Premijerka Škotske nakon Sarajeva posjetila Srebrenicu

ferguson1(1)

Premijerka Škotska Nicola Sturgeon boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Jučer ju je u Sarajevu dočekao ambasador Ferguson koji je uvaženoj gošći bio domaćin te su prošetali sarajevskim ulicama uz posjete Gazi Husrev-begovoj džamiji, Baščaršiji, Vijećnici.

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon posjetila je Centar za dnevni boravak djece s posebnim potrebama “Christine Witcutt” u Sarajevu i susrela se s grupom djece, njihovim roditeljima i dijelom osoblja, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u pratnji ambasadora Velike Britanije u BiH Edwarda Fergusona danas je posjetila i Srebrenicu. Ona se sastala sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem sa kojim je razgovarala o aktuelnoj situaciji u ovom gradu, piše novinska agencija Patria.

-Imala sam veoma ugodan sastanak sa načelnikom Durakovićem. Čast mi je što sam mogla posjetiti Srebrenicu i odati počast onima koji su izgubili živote ovdje – i pokazati da i 21 godinu poslije, oni su i dalje u mislima i srcima stanovnika Škotske.

U našem svijetu ne bi trebalo biti mjesta ni za jedan oblik mržnje ili netolerancije zasnovane na rasi, porijeklu ili vjeri. Moramo osigurati da se sjećamo prošlosti ali da radimo zajedno na eliminisanju straha i nepovjerenja i povećanju uzajamnog razumijevanja i poštivanja kako bi izgradili svjetliju budućnost za našu djecu, poručila je škotska premijerka.

Prilikom boravka u Srebrenici Sturegon je obišla Memorijalni centar Potočari i susrela se sa Majkama Srebrenice.

 

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Kome i zašto smetaju Arapi u Bosni i Hercegovini
Next Pripadnici FUCZ-e i sarajevski vatrogasci vratili se iz Makedonije

You might also like

OTPOR BOSNE

Goražde: Sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zima Imamovića i saboraca, danas je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije Republike Bosne

NAŠI DANI

Odlukom Vade FBiH ostaje obaveza nošenja maski

Sudovi više neće moći poništavati kaznene naloge policijskih i inspekcijskih organa, jer za to ne bi bilo utemeljenja u odlukama Ustavnog suda BiH. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je

NAŠI DANI

Osvrt na kviz pitanje na televiziji ‘Nova BH’: Opšti bezobrazluk spram svjetske kulturne baštine

  Američko-pakistanski historičar Irfan Mirza osvrnuo se na postavljeno pitanje u kvizu televizije Nova BH (doskorašnji Pink). -U kviz emisiji na Nova BiH, naizgled bezazleno pitanje je postavljeno o stoljeću