Predsjednik Kolumbije naredio otvaranje ambasade u palestinskom gradu Ramallahu

Predsjednik Kolumbije naredio otvaranje ambasade u palestinskom gradu Ramallahu

Predsjednik Kolumbije Gustavo Petro naredio je otvaranje ambasade u palestinskom gradu Ramallahu, objavio je u srijedu kolumbijski ministar vanjskih poslova Luis Gilberto Murillo, prenosi Anadolu.

“Predsjednik Petro je dao instrukciju da uspostavimo kolumbijsku ambasadu u Ramallahu. To je sljedeći korak koji ćemo poduzeti”, rekao je Murillo.

Najava dolazi nakon što je Vlada Kolumbije povukla svoje diplomate iz Izraela i prekinula odnose 2. maja, opisavši izraelsku ofanzivu u Gazi kao “genocid”.

Otvaranje ambasade u Palestini Petro je najavio 20. oktobra prošle godine, kada se sastao sa ambasadorima Izraela Galijem Daganom i Palestine Raoufom Almalkijem.

“Sigurni smo da će sve više zemalja priznati Palestinu, a to nije ništa protiv Izraela ili Jevreja. Ujedinjene nacije su se složile u kontekstu sporazuma iz Osla da će se stvoriti rješenje za dvije države, a ako su potrebne dvije države, Palestina mora biti priznata kao punopravna država”, rekao je kolumbijski ministar vanjskih poslova.

Otvaranje ambasade najavljeno je nakon što su Španija, Irska i Norveška objavile da će zajedno priznati Državu Palestinu 28. maja. Kolumbija je priznala Palestinu kao državu 3. augusta 2018. godine, za vrijeme Vlade Juana Manuela Santosa.

Previous Pobijedila je istina. Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na GS UN stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces
Next Obilježen Dan Općine Kalesija

You might also like

NAŠI DANI

KS: Javni poziv za 700 pripravnika i 571 nezaposlenu osobu (VIDEO)

  Na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevu nalaze se 62.023 osobe – kazao je u razgovoru za Fenu vršilac dužnosti direktora Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Muhamed Bekto.

NAŠI DANI

Komšić na Vlašiću: Bosanski čovjek nikad neće pristati da bude rob – da mu neko otme jedino što pored porodice ima, a to je njegovu domovinu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je jučer ceremoniji otvaranja spomen-parka ‘Vlašić’. Komšić je u obraćanju prisutnima kazao da nema potrebe da se bilo čega i bilo koga

NAŠI DANI

Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

Gotovo 30 ekipa iz regije nastupit će danas na tradicionalnoj Pekijadi u Oćeviji, općina Vareš. Predsjednik MZ Oćevija i član organizacionog odbora Zdravko Višnjić izjavio je da ekipe na takmičenje