Predsjednik UEFA-e: Svijet se ovih dana divi rezultatima vaše reprezentacije, Džeki i Pjaniću

Predsjednik UEFA-e: Svijet se ovih dana divi rezultatima vaše reprezentacije, Džeki i Pjaniću

 

Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) i Elvedin Begić, prvi čovjek Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine danas su svečano otvorili novu zgradu bosanskohercegovačke kuće fudbala u Sarajevu.

”Ovim svečanim činom ispunjen je važan zadatak kuće fudbala i saveza. Bit ćete oslonac današnjim i budućim fudbalerima za razvoj fudbala u vašoj zemlji. Svijet se ovih dana divi rezultatima vaše reprezentacije koja se plasirala u ‘A’ grupu Lige nacija. To je veliki uspjeh.

Čeferin nije štedio u pohvalama dva najbolja bosanska fudbalera.

-Cijeli svijet se divi igračima poput Džeke i Pjanića.

Za Džeku je rekao da od šale postiže golove. Dok je posebno istakao Pjanićevu vještinu izvođenja slobodnih udaraca, naglasivši da se čak i Ronaldo sklanja i prepušta Pjaniću izvođenje slobodnjaka, što ranije nije vidio.

Uz takve uspjehe lako se zaboravi kako je sve počelo. Malo koji fudbalski savez u Evropi je imao težu startnu poziciju od N/FS BiH, i svejedno ste uhvatili korak sa elitom. Zasluge idu svima i dobrom radu saveza i dobrim trenerima, talentima koje imate više nego neke druge države vaše veličine”, rekao je Čeferin i dodao:

”Imate talente i odlične trenere, ali imate izuzetno lošu infrastrukturu. Posljednji put kada sam bio u Sarajevu dobili smo garancije državnih institucija da su spremni da pomognu u rješavanju ovog problema, koji je bitan za razvoj fudbala u Bosni i Hercegovini. Fudbal nas uči brojnim važnim stvarima, respektu, fair-playu, samopouzdanju, istrajnosti, iznad svega o važnosti timskog rada. Moramo svi da radimo kao tim, savez, igrači, treneri i država. Bez zajedničkog rada realizacija ovakvih projekata je nemoguća”.

Čeferin je istako da je naša zemlja vodeća na kontinentu kada je riječ o organizaciji turnira za mlade fudbalere, što je rezultiralo i uspjehom kadetske selekcije koja se više puta zaredom plasirala na EP.

Ivica Osim ima velike zasluge što danas slavimo

“Žao mi je što nije tu legenda Ivica Osim. Prošli put kada sam bio sreli smo se i on je mnogo zaslužan što danas slavimo ovdje“, istakao je Čeferin.

Liga nacija, prema Čeferinovom mišljenju, pokazala je izuzetne rezultate u svom prvom izdanju, čak i bolje od onoga što su u UEFA-i očekivali.

“Liga nacija je ispala puno bolja nego što smo očekivali. Ne za mene lično, jer je Slovenija ispala u zadnji rang. Ali, fenomenalno. Kada uspoređujemo broj gledalaca u prijateljskim utakmicama i sada u Ligi nacija to je nevjerovatna razlika. Svi prate Ligu nacija, zanimljivo je. Nijemci su ispali u nižu grupu, što je gotovo nevjerovatno. Tako da je to sjajno takmičenje i biće sve bolje i bolje“, kazao je Čeferin i dodao da za sada nema govora o tome da se dozvoli organizacija neke regionalne lige.

Fotografija korisnika/ce Nogometni savez Bosne i Hercegovine.

Moderna zgrada Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), čija je vrijednost 10 miliona konvertibilnih maraka (KM), zadovoljava sve kriterije po standardima UEFA-e i Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA).

Kompletan projekat koštao je 10 miliona konvertibilnih maraka, od toga sa 6,5 miliona plaćena je zgrada. U rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje zgrade uloženo je 3,5 miliona KM. Za kupovinu i adaptaciju zgrade, N/FS BiH novac je dobio od UEFA-e devet miliona, te milion KM od FIFA-e. Radi se sredstvima iz namjenskih fondova UEFA-e i FIFA-e za kupovinu zgrada nacionalnih saveza.

Današnjoj svečanosti otvaranja nove zgrade administrativnog centra N/FS BiH u Sarajevu prisustvovali su vodeći ljudi svjetskog, evropskog i regionalnog fudbala.

-Pored sportskih funkcionera i pojedinih proslavljenih fudbalera, na svečanost su došli i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka…

 

(MiruhBosne/AA)

 

Previous Šarović: Kosovska strana mora odmah staviti van snage diskriminatorske mjere
Next Krater na Marsu nazvan po našoj riječi i mjestu u Bosni - ‘Jezero’, sljedeća velika misije NASA-e!

You might also like

SPORT

Častan poraz hrabrih Zmajica od Francuske, Jonquel Jones oborila rekord EP svih vremena

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od favorizovane Francuske u četvrtfinalu Eurobasketa rezultatom 80:67, a nevjerovatnu partiju pružila je Jonquel Jones koja je oborila rekord broja skokova u

SPORT

Poraz od Belgije na Grbavici

„A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na stadionu „Grbavica“ u Sarajevu od Belgije sa 3:4 u susretu 9. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Gosti već u 4’ dolaze

SPORT

Gojak sretan zbog poziva u reprezentaciju: Ako dobijem šansu ostaviću srce na terenu

  Današnjim okupljanjem „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine u Beču, zvanično počinju pripreme za utakmicu UEFA Lige nacija protiv selekcije Austrije, u četvrtak, 15. novembra, te tri dana kasnije i