Premijer Novalić uručio nagrade najboljim studentima u Federaciji Bosne i Hercegovine

Premijer Novalić uručio nagrade najboljim studentima u Federaciji Bosne i Hercegovine

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, danas je upriličena svečana dodjela priznanja i novčanih nagrada najboljim studentima u Federaciji BiH u akademskoj 2020/2021. godini.

Nagrađena su 74 studenta završne godine I. ciklusa studija, odnosno integriranih studija, koji su imali najbolji prosjek ocjena. Studente su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH:  Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar i Sveučilište u Mostaru.

Priznanja i nagrade najboljim studentima uručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji je istakao da se današnjim činom, želi poslati poruka svim izvrsnim mladim ljudima da se njihov rad i trud prepoznaju, a da se najbolji od njih nagrađuju. 

– Nekim od vas je ovo samo još jedna stepenica u usavršavanju i sticanju novih znanja i vještina. Siguran sam da među vama sjede oni čija će imena biti upisana u listu brojnih uspješnih Bosanaca i Hercegovaca. Želim da nastavite nizati uspjehe i da ne odustajete, neka vaše znanje i ubuduće bude oružje kojim osvajate nove ciljeve.  Ova simbolična nagrada vama, najboljim studentima, samo je mali znak da su vaš trud i znanje prepoznati i neka bude motivacija za nastavak vašeg školovanja – poručio je premijer Novalić.

Jednokratnu finansijsku podršku za nagrađene studente, u iznosu od po 2.000 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti u Budžetu Federacije BiH za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 140.000 KM. 

– Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti na svaki mogući način podupire ovu kategoriju mladih ljudi, kojima je iznimno važno za njihovu, ne samo karijeru, nego i uključivanjem u akademsku zajednicu i akademski život, pružiti priliku. Mi to danas sa zadovoljstvom činimo i ovo je samo jedna od simboličnih nagrada koju oni zaslužuju – izjavio je stručni savjetnik u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke/znanosti (FMON/Z) Mario Markotić.

Među nagrađenim je Amila Smajić, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Smatra da je ovakav vid afirmacije studentskog rada veliki vjetar u leđa za sve buduće izazove i pokazatelj da se na kraju svaki trud isplati. 
Marija Sučić, studentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, zahvalila je Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke/znanosti što iz godine u godinu nagrađuje i finansijski podupire studente Federacije BiH. 
– Svim kolegicama i kolegama čestitam na priznanjima koja su danas dobili. Pozivam ih da budu svjesniji težine ovoga priznanja i da u buduće budu još uporniji i skromniji. Skromnost je ključ svega – poručio je fra Hrvoje Šabić, student Franjevačke teologije u Sarajevu.  

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i u ovoj je godini podržalo projekte poboljšanja kvaliteta i projekte povezivanja s tržištem rada na svih šest javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH. Subvencioniralo je smještaj i ishranu za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijena kantona: Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10, te Republike Srpske. Podržalo je organizaciju i sudjelovanje studentskih udruženja u 24 studentska projekta, podržalo studij 37 studenata s invaliditetom i četiri  studenta Roma, odnosno sve koji su je prijavili na Javni poziv za ovu vrstu podrške.

Previous Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se u Sočiju sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom
Next Mehmedović: Briselski državni udar u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanske IT kompanije učestvuju na Biznis forumu u Oslu

U glavnom gradu Norveške Oslu 2. i 3. marta ove godine bit će održan Biznis forum koji će na jednom mjestu okupiti najuspješnije IT kompanije iz Bosne i Hercegovine i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sarajevski Homework HUB: Okupljalište mladih koji promoviraju nauku i razmjenjuju iskustva

Mnogi studenti u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pa i šire, tokom studija nailaze na razne izazove. Jedan od njih je svakako mjesto na kojem će moći učiti, ali

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski inovatori u Nirnbergu osvojili zlato, srebro i dvije bronze

Redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Tuzli Zehrudin Osmanović osvojio je zlatnu medalju na sinoć završenoj “71. Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i novih proizvoda, iENA” u Nirnbergu za inovaciju “Uklanjanje taloga