Predsjednik Azerbejdžana o sukobu s Armenijom: Nemamo vremena čekati još 30 godina

Predsjednik Azerbejdžana o sukobu s Armenijom: Nemamo vremena čekati još 30 godina

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, komentarišući tok operacije koju je pokrenula azerbejdžanska vojska protiv armenskih snaga kako bi oslobodila svoj okupirani teritorij, poručio je da njegova zemlje ne želi više čekati nego da se konačno riješi problem koji traje već decenijama.

“Ne možemo više slušati izjave kao što su ‘stanite, pokušat ćemo, pregovarat ćemo i pomoći ćemo vam’. Mnogo smo puta čuli isto ovo. Nemamo vremena čekati još 30 godina. Problem se mora riješiti sada”, rekao je Aliyev za “Al Jazeeru”, prenosi AA.

Istakao je da je glavni razlog zašto sukob oko Nagorno-Karabaha nije još riješen taj što Armenija nije za uspostavljanje mira.

Podsjetio je da su armenske vlasti potpuno ignorisale i prekršile četiri rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojima se traži bezuslovno okončanje okupacije na tom području.

Aliyev je još dodao da Minska grupa OSCE-a, koja pokušava pomoći da se prevaziđe kriza u Nagorno-Karabahu, nije postigla nikakve rezultate već 28 godina, poručivši da Azerbejdžan odmah želi riješiti ovo pitanje, bez daljih odugovlačenja.

Armenske snage su 27. septembra izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Previous O četničkim zločinima: U Sandžaku poklali 23 hiljade ljudi, pobili više partizana nego svi okupatori zajedno (Video)
Next Osmače kod Srebrenice: Almir Dudić se u svoje rodno mjesto vratio s 19 godina

You might also like

NAŠI DANI

Pusić odgovorila mađarskom zvaničniku: To može reći samo neko ko ne zna ništa o Bosni

Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova RH odgovorila je na šovinistički komentar mađarske Vlade. ‘Izazov sa Bosnom je kako integrisati zemlju sa 2 miliona muslimana.’ – napisao je, prenoseći stavove

NAŠI DANI

Više od 500 motorista iz Sarajeva krenulo za Potočare

Više stotina motorista iz gotovo cijele Evrope krenuli su danas iz Sarajeva put Potočara gdje će 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici, javlja AA. Među učesnicima

NAŠI DANI

Konaković nabavlja službeni automobil za 130.000 maraka. Kaže da je posljednji nabavio Lagumdžija, prije 10 godina

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavilo je poziv za nabavku dva putnička automobila, od kojih je procijenjena vrijednost motornog vozila više srednje klase 111.000 maraka, bez PDV-a. Prema tehničkim