Preminuo Ismet Dizdarević, prvi  doktor psiholoških nauka u Bosni i Hercegovini

Preminuo Ismet Dizdarević, prvi doktor psiholoških nauka u Bosni i Hercegovini

U Sarajevu je u preminuo prof. dr Ismet Dizdarević (1934-2023).

Ismet Dizdarević, prvi je doktor psiholoških nauka u Bosni i Hercegovini.

Završio je studij psihologije na Odelenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu 1958. Doktorsku disertaciju pod nazivom: Uticaj stvaralačkih sposobnosti na socijalno ponašanje učenika, odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1978. Radi od 1961. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Izabran je 1961. za asistenta, 1978. za docenta, 1980. za vanrednog profesora i 1987. za redovnog profesora. Predavao je predmete Opća psihologija i Psihologija ličnosti. Ismet Dizdarević je osnivač i prvi predsjednik Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Predavao je i na Odsjeku za pedagogiju i Odsjeku za filozofiju i sociologiju, Držao je nastavu na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu, Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, te na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Penzionisan je 2004, a u zvanje professor emeritus izabran je 2005.

Ismet Dizdarević objavio je preko 200 naučnih i stručnih radova.

Od Dizdarevića se ovim riječima oprostio profesor Mirsad Hadžikadić:

-Sa nama više nije prof.dr. Ismet Dizdarević. Fizički ne, ali je u našem pamćenju ostavio neizbrisiv trag.

Znali smo se više od dvadeset godina. Prvo profesionalno, radeći na konferenciji o genocidu u Srebrenici, a onda i kao prijatelji.

Krasile su ga divne osobine. Kao psiholog bio je utemeljitelj psihologije kao akademske discipline u Bosni i Hercegovini, omiljeni predavač studentima, poštovani naučnik i cijenjeni autor bezbroj knjiga.

Kao čovjek bio je inteligentan, iskren, pošten, odan, prijatan, pozitivan, discipliniran, temeljit, odgovoran, fokusiran, šarmantan, vedar. Ukratko, super insan.

Bio je sretan što mu je život bio upotpunjen divnom životnom saputnicom, poznatom psihologinjom Jasminom Dizdarević, koja ga je tako brižljivo njegovala u posljednjim godinama života.

Prof. Dizdarevića zaboraviti ne možemo, ali možemo i moramo slijediti njegov pristup životu: znanje, poštenje, odgovornost i karakter.

Bila mi je čast znati ga i zvati ga prijateljem.

Neka mu je laka zemlja.

Previous Bosanska kompanija osvojila prestižnu njemačku nagradu za dizajn
Next Bitka kod Khan Younisa će biti odlučujuća i o njoj će se pisati na stranicama historije

You might also like

NAŠI DANI

Stolac: Gradnja sakralnih objekata u zaštićenom pojasu nacionalnog spomenika?

Odlukom Općinskog vijeća, Općina Stolac prodala je svoje nekretnine u zaštićenom pojasu nacionalnog spomenika na starom gradu. Zemljište je prodato Župi sv. Ilije Proroka radi gradnje sakralnih objekata.  Bio je

NAŠI DANI

U Sarajevu će biti uspostavljen Informativni centar ICTY-ja

Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Grada Sarajeva, na temelju kojeg će biti uspostavljen Informativni centar ICTY-ja u Sarajevu, predstavljen je danas u sarajevskoj

NAŠI DANI

Vizija Joea Biddena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom

Kandidat Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine. Od najtežih vremena rata i genocida, do stalne borbe za stabilnost i pravdu. Joe Biden