Predsjedništvu predata informacija o aktivnostima SOA-e. Mektić potvrdio novo vrbovanje

Predsjedništvu predata informacija o aktivnostima SOA-e. Mektić potvrdio novo vrbovanje

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je da je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine predao Informaciju u vezi sa navodima o aktivnostima hrvatske SOA-e i generalnog konzula RH u BiH o vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja.

“Informacija je povjerljivog karaktera i ne mogu govoriti detalje o tome, jedino mogu potvrditi sve ono što sam ranije govorio u vezi sa tim slučajem”, rekao je ministar Mektić za Vijesti.ba.

Podsjećamo, ministar Mektić je ranije govorio o slučaju vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u Bosnu i Hercegovinu od strane hrvatskih diplomata i obavještajaca.

Povodom tog slučaja, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je 18. marta od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine da u roku od tri dana ovoj instituciji dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Bezbjednosno-obavještajne agencije Hrvatske i generalnog konzula Hrvatske u BiH.

U međuvremenu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 14. marta formiralo predmet da bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni
u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Mektić potvrdio informaciju o novom pokušaju vrbovanja bosanskog državljanina koji je putovao iz Bosne i Hercegovine za Sloveniju

“Ja imam tu informaciju. Ambasada Bosne i Hercegovine u Sloveniji nas je obavijestila da im se javila osoba da prijavi pokušaj vrbovanja. Imamo podatke i o svim državljanima koji su u tom momentu bili prisutni. Očigledno je da je ovo bio pokušaj ponovnog vrbovanja i potpuno se potvrđuje sva ona priča o kojoj smo mi ranije govorili. Očigledno je da Hrvatska obaviještajna služba neće prekinuti s tim. Nevjerovatno je kolike oni probleme prave našim građanima, rekao je državni ministar Mektić.

Dodaje da naši građani ne mogu slobodno da se kreću, da bivaju zaustavljeni, te da se na njih vrši ucjenjivanje, strahovit pritisak i prijetnje.

– Ja mislim da ovo prevazilazi svaki vid korektnog ponašanja. Oni ne žele da sarađuju s našim službama, nego rade na tome da presreću građane i prijete im ukidanjem radnih viza, istakao je Mektić za Oslobođenje.

Previous Bosansko-crnogorski košarkaški stručnjak u FIBA kući slavnih
Next Remi u Zenici nakon još jedne drame s Grcima (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina tri decenije glavno jelo na meniju Zagreba i Beograda

O ishodu samita u Sloveniji, usvojenoj Deklaraciji i drugim temama s FTV-a su razgovarali sa Željkom Komšićem, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se za Dnevnik 2 javio iz Ljubljane.

NAŠI DANI

Amerika uvela sankcije Dodiku: Zabrana putovanja i zamrzavanje imovine!

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta RS. Sankacije protiv Milorada Dodika podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i

NAŠI DANI

Otkriven spomenik tuzlanskim jedinicama na Slanoj Banji

Jučer je gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić svečano otvorio spomenik tuzlanskim jedinicama u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije 1992-1995. godine, na Slanoj Banji, a povodom obilježavanja 16. maja Dana