Predstavljena knjiga Envera Imamovića “Pogibija braće Morića”

Predstavljena knjiga Envera Imamovića “Pogibija braće Morića”

Knjiga “Pogibija braće Morića” Envera Imamovića, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih historičara, predstavljena je u Sarajevu.

Zdanje Bošnjačkog instituta nije slučajno izabrano za ovaj događaj jer i autor naglašava da je iz perioda povijesnih – političkih i društvenih prilika druge polovine XVIII vijeka, na koje se, isprepleteno sa sudbinama braće Morić sa Alifakovca, odnosi njegovo štivo. Jedan od burnih opisanih događaja zbio se baš prekoputa Instituta, na mjestu današnje Katedrale a nekadašnje lokacije janjičarske kasarne.

Promotori su između ostalog kazali da Imamović, historičar s urođenim pripovijedačkim darom, demantuje uvriježenu percepciju o Morićima kao gradskim razbojnicima i huliganima; s njihovih imena briše tu historijsku nepravdu i dovodi ih u kontekst ljudske empatije prema slabijima, siromašnima, bolesnima, poniženima.

Braća su, po autorovim riječima, zapravo bili pobunjenici protiv nepravde, tačnije, protiv eksponenata tada već privredno i vojno oslabljenog Osmanskog carstva u pokrajini Bosni i Sarajevu što su zloupotrebljavali centralne propise i namete, primjerice, tražeći višestruko veće poreze od stanovništva od centralno propisanih.

Knjiga Envera Imamovića, zasnovana na arhivskoj građi, dočarava atmosferu tadašnjeg gradskog života, običaja i tradicije, kao i slike lokaliteta vezanih za Moriće i koloplet njihove tragične sudbine.

Autor se slaže s ocjenama promotora da je knjiga historijski roman, pisan za široku čitalačku publiku, na starobosanskom, zapravo “na jeziku kojim su govorile naše nane”, punom pomalo zaboravljenih riječi kojima se u poznijim godinama ipak spontano vraćamo jer su, naprosto, nasljeđe.

Fena

Stoga se autor nada da će štivo pobuditi i želju, ljubav prema korijenima. U prilog tome, prenio je utisak jednog od čitalaca da u izrazima iz govora glavnih i drugih aktera u romanu “kao da sluša kako je govorila njegova nana”. Dio knjige je i rječnik, objašnjenje značenja pojedinih zastupljenih riječi.

Knjigu Envera Imamovića promovirali su Ibrahim Krzović, Faris Gvrankapetanović, Muhamed Velić i Haris Dervišević. Moderirao je Emir Zlatar.

Promocija je održana u saradnji s Vijećem kongresa bošnjačkih intelektualaca i Bošnjačkim institutom.

Previous Doboj: Zajednički nastup probosanskih stranaka na izborima poboljšaće položaj povratnika
Next Vlada Kantona Sarajevo nagradila Lanu Pudar sa 30.000 KM

You might also like

OTPOR BOSNE

Bosanska Krupa: Upriličena promocija knjige „Breza ‘94 – Bužimska bosanska bitka“

Udruženje „Reis Džemaludin Čaušević“ upriličilo je sinoć u sali Centra za kulturu u Bosanskoj Krupi promociju knjige „Breza ‘94 – Bužimska bosanska bitka“ autora Seada Jusića, javlja rtvusk. Pored autora,

BAŠTINA

Sutra u Muzeju Kaknja izložba pečata povodom Dana Povelje Kulina bana

Javna ustanova Kulturno-sportski centar – odjeljenje Muzej Kaknja, u saradnji sa Arhivom Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja Dana Povelje Kulina bana organizuje izložbu pod nazivom „Iz zbirke matrica i pečata

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Karahasan: Vi ste u svakom jeziku na svijetu gost. Samo u maternjem jeziku ste kod kuće (Video)

Dževad Karahasan, u evropskim okvirima ugledni naš književnik gostovao je na Hayat televiziji. Neki od odgovora i razmišljanja u nastavku, uz video gostovanja na kraju članka.. -Kad sam imao čast