Predstavljeno idejno rješenje spomen-obilježja „Ljiljan“

Predstavljeno idejno rješenje spomen-obilježja „Ljiljan“

 

U prostorijama Općine Centar u utorak, 20. marta 2018. godine održana je prezentacija idejnog projekta spomen-obilježja „Ljiljan“.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici nadležnih općinskih službi predvođeni načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, njegovi savjetnici kao i predstavnici boračkih organizacija sa Centra. Autori idejnog projekta iz firme „Arting BH“ d.o.o. Sarajevo su ovom prilikom prezentovali tri moguća rješenja budućeg spomen-obilježja koje je naručila Općina Centar.

–Kompleks spomen-obilježja se sastoji od centralnog dijela sa spomenikom u obliku ljiljana i okolnog platoa sa mobilijarom te pristupnih stepenica. Kod sva tri predložena rješenja spomenik u obliku ljiljana je visine 20 metara, koji će biti izgrađen od armiranog betona ili čelične konstrukcije sa oblogom od aluminijskih kompozitnih panela. Urađeni su statički proračuni kontrole stabilnosti na djelovanje vjetra i snijega te na seizmičke potrese. Također je idejnim rješenjem predviđeno da u podnožju spomen-obilježja bude napravljeno mjesto, u obliku otvorene knjige, za odavanje počasti šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, objasnio je Agim Papraniku, direktor firme „Arting BH“ d.o.o. Sarajevo.

Nakon prezentacije idejnog projekta načelnik Ajnadžić je kazao da je općinska administracija razmotrila nekoliko prijedloga lokacija za izgradnju ovog spomen-obilježja.

–U narednom periodu će predstavnici Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja i predstavnici boračkih organizacija sa Centra razmotriti ponuđena rješenja i dati svoj prijedlog finalnog rješenja spomen-obilježja. Služba za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar će prikupiti sve prijedloge i kao zbirni materijal proslijediti Općinskom vijeću Centar na odlučivanje. Očekujem da ovaj materijal bude na aprilskoj, a najkasnije na majskoj sjednici Vijeća. U međuvremenu će Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove odrediti lokaciju za gradnju, a u ponudi su lokacije oko Zemaljskog i Historijskog muzeja, u Ulici Gorica kod broja 2, širi obuhvat oko gradskog porodilišta na Jezeru, te raskrsnica ulica Alipašina i Husrefa Redžića, kazao je Ajnadžić.

Izradu idejnog rješenja za spomen-obilježje „Ljiljan“ je finansirala Općina Centar.

Previous Nastavlja se projekat višetomnog Rječnika bosanskog jezika
Next Nastavljeni pozitivni trendovi u vanjskotrgovinskoj razmjeni - Izvoz veći za 17,7 posto

You might also like

NAŠI DANI

Mijatović: Država BiH je iznad svih nas

Danas je u Banjaluci boravio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, a ulicama grada prošetao je sa potpredsjednikom SDP-a Vojinom Mijatovićem. – Danas sam u Banja Luci kao potpredsjednik SDP BiH ugostio

NAŠI DANI

Deaktivirana i treća avio-bomba kod RTV Doma

Još jedna avio-bomba, jutros pronađena na lokalitetu iza RTV doma u Sarajevu, uspješno je deaktivirana intervencijom pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i spremna je za transport koji će biti

NAŠI DANI

Ako prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine izgubit ćemo i ovakvu BiH

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića povodom dodjele priznanja „Počasni građanin općine Bosanska Krupa“ Poštovani građani Bosanske Krupe, poštovani načelniče! Čast mi je da povodom Dana općine Bosanska Krupa mogu