Prije 33 godine u Sarajevu otvorene Zimske olimpijske igre – prve u istočnoj Evropi (Video)

Prije 33 godine u Sarajevu otvorene Zimske olimpijske igre – prve u istočnoj Evropi (Video)

Taj festival mladosti i sporta ušao je u historiju olimpijskog pokreta ne samo po mnogim rekordima koji su zabilježeni na takmičenjima, već i po onima koji su postignuti mnogo prije istinskog početka prvih zimskih olimpijskih igara održanih u ovom dijelu Evrope.

Za učešće na XIV ZOI prijavile su se reprezentacije 49 olimpijskih nacionalnih komiteta, što je bio do tada rekordan broj u historiji zimskih olimpijskih igara uopšte.

U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika – sportista i njihovih pratilaca – više od 2500. Neposredno prije početka XIV ZOI, 7.283 predstavnika sredstava informisanja iz cijelog svijeta došlo je u Sarajevo da bi izvještavali o njihovom toku. To je, takođe, najveći broj predstavnika štampe, agencija, radio i televizijskih stanica koji su do tada pratili jedne zimske olimpijske igre.

Prema procjeni stručnjaka, XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu dnevno je putem televizijskih mreža u svijetu gledalo više od dvije milijarde ljudi. Više od 30.000 ljudi, koji su bili neposredno uključeni u organizaciju XIV ZOI, neprekidno je bdjelo nad svakim detaljem izvođenja igara. Sarajevo je pružilo gostoprimstvo 12.500 zvaničnih gostiju i, više nego dvostruko, ljubitelja bijelog sporta iz svih krajeva svijeta, a svi oni doživjeli su u Sarajevu istinsku pobjedu duha olimpizma, pobjedu ideje mira i čovjekove sreće.

Kada zvaničnici, koji su bili na Igmanu, pošalju poruke sa izrazima zahvalnosti i komplientima domaćinu, onda se to i može tumačiti kurtoazijom, ali kada stotine i hiljade takozvanih običnih ljudi koji su posjetili Sarajevo u vrijeme održavanja XIV ZOI, ili onih koji su igre pratili samo putem malih ekrana, preko izvještaja u štampi, odluče da na neku adresu, koja im je znana tek pukim slučajem, upute poruku u pismu, na razglednici, telegramom u kojoj su isti takvi ili veoma slični izrazi zahvalnosti, onda je to, bez dvojbe, znak iskrenog oduševljenja, ili još mnogo više od toga.

Vučko – maskota igara

-Druga značajka Sarajeva kao olimpijskog grada jeste činjenica da se prvi put u historiji zimskih olimpijskih igara (od Šamonija 1924. godine) pojavila jedna zemlja u razvoju, odnosno jedan njen region, kao organizator ovakve velike priredbe. Organizacija ovakvih igara, naime, bila je nekom vrstom ekskluziviteta bogatih i razvijenih zemalja, koje su i na ovaj način multipricirale svoju ekonomsku moć i davale potstreka isključivo razvoju svojih moćnih centara zimsko – sportskog i kontinentalnog turizma.

-Još 1968. godine Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, sa sjedištem u Parizu (OECD), u posebnom projektu obradila je razvojne turističke mogućnosti sarajevskog regiona i naglasila da je to potencijalno jedno od najatraktivnijih područja za razvoj zimsko – sportskog i kontinentalnog turizma u Evropi.

Ta okolnost bila je samo podsticaj za šira razmišljanja o neiskorištenim prirodnim resursima ovog područja, a efektna organizacija XIV ZOI Sarajevo`84 označila se kao historijski trenutak valorizacije tih prirodnih vrijednosti i korištenja velikih turističko – rekreativnih mogućnosti koje pružaju Jahorina, Bjelašnica, Igman, Trebević, Čvrsnica i drugi planinski masivi na užem i širem sarajevskom području. Prirodne ljepote i atraktivni tereni na taj način prvi put postali su u postolimpijskom periodu svojevrsnim motivom radi širih ekonomskih projekcija.

-Razvojna komponenta bila je neraskidivo vezana za ukupne efekte grada koje je postigao u zemlji i svijetu kao dobar, poštovan i potvrđen organizator XIV Zimskih olimpijskih igara. Simbioza bogate prošlosti, dinamične postolimpijske sadašnjosti i izazovne budućnosti – to je, u najkraćem, bilo obilježje Sarajeva – olimpijskog grada.

(okbih.ba/MiruhBosne)

Previous Petrov je slika i prilika (neiskrenog) odnosa hrvatske politike prema našoj zemlji
Next Stari bosanski gradovi: Kreševo

You might also like

SPORT

Novi uspjeh: Cerić osvojila srebro na Grand Slamu u Bakuu

Novi sportski uspjeh priredila je bosanskohercegovačka sportska heroina, naša najbolja sportašica ikada Larisa Cerić, koja je na jedom od najačih natjecanja na planeti Grand Slam Baku 2019 osvojila srebrenu medalju.

SPORT

Još jedan Bosanac u NBA ligi: Musa u Brooklynu! (VIDEO)

  Džanan Musa je izabran kao 29. pik na NBA Draftu Emotivno je bilo u Brooklynu nakon što je Džanan Musa baš od strane Brooklyn Netsa izabran kao 29. pik

SPORT

EYOF već budi olimpijski duh, stiže nam više učesnika nego na ZOI ’84!

  Grad Sarajevo, ali i Bosna i Hercegovina, prvi su put nakon 35 godina domaćini velikog sportskog natjecanja, na kojem je učešće potvrdilo 46 zemalja s više od hiljadu sportista