Preživjela žrtva se obratila Schmidtu: Počnite djelovati, o kakvom pomirenju pričate dok se negira genocdi!

Preživjela žrtva se obratila Schmidtu: Počnite djelovati, o kakvom pomirenju pričate dok se negira genocdi!

Adel Šabanović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici, sa tužnom životnom sudbinom, danas se direktno obratio Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u BiH.


Šabanović je prišao Schmidtu dok se čekala tužna povorka sa 30 tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine.


„Prestanite samo pričati. Mi od prazne priče nemamo ništa, djelujte“, kazao je Šabanović.


Schmidt je odgovorio da se suosjeća s njegovim bolom, te da svi zajedno trebamo raditi na pomirenju.


„O kakvom pomirenju vi govorite dok političari iz Rs negiraju genocid. Vrijeđaju žrtve i danas je to učinio Grujičić. Morate prijeći s riječi na djela. Oni kriju mjesta masovnih grobnica, negiraju genocid, vrijeđaju nas“, istakao je Šabanović.


Inače, malo ko ima da nije čuo za Adela Šabanovića iz Srebrenice.


Adel je u ratu preživio sve moguće golgote – bio je svjedok silovanja velikog broja Bošnjakinja, a svjedočio je i pokoljima nakon čega su ga tjerali da pere krvave noževe.


Nažalost, Adel i danas teško živi. Sam je i zaboravljen od svih. Od države ima samo 103 marke mjesečnih primanja, koje uglavnom potroši na lijekove, jer je bolestan.


Ističe za NAP da je sve to malo u poređenju s nemoći koju osjeća dok međunarodna zajednica nakon embarga na oružje, sada dopušta vrijeđanje i omalovažavanje žrtava.

Previous Ergela bosanskih brdskih konja kod Stoca: Konjima treba malo ljubavi i truda
Next U Donjem Vakufu prvi u svijetu komercijalno proizvode organske krevete

You might also like

NAŠI DANI

Komšić odao počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, polaganjem cvijeća na Spomen- obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995, odao počast ubijenoj djeci Sarajeva. Naša je moralna dužnost i obaveza

NAŠI DANI

Godišnjica Markala: ‘Da barem priznaju i pokaju se, onda bi se moglo oprostiti, međutim oni neće, pa kako i mi onda da oprostimo’

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe odata je počast Sarajlijama koje su na današnji dan, prije 25 godina, ubijeni na Markalama. Tog dana kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku

NAŠI DANI

Novi humani gest ambasadora naše države u Indoneziji

Nakon što je svoj stan, odnosno rezidenciju Ambasadora Bosne i Hercegovine u Indoneziji, ustupio studentima Strahinji i Srđanu, te pobrinuo se da oni sa Balija stignu u Džakartu, odakle su