Premijer obradovao Krajišnike: Nismo odustali od izgradnje ceste Sarajevo – Bihać preko Bosanskog Petrovca

Premijer obradovao Krajišnike: Nismo odustali od izgradnje ceste Sarajevo – Bihać preko Bosanskog Petrovca

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena premijerom FBiH Fadilom Novalićem razgovarala je danas s načelnikom Bosanskog Petrovca Mahmutom Jukićem o brojnim temama i projektima od značaja za tu općinu Unsko-sanskog kantona.

Kako je kazao federalni premijer Bosanski Petrovac je općina u kojoj živi 6.000 stanovnika, ali koja svojim primjerom pokazuje da je suživot moguć, te je u interesu Vlade FBiH da podupire takve sredine infrastrukturom i drugim projektima koji su im od značaja.

– Vlada je u izdašnom iznosu podržavala ovu općinu i tako ćemo i nastaviti. Ponovili smo da nismo odustali od izgradnje dionice Sarajevo – Bihać preko Bosanskog Petrovca – rekao je premijer Novalić.

Dodao je da je na sastanku razgovarano i o snabdijevanju električnom energijom, te o privredi, ali i o razvoju turizma budući da je Bosanski Petrovac najsunčaniji grad u Bosni i Hercegovini.

– Novim zakonom, koji će se naći u parlamentarnoj proceduri, omogućena je upotreba obnovljivih izvora energije što je velika šansa za Bosanski Petrovac – istakao je premijer Novalić.

Načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić kazao je da je prošle godine Vlada FBiH osigurala više od 1,6 miliona KM za ovu općinu kroz kapitalne grantove i tekuće transfere. Također, izrazaio je nadu da će Vlada FBiH pomoći i nove projekte čija je vrijednost 1,2 miliona KM.

Vlada FBiH osigurala je 2018. godine 40.000 KM za priključak poslovne zone “Gorinčani” na kanalizacionu mrežu, dok je 2020. godine izdvojeno 211.000 KM i to 125.000 KM za pomoć općinskom budžetu i 86.000 KM za rekonstrukciju i uređenje ulica u gradskom naselju.

Također, 2021. godine osigurano je 245.000 KM i to 125.000 KM za pomoć općinskom budžetu i 120.000 KM za rekonstrukciju i izgradnju kanalizacijske mreže u Bosanskom Petrovcu. Ove godine izdvojeno je oko 230.000 KM i 125.000 KM za pomoć općinskom budžetu, dok će oko 105.000 KM biti dodijeljeno za konkretne projekta.

Nakon sastanka delegacija Vlade Federacije BiH položila je cvijeće na Trgu šehida, a potom obišla privredni kompleks ASIKS kao primjer uspješne privatizacije. 

 Od 2015. godine Vlada FBiH uložila ukupno 248 miliona KM u USK

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom FBiH Fadilom Novalićem, razgovarala je danas u Bihaću s delegacijom Vlade Unsko-sansko kantona koju je predvodio premijer Mustafa Ružnić o provođenju infrastrukturnih i razvojnih projekata na području kantona za koje je Federalna vlada osigurala sredstva.

Naglasak je na osiguranim sredstvima za projekte kantonima iz transfera pomoći Vlade Federacije BiH nižim nivoima vlasti, a koji su od značaja za Federaciju. Budžetska pomoć Unsko-sanskom kantonu tokom pandemije koronavirusa u posljednje tri godine iznosi 71,7 miliona KM.

Od 2015. godine Vlada FBiH je uložila ukupno 248 miliona KM u ovaj kanton, a planirano je u narednom periodu za izgradnju cesta i pomoć zdravstvu 51,5 miliona KM.

Kako je kazao premijer Novalić, razgovarano je o temama koje su već duži vremenski period aktuelne u oblasti putne komunikacije poput nove brze ceste, te je upućen nalog direktoru Autocesta da naredne sedmice s predstavnicima općina kroz koje će prolaziti jasno odrede njihove zahtjeve.

– Već se radi na projektiranju tri brze ceste, među kojima je i ova, i za koje postoji 100 miliona KM na računu Vlade Federacije. Željeli bismo da što prije krenemo sa izgradnjom kako bi se u narednih, najviše osam godina, izgradila brza cesta koja veže najmnogoljudnije općine u USK – rekao je premijer Novalić.

Jedna od tema sastanka je bio Aerodrom Bihać za šta je Vlada FBiH dodijelila novih 20 miliona KM u program utroška i potrebno je, naglasio je Novalić, da se brzo izgradi pista.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Dodao je da je razgovarano i o poljoprivredi i graničnim prijelazima prema Hrvatskoj kojima dnevno prolazi veliki broj ljudi, kako bi se s Vladom Hrvatske razgovaralo o tome da se osigura brži protok ljudi.

Premijer Novalić je rekao da je novac osiguran za projekte, ali da sve drugo ide teže, kazavši da je u proteklih sedam godina, koliko obnaša dužnost federalnog premijera, za ovaj kanton izdvojeno 248 miliona KM što je po broju stanovnika daleko najveći iznos u Federaciji.

U delegaciji Vlade FBiH pored premijera Novalića bili su federalni ministar poljorivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera i sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić.

Previous Ahmetović poručio Schmidtu: Nemojte da rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata
Next Posvećena Havi Tatarević: U Sarajevu izvedena poema “Hava majko koliko ti je srce”

You might also like

NAŠI DANI

Pravoslavni Božić bez slavlja u Betlehemu u znak solidarnosti sa Gazom

U znak solidarnosti s narodom Pojasa Gaze, pravoslavci u Betlehemu Božić dočekuju bez slavlja i isključivo uz vjerske obrede, baš kao što je to nedavno bio slučaj i za vrijeme

NAŠI DANI

Iz naše zemlje konvoj pomoći izbjeglicama Sirije

Udruženje Pomozi.ba uputilo je danas konvoj pomoći izbjeglicama Sirije. Hrana u vrijednosti od oko 200.000 KM na putu je ka sirijskim izbjeglicama koje se nalaze u gradovima Džarabulus, Afrin i

NAŠI DANI

Novalić zbog rudara dolijeće iz Njemačke: U ponoć sastanak u Vladi

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine prekinuo put i odmah se vraća za Sarajevo zbog protesta rudara. On čeka let s kojeg će otići na sastanak sa svim članovima