Priča o Dragi Iliću majoru 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

Priča o Dragi Iliću majoru 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

Čitavo vrijeme posljednje operacije 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, “Sana 95”, na glavnom isturenom komandnom mjestu nalazio se i major Drago Ilić. U posljednjim danima operacije “Sana 95” sa svojom jedinicom je bio stacioniran u neposrednoj blizini Sanskog Mosta te je pružao artiljerijsku podršku snagama koje su napredovale prema Prijedoru.

Na pitanje kako je biti Srbin u 5. korpusu ARBiH, odgovorio je: “Pravo da vam kažem, ne znam kako da odgovorim na to pitanje. Nisam jedini Srbin u korpusu. Ima nas nekoliko starješina srpske nacionalnosti. Ima i Hrvata te Albanaca”.

U vrijeme socijalističke Jugoslavije bio je kapetan u Jugoslavenskoj narodnoj armiji. Rodom je iz Šipova, a odrastao je u Jajcu. Izbijanje ratnih dejstava ga je zateklo u Bihaću, gdje se već u aprilu 1992.godine pridružuje Teritorijalnoj odbrani Bihaća.

Iako je mogao na hiljadu načina da napusti Bihać, to nije učinio i ostao je sa svojim Bišćanima u dobru i zlu. Nije otišao niti u posjetu porodici koja je bila u inostranstvu. Naprotiv, porodicu je doveo u Bihać.

Čitavo vrijeme rata je proveo na terenu, na ratištu te je učestvovao u gotovo svim ratnim operacijama 5. korpusa. Najviše kao načelnik artiljerijsko – raketne jedinice protivvazdušne odbrane. Kako navodi, nije učestvovao u pješadijskim borbama, jer je zadatak njegove jedinice bio da brani nebo iznad slobodne bihaćke teritorije.

Prema njegovom svjedočenju tokom rata su oborena tri srpska aviona, dok ih je dosta ometnuto da djeluju. Ipak, tokom operacije “Sana 95” njegova jedinica je pružala i artiljerijsku podršku pješadijskim napadima 5. korpusa.

 

Izvor: USKinfo

Previous Grebo - Otišao je veliki čovjek koji je govorio kad su drugi šutili (VIDEO)
Next Novo preduzeće u autodinstriji BiH: EUREL BH uskoro pokreće proizvodnju u Usori

You might also like

OTPOR BOSNE

Hronologija događaja 2. maja 1992.: Dan kada su Niški specijalci bili nemoćni

Branioci grada dobili su prvu bitku za Sarajevo, za državu. Bio je to rat. Počela je opsada koja je trajala 1.425 dana. Drugi maj 1992. ostat će upamćen kao dan

NAŠI DANI

22. godišnjica od oslobođenja – Svečano obilježen Dan općine Ključ (Foto)

Nakon oslobađanja Bos. Petrovca, 16. septembra preneseno je naređenje komandanta Petog korpusa generala Atifa Dudakovića da se forsiranim maršom krene prema Ključu. Jedinice su motornim vozilima u marševskoj koloni upućene

OTPOR BOSNE

U Mostaru obilježena godišnjica Armije RBiH: Od golorukih dobrovoljaca do vojne sile (FOTO)

Uz prisustvo visokih vojnih i političkih zvaničnika, danas je u kasarni “Miralem Jugo” u Livču kod Mostara upriličena centralna svečanost obilježavanja 23. godišnjice formiranja Armije RBiH i 10. godišnjice formiranja Drugog