Prije 23 godine HVO srušio Stari most, njegova nova ljepota otkrivena 2004. godine

Prije 23 godine HVO srušio Stari most, njegova nova ljepota otkrivena 2004. godine

Sutra, 9. novembra navršit će se 23 godine otkad je srušen Stari most. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine, ‘Stari’ je prvo djelomično oštećen od strane srpskih snaga i JNA, a onda je 9. novembra 1993. HVO srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i terorisanja Mostara, piše Patria.

Dan ranije, 8. novembra 1993. HVO je započeo sa kampanjom rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule Mosta, što je okončano njegovim konačnim rušenjem.

Svjetski slavni luk je srušen nakon 427 godina postojanja. Stari most u Mostaru sagrađen je između 1556. i 1557. godine. Djelo je turskog graditelja Mimara Hajrudina prema naredbi Sulejmana Veličanstvenog. Legenda kaže da Hajrudin po završetku gradnje nije imao hrabrosti da posmatra skidanje skela sa mosta. Kada su skele uklonjene nad Neretvom se pojavio kameni polumjesec čudesnog izgleda i ljepote.

Dvadeset sedmog jula, prije 12 godina obnovljen je i spektakularno otvoren u tada najsretnijem gradu svijeta. Obnova je trajala 11 godina, a za javnost je ‘Stari’ svečano otvoren 23. jula 2004. godine. Godinu poslije, UNESCO ga je uvrstio na listu svjetske kulturne baštine.

Stari most jedan je od simbola BiH, a Mostar godišnje posjete hiljade turista koji se dive ljepoti jedinstvenog kamenog luka. Most u Mostaru bio je inspiracija mnogim piscima, slikarima, fotografima, pjevačima…

Njegovom ljepotom bio je oduševljen i mirovni posrednik Ričard Holbruk, kada je kao mladić davne 1960. boravio u Mostaru. Starog je opisao kao “predivni most iz 16. vijeka” i kao “najpoznatiji simbol multietničke harmonije u Jugoslaviji”.

– Kad sam posljednji put vidio visoke lukove mosta, mrvio se pod neprestanim hrvatskim granatiranjem, patetično zaštićen automobilskim gumama, koje su na konopcima visile s njegovih bokova – zapisao je.

Holbruk piše, tokom jednog dolaska u Mostar kad je potpisano primirje, da je još vladalo neprijateljstvo.

– Hrvatski dio grada držali su organizovani gagsteri – napisao je.

Čak su Franjo Tuđman i Gojko Šušak u jednom razgovoru sa Matom Bobanom na Pantovčaku govorili da se događaju masovna ubistva u Mostaru. “Stalo je”, pravdao se Boban. “42, 43 ubistva”. To naravno nije bilo tačno, jer je bilo daleko više likvidiranih bošnjačkih civila.

– Zbog zločina, zbog progona to je primjer kako mi primjenjujemo ista ili gora genocidna čišćenja i nitko ne odgovara i zbog toga će Mostar staviti pod međunarodno tutorstvo – znao je već tada Tuđman. Zatim se požalio Bobanu da su na ovoj strani “snimali dva dana kako se Stari most ruši, a onda objavljivali od Njemačke do Amerike kako Hrvati ruše most”.

Nedavno se pojavio i falsifikovani dokument o rušenju Starog mosta koji je bajagi naredio general Armije BiH  Arif Pašalić. Falsifikatori u ovom slučaju pokušavaju nanovo oprati svoju sramnu ulogu u Mostaru. Dakle, iz dana u dan sadašnji režim u Hrvatskoj radi na jedinstvenom pritisku na Bošnjake, jer je jedini cilj da se u Tribunalu oslobodi prvostepeno osuđena Prlićeva grupa za udruženi zločinački poduhvat.

  • Danas je obnovljeni Stari most jedan od glavnih simbola naše države; njegova ljepota prepoznata je širom svijeta.

blink-photography-old-bridge-mostar4.jpg

(MiruhBosne/NAP)

 

Previous Kuhar bosanskih Sefarda
Next Hajrović i Krunić pred meč u Grčkoj: Želimo pobjedu, želimo tri boda

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Premijera “Stupice nevidljivog djeteta” u Goraždu: Alen Muhović je heroj generacije

  Bosanskohercegovačka premijera dokumentarno-igranog filma “Stupica nevidljivog djeteta”, režisera Šemsudina Gegića, o sudbini Alena Muhića, mladića kojeg je silovana majka ostavila nakon poroda, sinoć je dva puta ispunila veliku salu goraždanskog

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Zaklopači na istoku zemlje 16. maja 1992. ubijeno više od šezdeset Bošnjaka: Za zločine niko nije odgovarao

Preživjeli iz Zaklopače obilježavaju 23. godišnjicu zločina u ovom mjestu na istoku Bosne. Zaklopača je malo mjesto na dionici puta Vlasenica – Milići, u općini Milići. Tu su srpske snage

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Mladićevi dnevnici: još jedan dokaz za obnovu bosanske tužbe pred Svjetskim sudom pravde u Hagu

Postoji niz detalja koji nisu iskorišteni na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, nakon tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Među najvećim novim dokazima su čuveni Mladićevi dnevnici, koje ovih dana