Prije 24 godine granatirano porodilište na Jezeru, poginulo pet beba

Prije 24 godine granatirano porodilište na Jezeru, poginulo pet beba

Na današnji dan, 26. maja 1992. godine vodila se bitka za odbranu porodilišta “Zehra Muidović” u sarajevskom naselju Jezero, piše novinska agencija Patria.

Bitka je trajala od ranog jutra do večernjih sati. Zgrada je cijeli dan granatirana. Tog kobnog dana ubijeno je pet beba, a dan poslije evakuirana su djeca i majke. Pripadnici Odreda Koševsko brdo uspjeli su odbiti napad agresora.

Najveći dio opreme kojim je porodilište raspolagalo je uništen. Porodilište je dislocirano u Klinički centar na Koševu. Obnovljeno u novembru 2010. godine.

Previous Život se vraća u nekadašnji kadiluk Cernicu i Ključ kod Gacka (Foto)
Next Grand Prix za uposlenike i aktiviste Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Revijalnom utakmicom i nizom aktivnosti obilježena 30. godišnjica ubistva Želimira Vidovića Kelija

Nizom prigodnih aktivnosti obilježena je trideseta godišnjica smrti Želimira Vidovića Kelija, proslavljenog fudbalera FK Sarajeva, javlja AA. Danas se navršavaju tri decenije od smrti bivšeg fudbalskog asa Sarajeva i reprezentativca

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Rezolucija o osudi agresije i genocida u Bosni predstavljena u Kongresu SAD

Američka kongresmenka predstavila je Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Hajraga Kulo: Mladi policajac koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva

Hajraga Kulo je prvi policajac koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva. U noći sa 4. na 5. april 1992. u Krteljima kod Ilidže, gdje je bila smještena baza