Preminuo penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Hazim Šadić

Preminuo penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Hazim Šadić

U Univerzitetskom-kliničkom centru u nedjelju uvečer preminuo je Hazim Šadić, penzionisani brigadni general Armije R Bosne i Hercegovine, koji je u februaru 1993. godine odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine imenovan za komandanta Drugog korpusa Armije R BiH.

Šadić se posljednjih dana osjećao loše, a porodica je uputila apel dobrovoljnim davaocima krvi koja je bila neophodna za njegovu operaciju. Večeras je saopšteno da je preminuo u 78. godini, prenose agencije.

Brigadni general Hazim Šadić rođen je 6. novembra 1943. godine u Čeliću gdje je završio osnovnu, a u Sarajevu srednju vojnu školu. U Beogradu je 1968. godine završio Vojnu akademiju kopnene vojske u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu stavio se u službu odbrane, a u aprilu 1992. godine imenovan je za načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, a u oktobru 1992. godine i za načelnika štaba Drugog korpusa Armije R BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ga je u februaru najteže ratne 1993. godine postavilo za komandanta Drugog korpusa Armije R BiH.

Čin brigadnog generala dobio je 14. decembra 1993. godine, a odlikovan je i najvišim ratnim prizanjem “Zlatnim ljiljanom” 1993. godine.

Vrijeme i mjesto dženaze brigadnog generala Hazima Šadića bit će određeno naknadno.

Drugi korpus bosanske armije branio je najveću slobodnu teritoriju u vrijeme agresije na našu domovinu i odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Previous Džaferović u Kalinoviku i Nevesinju s porodicama ubijenih Bošnjaka
Next Ove godine dobar rod i otkupna cijena maline

You might also like

NAŠI DANI

Oko 200 Bišćana u proljetnoj akciji čišćenja

  Proteklog vikenda u Bihaću je organizovano veliko proljetno čišćenje turističkih lokacija i obala rijeke Une. U akciji je učestvovalo oko dvije stotine Bišćana. Predstavnici  rafting  organizacija i Turističke zajednice

NAŠI DANI

Sjećanje na 640 ubijenih Kotorvarošana (Video)

Danas se u Kotor-Varoši obilježava 27. godišnjica stradanja Bošnjaka i Hrvata ovog grada. U znak sjećanja na žrtve, iz travničkog naselja Karaula u petak je krenula kolona učesnika Marša mira

NAŠI DANI

Poruka iz glavnog grada – nećemo aparthejd, hoćemo suverenu Bosnu!

Završen je protest ispred zgrade OHR-a u Sarajevu koji je organizovan zbog nezadovoljstva izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, javlja