Predstavljeno idejno rješenje spomen-obilježja „Ljiljan“

Predstavljeno idejno rješenje spomen-obilježja „Ljiljan“

 

U prostorijama Općine Centar u utorak, 20. marta 2018. godine održana je prezentacija idejnog projekta spomen-obilježja „Ljiljan“.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici nadležnih općinskih službi predvođeni načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, njegovi savjetnici kao i predstavnici boračkih organizacija sa Centra. Autori idejnog projekta iz firme „Arting BH“ d.o.o. Sarajevo su ovom prilikom prezentovali tri moguća rješenja budućeg spomen-obilježja koje je naručila Općina Centar.

–Kompleks spomen-obilježja se sastoji od centralnog dijela sa spomenikom u obliku ljiljana i okolnog platoa sa mobilijarom te pristupnih stepenica. Kod sva tri predložena rješenja spomenik u obliku ljiljana je visine 20 metara, koji će biti izgrađen od armiranog betona ili čelične konstrukcije sa oblogom od aluminijskih kompozitnih panela. Urađeni su statički proračuni kontrole stabilnosti na djelovanje vjetra i snijega te na seizmičke potrese. Također je idejnim rješenjem predviđeno da u podnožju spomen-obilježja bude napravljeno mjesto, u obliku otvorene knjige, za odavanje počasti šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, objasnio je Agim Papraniku, direktor firme „Arting BH“ d.o.o. Sarajevo.

Nakon prezentacije idejnog projekta načelnik Ajnadžić je kazao da je općinska administracija razmotrila nekoliko prijedloga lokacija za izgradnju ovog spomen-obilježja.

–U narednom periodu će predstavnici Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja i predstavnici boračkih organizacija sa Centra razmotriti ponuđena rješenja i dati svoj prijedlog finalnog rješenja spomen-obilježja. Služba za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar će prikupiti sve prijedloge i kao zbirni materijal proslijediti Općinskom vijeću Centar na odlučivanje. Očekujem da ovaj materijal bude na aprilskoj, a najkasnije na majskoj sjednici Vijeća. U međuvremenu će Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove odrediti lokaciju za gradnju, a u ponudi su lokacije oko Zemaljskog i Historijskog muzeja, u Ulici Gorica kod broja 2, širi obuhvat oko gradskog porodilišta na Jezeru, te raskrsnica ulica Alipašina i Husrefa Redžića, kazao je Ajnadžić.

Izradu idejnog rješenja za spomen-obilježje „Ljiljan“ je finansirala Općina Centar.

Previous Nastavlja se projekat višetomnog Rječnika bosanskog jezika
Next Nastavljeni pozitivni trendovi u vanjskotrgovinskoj razmjeni - Izvoz veći za 17,7 posto

You might also like

NAŠI DANI

U Glogovoj obilježena 27. godišnjica zločina nad 65 bošnjačkih civila

U Mjesnoj zajednici Glogova kod Bratunca danas je, u okviru trinaeste manifestacije “Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“, obilježena 27. godišnjica zločina nad 65 bošnjačkih civila ovog mjesta. U

NAŠI DANI

Novalić: Ograničenje cijene peleta će biti operativno od subote

“Inflacija je uvezena prije svega pandemijskom, a onda i ukrajinskom krizom i kad je već tu onda je naša briga. Neće nas pojesti, u smislu kataklizmičke prognoze, ali značajno jede

NAŠI DANI

Najmanje 200 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima nakon primirja

Nakon prekida primirja, Izrael je intenzivirao i proširio svoje kopnene, zračne i morske napade na Pojas Gaze. -Izraelski zračni napad u potpunosti je uništio stambeni objekt u Gazi rano jutros. Spasilačke