Premijera dokumentarnog filma “Agresija na istinu” autora Avde Huseinovića 5. februara u Vijećnici

Premijera dokumentarnog filma “Agresija na istinu” autora Avde Huseinovića 5. februara u Vijećnici

Premijera dokumentarnog filma “Agresija na istinu” autora Avde Huseinovića bit će upriličena 5. februara u Vijećnici, u okviru obilježavanja 30. godišnjice masakra na Markalama izvršenog 1994. godine.

Autor se bavi temama negiranja genocida i drugih oblika ratnog zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine.

– Ovo je prvi dokumentarni film koji se bavi temom negiranja, falsifikovanja historijskih činjenica, brojnih podvala s ciljem da se promijeni karakter rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. godine – kazao je Huseinović na konferenciji za medije.

Huseinović se bavi i temom medijske pripreme agresije na BiH, koja je počela godinama prije njenog brutalnog vojnog izvršenja.

– Poseban fokus smo stavili na Ustav Republike Srbije iz 1990. godine. Rijetko se o tome govori, skoro je to i nepoznata činjenica da je tim Ustavom iz 1990. Srbija već faktički izašla iz SFRJ, ali se od tog dana ona predstavlja kao jedini ‘borac’ za očuvanje Jugoslavije – podsjeća Huseinović.

Obrađene su i teme o brojnim podvalama, negiranje masakra na pijaci Markale u Sarajevu i Tuzlanskoj kapiji, a za taj zločin su agresori pred sudom u Haagu koristili lažne svjedoke.

Huseinović kaže da se za negiranje genocida, agresije i zločina i danas se izdvajaju ogromna finansijska sredstva.

– Bavimo se i sistemskim finansiranjem negiranja genocida, naime u budžetu entitetske Vlade RS više godina je bila prisutna stavka poznata kao ‘Istorijski projekt Srebrenica’. Više od dva miliona KM je uloženo isključivo u negiranje genocida u Srebrenici, kroz memoarske zapise ili biografije ratni zločinci falsifikuju historiju, negiraju zločin koji su počinili – ističe Huseinović.

U tu svrhu je Srpska pravoslavna crkva u hramu Svetog Save u Beogradu 2011. godine promovirala knjigu zločinca Milana Lukića, a u kojoj on negira zločin živih lomača.

Huseinović je spomenuo i knjigu pukovnika Marka Kovača u kojoj negira sistematsko silovanje Bošnjakinja u Foči.

– I nevjerovatan jedan detalj gdje on piše da su silovane Bošnjakinje iz Foče u stvari bile ubačene žene obavještajci kako bi zavodile srpske vojnike i kako bi nekako ‘okaljale časnu srpsku borbu – navodi Huseinović.

Huseinović je zaključio da je ovo prvi istraživački dokumentarni film kojim se suprotstavlja velikoj armiji negatora što već decenijama pokušavaju falsifikovati historijske činjenice i karakter rata u BiH, uz podsjećanje na ostavštinu Dobrice Ćosića koji je u svojoj knjizi “Bosanski rat” poručio “ne smijemo dozvoliti srebrenizaciju i markalizaciju događaja bosanskog rata”.

Izvor: Agencije

Previous Značajna presuda Vrhovnog suda RS: Bošnjaci nisu uzurpatori vlastite imovine
Next Adnan Hasković: Tražimo neko utočište, negdje pribjegavamo, za nečim - jer to što nam je tu, mi mislimo da to nije vrijedno

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Okrugli sto o upisu sevdalinke na UNESCO-ovu listu (VIDEO)

Pripreme za 12. festival “Sevdalinko u srcu te nosim” već su počele. Kao i do sada, u sklopu festivala bit će održan okrugli sto koji će okupiti stručnjake, baštinike i

KULTURA I UMJETNOST

Bono Vox danas u 14.30 sati na Crvenom tepihu 27. Sarajevo Film Festivala

Danas u 14.30 sati bit će upriličen specijalni Crveni tepih, na koji uz Wima Wendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 27. Sarajevo Film Festivala, dolazi i Bono Vox! Restaurirana verzija filma

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevo bogatije za novi muzej

Sarajevo je bogatije za još jedan muzejski prostor. U centru grada, u blizini Vječne vatre, otvoren je multimedijalni prostor u kojem će građani Sarajeva i turisti, imati priliku susresti se