Premijerka BPK Goražde: Nema novozaraženih, firme  počele sa radom

Premijerka BPK Goražde: Nema novozaraženih, firme počele sa radom

Zahvaljujući mjerama Federalnog štaba civilne zaštite i Kantonalnog štaba civilne zaštite te građanima Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koji su se pridržavali tih mjera taj kanton već 11 dana nema novozaraženih koronavirusom Covid-19, potvrdila je danas u izjavi za Fenu premijerka BPK-a Aida Obuća.

Također, navela je da je u tom kantonu još jedna pozitivna vijest, jer je od šest zaraženih kontrolni test za jednu osobu pokazao da je negativna na koronavirus što znači da ukoliko se i drugi kontrolni test pokaže kao negativan, BPK će biti kanton koji od šest zaraženih sada ima pet zaraženih uz smanjenje broja rasta novozaraženih.

Posebno je istaknula da su od 19. marta 2020. godine kada je otkriven prvi slučaj pozitivan na koronavirus na području BPK, provedene sve mjere koje su bile u nadležnosti Kantona i nabavljena je prijeko potrebna medicinska oprema.

– Iz budžeta BPK Goražde izdvojili smo 300.000 KM, od UNDP-a smo dobili 400.000 KM, a uz podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i BH Telecoma osigurano je dodatnih 200.000 KM. Stoga smo Kantonalnu bolnicu Goražde pomogli sa 600.000 KM za nabavku neophodne oprema prije svega respiratora, mobilnog RTG aparata i specijalizirane opreme striktno za medicinsko osoblje – pojasnila je Obuća.

Naglasila je da su privredni subjekti koji posluju u industrijskoj zoni “Pobjeda”, gdje je zaposleno više od 1.200 radnika, počeli s radom nakon što je istekla naredba Kantonalnog štaba civilne zaštite o 15-odnevnoj obustavi proizvodnje na tom lokalitetu.

– Neki privredni subjekti počeli su s radom u petak, a “Ginex” kao jedan od velikih privrednih subjekata je počeo raditi u ponedjeljak i mogu reći da su to pozitivne vijesti koje dolaze s područja BPK – zaključila je u izjavi za Fenu premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća.

Previous I u vrijeme pandemije koronavirusa medicinske sestre su na prvoj liniji
Next Smijenjen pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, kritikovao Vučićevu posjetu gradu

You might also like

NAŠI DANI

Imenovanja Nikšićeve vlade – Milićević za zamjenika direktora Agencije za bankarstvo

33. sjednica Vlade FBiH održana je danas (utorak). Na istoj je ozvaničen povratak Jelke Miličević ‘u fotelju’. Miličević je u prethodnoj Vladi bila ministrica finansija, potpredsjednica Vlade, a vršila je

NAŠI DANI

Izraelska vlada proglasila “nepouzdanom” advokaticu koja je iznijela tvrdnje o silovanju 7. oktobra

Izraelske vlasti proglasile su “nepouzdanom” advokaticu Cochavu Elkayam-Levyju, koju su optužile da je predvodila širenje tvrdnji da su pripadnici Hamasa seksualno zlostavljali žene 7. oktobra 2023. godine, prenosi Anadolu. Kako

NAŠI DANI

Umjesto da kazni, međunarodna zajednica opet smiruje nasilnike

Predsjednik Platforme za progres prof.dr. Mirsad Hadžikadić prokomentarisao je izjave iz OHR-a u vezi državne imovine. -Visoki predstavnik, gospodin Schmidt, ponovo traži da se političari dogovore, ovog puta o državnoj