugo i neće otići bez obzira na najavljeni kopneni napad za genocid optuženog Izraela.