Pregovori u Neumu završeni, moguć nastavak u Sarajevu

Pregovori u Neumu završeni, moguć nastavak u Sarajevu

Završeni su pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva koji se od četvrtka vode u Neumu, no bez konkretnog dogovora.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izrazio je optimističan stav, iako dogovor nije postignut. Zbog toga je najavio mogući nastavak pregovora u Sarajevu.

“Svi su ulagali veliki, iskreni napor. Prijatno sam iznenađen odnosom predsjednika Naroda i pravde (NiP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Narodnog evropskog saveza (NES), jer smo imali zajednički stav. Pregovori nisu završeni, vjerovatno ćemo ih nastaviti sami”, rekao je Izetbegović.

“Približeno, dosta dobro, na momente se činilo da ćemo završiti. Idemo dalje. Ostvaren je integritet procesa, ono što će stvar učiniti transparentnim i svi smo tu saglasni. Stranci su nam jako pomogli, mislim da imamo 80 stranica raznovrsnih amandmana koje ćemo usvojiti. Mislim da ćemo nastaviti iduće sedmice. Svjedok sam da su svi učinili izuzetan napor i da smo veoma blizu”, ocijenio je Izetbegović.

“Moram reći da su sve stranke – SDA, NiP, SBB, NES – bile jako jedinstvene u tome da ne dozvolimo da etnički princip jača prema državi BiH. Imali smo puno prijedloga, dijagnosticirali smo gdje se ne slažemo, uslovno rečeno ova probosanskohercegovačka ili probošnjačka delegacija bila je jako jedinstvena”, ocijenio je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

“Činjenica da se nismo dogovorili najbolje pokazuje da smo štitili multietničku BiH da omogućimo da hrvatski narod autentično bira svog predsjednika, ali ispunjavanje tog zahtjeva ne može ići na štetu multietničkog”, dodao je Radončić.

Prema njegovim riječima, “nema pobjednika pregovora – svi su poraženi”.

Prema mišljenju Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), u Neumu je napravljen “određeni iskorak”.

“Imamo dobar osnov, jer je ovo prvi put da smo na sto stavili konkretne inicijative i prijedloge”, rekao je Čović.

“Ovaj format je završen i pitanje je – kako dalje. Ostavlja nam se mogućnost da u narednim danima nastavimo razgovore i usaglasimo stavove. Moj optimizam je potrošen, ali činjenica je da sa ljudima koji su dosad progovarali i vodili ove procese, to nema smisla raditi, pa očekujem da neko od kolega organizira sastanak na kojem ćemo pokušati usaglasiti ove stavove”, doao je Čović.

Tok dosadašnjih pregovora, uz umjeren optimizam, ali i umjerene informacije, prenosili su isključivo međunarodni medijatori, ali još uvijek je nepoznanica je li prikazani optimizam zaista zasnovan na napretku u dogovorima i mogućem sporazumu, prenosi Fena.

Šefica pri službi za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) Angelina Eichhorst rekla je kako je podsjetila okupljene da su “imali dobre i konstuktivne odgovore o izuzetno kompleksnim pitanjima”.

“Najkraće rečeno, moja poruka je da će se ovi razgovori nastaviti i u narednim danima”, rekla je Eichhorst.

Dodala je kako je “ostvaren napredak po određenim pitanjima, što je obećavajuće”, no po njenim riječima “najvažnije je da se razgovori nastavljaju i dalje.

Posebni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje procesa izborne reforme u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer je izrazio zahvalnost političkim liderima koji su došli u Neum na razgovore o izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Činjenica da su konstruktivno i otvoreno razgovorali o teškim pitanjima govori o njihovoj posvećenosti rješavanja ovih ozbiljnih pitanja. Okončali smo ovu rundu razgovora, ali nismo došli do kraja ovog procesa”, rekao je Palmer.

“Pitanja o kojima smo razgovarali i koja smo rješavali u Neumu neće naprosto nestati sa scene i morat će se rješavati. Mi, SAD, kao i EU, bit ćemo tu kao partneri u tom procesu, ali je na političkim liderima ove zemlje da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe”, poručio je Palmer.

Prema njegovim riječima, “dok nije sve dogovoreno, nije ništa dogovoreno”.

Previous Eko-aktivisti se hvale da su zaustavili njemački kredit namijenjen za gradnju velike HE na Bosni
Next Udruženje “Nino Ćatić” osuđuje djelovanje Tužilaštva BiH i saslušanje Elmedine Muftić

You might also like

NAŠI DANI

Naši državljani i njihovi srodnici iz Gaze stigli u Istanbul, danas dolaze u Bosnu

Naši državljani i njihovi srodnici iz Gaze su stigli u Istanbul, informiše MVP BiH. Oni će doći u Sarajevo u dvije grupe. Prva grupa kreće u 14:45 h iz Istanbula,

KULTURA I UMJETNOST

479. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana svečanost povodom 479. godišnjice od osnivanja ove ustanove. Dr. Mustafa Jahić, bivši direktor Biblioteke, održao je predavanje na temu „Gazi Husrev-begova

NAŠI DANI

Ozvaničena saradnja Univerziteta u Sarajevu i Memorijalnog centra Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i Univerzitet u Sarajevu ozvaničili su saradnju Memorandumom na osnovu kojeg će, između ostalog, raditi u oblasti obrazovanja o događajima koji su se desili u