Pretresi na više lokacija u vezi sa ubistvima sarajevskih policajaca

Pretresi na više lokacija u vezi sa ubistvima sarajevskih policajaca

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo vrše pretrese na više lokacija u vezi sa ubistvima dvojice sarajevskih policajaca iz 2018. godine, potvrdila je Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e, za AA.

“Policijski službenici su na terenu. Vrše se pretresi na širem području Istočnog Sarajeva i na Palama pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, MUP-a RS i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u vezi sa ubistvima policijskih službenika Kantona Sarajevo u oktobru 2018. godine”, rekla je Miovčić.

Podsjetila je da do sada u akciji niko nije uhapšen.

I glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić potvrdila je za Fenu da su rano jutros započli pretresi na više lokacija na području entiteta RS, a po nalogu Tužilaštva KS.

U pucnjavi koja se dogodila 26. oktobra 2018. oko četiri sata ujutru u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijen je policijski službenik Adis Šehović, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je kasnije podlegao povredama.

Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u Geteovoj ulici u Sarajevu.

Aleksandar Macan sa Pala prvosoumnjičeni je za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, saznaje Istraga.ba. 

U pitanju je, kako saznaju, zet Milomira Savčića, odbjeglog optuženika za genocid u Srebrenici.

Pripadnici SIPA-e i MUP-a Kantona Sarajevo pretresaju stan u kojem je živio Aleksandar Macan. On, međutim, nije pronađen na adresi, a policija saslušava njegovu suprugu Marijanu Savčić Macan.

Prema informacijama Istrage, Macanov DNK profil izolovan je na mjestu ubistva sarajevskih policajaca. Istražitelji u njegovom stanu traže i informacije o aplikaciji koja je korištena za komunikaciju u noći u ubistva, u oktobru 2018. godine. Macan je ranije povezivan sa krađom automobila.

Trenutno traju pretresi i objekata koje je koristio i Milomir Savčić, predsjedjednik Boračke organizacije RS, koji je ovog ljeta pobjegao u Srbiju, nakon što mu je određen pritvor zbog optužbi da je u Srebrenici 1995. godine počinio krivično djelo – genocid.

Savčićeva kćerka i supruga prvoosumnjičenog ubice, Marijana Savčić-Macan,zaposlena je u MUP-u RS. Upravo je zbog toga SIPA pretresa i prostorije Policijske stanice na Palama, gdje je radno mjesto supruge Aleksandra Macana.

Prema informacijama Istrage, Macan je pobjegao u Španiju.

Izvor: Agencije

Previous Finansijska podrška Grada Sarajeva izgradnji Muzeja 505. Viteške brigade u Bužimu
Next Bespovratnim sredstvima Općina Jajce već šestu godinu podržava mlade u pokretanju vlastitog biznisa

You might also like

NAŠI DANI

U Mostaru obilježena godišnjica Armije RBiH: Od golorukih dobrovoljaca do vojne sile (FOTO)

Uz prisustvo visokih vojnih i političkih zvaničnika, danas je u kasarni “Miralem Jugo” u Livču kod Mostara upriličena centralna svečanost obilježavanja 23. godišnjice formiranja Armije RBiH i 10. godišnjice formiranja Drugog

NAŠI DANI

U Centru za osnovnu obuku u Pazariću promovirana 20. klasa OS Bosne i Hercegovine

  Pripadnici 20. klase mladih vojnika danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine (kasarna „Zaim Imamović“) u Pazariću položili svečanu zakletvu

NAŠI DANI

Rusija objavila listu neprijateljskih zemalja – Bosna i Hercegovina nije na listi

 Ruska vlada usvojila je u ponedjeljak listu stranih država i teritorija koje, kako navodi ruska novinska agencija Interfax, poduzimaju neprijateljske akcije protiv Rusije, ruskih kompanija i građana. Ruski premijer Mihail