Predstavljena publikacija ‘Sjećanje na genocid u Srebrenici: Poruka civilizacije’

Predstavljena publikacija ‘Sjećanje na genocid u Srebrenici: Poruka civilizacije’

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje žrtava genocida iz 1995. godine je povodom obilježavanja godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog Sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini predstavio publikaciju “Sjećanje na genocid u Srebrenici: Poruka civilizacije”.

Publikacija je objavljena na bosanskom i engleskom jeziku te obuhvata poruke više od 40 svjetskih državnika, koji su se obratili na ovogodišnjoj komemoraciji 11. jula, šaljući poruke o važnosti sjećanja na žrtve genocida i dužnost zajedničke borbe protiv negiranja genocida i slavljenja njegovih nalogodavaca i izvršilaca.

Publikacija donosi i pojašnjenja historijskog konteksta genocida, kalendar relevantnih događaja vezanih za juli 1995. i genocid u Srebrenici, širi pregled rada Memorijalnog centra i Organizacionog odbora 25. godišnjice u ovoj godini.

Iz Memorijalnog centra podsjećaju da su među govornicima na ovogodišnjoj komemoraciji bili Antonio Gutteres, Emmanuel Macron, Mike Pompeo, Boris Johnson, Recep Tayyip Erdogan, Frank Walter Steinmeier, Giuseppe Conte, Bill Clinton, princ Charles, Ursula von der Leyen, Justin Trudeau, Imran Khan, Pedro Sanchez, Alexander van der Bellen, Hasan Rouhani i brojni drugi.

Doprinos u pripremi te publikacije dali su istraživači, lektori, fotografi, dizajneri iz cijele zemlje: Nedim Jahić, Ahmedin Đozić, Zlatan Hajlovac, Lejla Avdić, Haris Imamović, Azra Kadić, Mirela Smajlović, Azir Osmanović, Hasan Hasanović, Amra Begić Fazlić, Šefika Đozić i Ahmo Mehmedović.

Nakon Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici iz maja te publikacije “Srebrenica. Genocid. 25 godina poslije” iz jula, riječ je o trećoj publikaciji koju je Memorijalni centar izdao u ovoj godini čime je napravljen važan iskorak u istraživačkom radu i publikovanju novih sadržaja.

Publikacija je realizirana pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, saopćeno je iz Memorijalnog centra.

Previous Međunarodni naučni skup ”Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci“
Next Lavrov u Bosni i Hercegovini – potvrda ruskog uticaja

You might also like

NAŠI DANI

Novi napad na Partizansko spomen groblje u Mostaru

Najvjerovatnije sinoć je ponovo oskrnavljeno Partizansko spomen groblje u Mostaru, javlja AA. I ovog puta radi se o napadu vandala, koji su javnosti nepoznati. Zanimljivo je da se napad ovog

NAŠI DANI

Dodik: Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratit ćemo

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, osvrnuo se na pozive i prijetnje sankcijama te ukidanjem investicija… “Možda će neki pokušati ismijati ovo što ću reći, ali ni RS nije

NAŠI DANI

Federalno ministarstvo zdravstva proglasilo epidemiju COVID-19

Federalno ministarstvo zdravstva proglasilo epidemiju COVID-19 za teritorij Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Fena. Kako je saopćeno, nakon pribavljenih mišljenja Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde i vladinog Ureda za