Presuda Ratku Mladiću donosi nove činjenice za reviziju

Presuda Ratku Mladiću donosi nove činjenice za reviziju

Do kraja sedmice pravni tim Bosne i Hercegovine na čelu sa Sakibom Softićem trebao bi uputiti zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde. Što će sadržavati bosanskohercegovački zahtjev za reviziju presude, uz ostalo nove dokaze sa suđenja Ratku Mladiću.

Pravni tim koncentrisaće se na dokazivanje međunarodne odgovornosti Republike Srbije, pokušati dokazati da je Srbija direktno počinila zločin genocida na državnom području Bosne i Hercegovine, alternativno Srbija bila saučesnik u izvršenju zločina genocida na državnom području Bosne i Hercegovine u kritičnom razdoblju, izvještava N1.

“Pravno je pitanje da li se može povezati Srbija, odnosno njene vlasti, tada i Crna Gora sa zločinima na terenu. Nije sporno da su njihove snage tu učestvovale na različite načine, borbeno, logistički i tako dalje, no standard je izuzetno visok. Treba povezati djelovanje tih snaga na terenu. Jako će biti značajno, ako prođe ovaj podnesak u daljem postupku ako se dođe do tih dokumenata”, naglašava Vasvija Vidović, pravna ekspertica.

Glavni dio revizije presude protiv Srbije uradio je američki diplomata David Scheffer. Radi se jednom od najvećih pravnih eksperata koji je, između ostalog, kao američki ambasador za ratne zločine učestvovao u stvaranju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju. Uz Scheffera, tu su i Francuz Alain Pellet i Holanđanin Phon van den Biesen koji su bili dio tima Bosne i Hercegovine i u prvom postupku, odnosno Italijan Paolo Palchetti. Na dokumentu koji ce biti pradat Međunardnom sudu radi se aktivno od maja prošle godine. U njemu će uz ostalo biti prezentirane nove činjenice sa suđenja Ratku Mladiću.

“Sigurno će nove činjenice se izvlačiti iz završne riječi tužioca u suđenju Ratku Mladiću koje je u decembru mjesecu završeno. Još uvijek se transkripti rade tih završnih riječi tužioca, a tu je masa novih dokaza, novih činjenica, novih dokumenata, a nije još ni prošlo dva mjeseca, znači sve će se to moći iskoristiti”, kaže Emir Zlatar član Fonadacije Pravda za BiH, koja velikim dijelom finansira pravni tim.

Sama predaja aplikacije je tehničko pitanje. Može je predati bilo ko, ko je odlukom Predsjedništva BiH ovlašten da zastupa državu. Tim koji podnosi apelaciju smatra da je to Sakib Softić. Podsjecaju kako nikada nije donesena odluka o razrješenju Sakiba Softića koji je za agenta Bosne i Hercegovine imenovan odlukom Predsjedništva iz 2002. godine. Aktivna legitimacija Softića potvrđena je i u reviziji presude koja je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija podnijela 2001. godine Međunarodnom sudu u Haagu.

“Dakle, Međunarodni sud u toj istoj reviziji nije uopće dovodio u pitanje aktivnu legitimaciju Sakibu Softiću. Sud će vjerovatno u predpostupku ako prigovori druga strana u sporu, samo u slučaju tog zahtjeva pristupiti utvrđivanju legitimacije zastupnika”, podsjeća savjetnik pravnog tima Bosne i Hercegovine Enis Omerović.

O tome će odluku donijeti registar, sekretar suda ili Sudsko vijeće, zavisno od odluke Međunarodnog suda pravde.

Ukoliko bi sud prihvatio apelaciju Bosne i Hercegovine, na konačnu odluku o pokretanju revizije bi se moglo čekati ne duže od dvije godine. No sam postupak može trajati godinama.

Da li bosanskohercegovački pravni tim ima dokaza, novih činjenica za ovaj proces, da li Sakib Softić ima legitimitet, podjeljena su mišljenja u Bosni i Hercegovini, no ona će u konačnici presuditi Međunarodni sud pravde, ili kako su kazali naši sagovornici ovo je pravno, a ne političko pitanje.

Previous Bošković će nastaviti svoju politiku u Stocu, a to mu je omogućio CIK
Next Swity sokovi na novim tržištima: Od sada i u Dubaiju

You might also like

NAŠI DANI

Otvoren novi objekat OŠ Banovići Selo

Svečanim presijecanjem vrpce, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković i direktorica OŠ Banovići Selo Suada Modrić otvorili su danas novoizgrađeni objekat ove škole. Učenici Osnovne

NAŠI DANI

Planski pokušaj uzurpacije vakufa od strane Općine Centar i Ambasade Austrije

Nezakoniti pokušaj prodaje objekta austrijske ambasade potvrđuje, nažalost, da je vakufska imovina u Sarajevu i danas na udaru, kako od strane domaćih destruktivnih snaga, tako i od strane nekih predstavnika

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica pogibije ratnog heroja Safeta Zajke

Heroj odbrane općine Novi Grad, grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine Safet Zajko poginuo je na današnji dan 1993. godine u operacijama izviđanja na lokalitetu Mijatovića Kosa. Dvadesetsedma godišnjica od