Predsjedništvo BiH: Bećirović i Komšić otputovali u posjetu Ukrajini

Predsjedništvo BiH: Bećirović i Komšić otputovali u posjetu Ukrajini

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović borave u službenoj posjeti Ukrajini.

U objavi na Bećirovićevom nalogu na Facebooku navedeno je da će se u Kijevu sastati sa ukrajinskim zvaničnicima i da će prisustvovat i međunarodnoj konferenciji Krimska platforma koja se održava 23. augusta.

Navodi se i da je s Bećirovićem u posjeti Ukrajini i predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić.

Ovo je prvi put da neko od članova Predsjedništva BiH posjeti Ukrajinu od početka rata.

“Podsjetimo, Ukrajina se već godinu i po brani od ruske agresije, a u međuvremenu je ta zemlja uspjela osloboditi veliki dio teritorija i napraviti velike pomake na terenu. Bosna i Hercegovina na ovaj način iskazuje podršku Ukrajini“, navodi se u Bećirevićevoj objavi.

Komšić je kratko napisao ‘Vozom na putu za Kijev’ – uz priloženu fotografiju.

-Posjetu su započeli u Buči, nadomak Kijeva. Riječ je o gradu u kojem su Rusi počinili stravične zločine nad civilnim stanovništvom. Članovi Predsjedništva BiH položili su cvijeće na spomen-obilježje žrtavama Buče.

U aprilu 2022. godine predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se u Buči i kazao da je Rusija počinila ratni zločin i da će svijet to prepoznati kao genocid.

I američki predsjednik Joe Biden tada je nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem.

Međunarodni sud u Hagu u martu ove godine izdao je nalog za hapšenje Putina zbog ratnog zločina protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Komšić i Bećirović trebali bi imati niz susreta sa ukrajinskim zvaničnicima kao i sastanak sa predsjednikom Zelenskim.

Izvor: Agencije

Previous Poraz Zmajeva od Poljske u finalu pretkvalifikacija za OI
Next Tuzlanska Šarena džamija u novom ruhu: Munari i kupoli vraćen sjaj od prije 135 godina

You might also like

OTPOR BOSNE

Godišnjica 2. korpusa ARBiH: Uvijek smo spremni stati u odbranu od bilo kojeg neprijatelja

Drugi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBIH) formiran je na današnji dan prije 29 godina. Ova vojna formacije, koja je pokrivala najveću slobodnu teroriju tokom odbrane naše zemlje od

NAŠI DANI

Obilježena 30. godišnjica formiranja Druge tuzlanske slavne brigade Armije R BIH

U nekadašnjoj kasarni Armije R BiH u Lipnici danas je obilježena 30. godišnjica formiranja Druge tuzlanske slavne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.  Obilježavanje 30. godišnjice počelo je s obilaskom

NAŠI DANI

Kritike na račun Merkel zbog podrške HDZ-u

Njemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Weber, kandidat Evropske narodne stanke za budućeg šefa Evropske komisije učestvovali su na predizbornom skupu HDZ- a u Zagrebu uoči evropskih izbora koji se