Prikupljaju se dokazi: Slijedi obnova bosanske tužbe protiv Srbije

Prikupljaju se dokazi: Slijedi obnova bosanske tužbe protiv Srbije

Krajem idućeg mjeseca, 27. februara ističe rok za pokretanje revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Agent naše zemlje u ovom sporu je Sakib Softić.

Prema informacijama novinske agencije Patria, advokatski tim među kojima su i stranci advokati, radi intenzivno na prikupljanju novih dokaza kako bi se na vrijeme zatražila revizija.

Bosna i Hercegovina je tužila Srbiju 1993., kao prva država u historiji koja je tužila drugu zbog kršenja Konvencije o genocidu.

Sud je nakon vođenja 14-godišnjeg spora odbacio odgovornost Srbije za genocid, no potvrdio je da je genocid u Srebrenici počinjen.

Srbija je tako proglašena krivom kao prva država u svijetu, zato što nije spriječila genocid. Na presudu izrečenu 27. februara 2007. godine nije bilo prava na žalbu. Našoj državi dat je rok od deset godina za podnošenje zahtjeva za reviziju.

Bivši tužilac Haškog tribunala Geoffrey Nice prije nekoliko mjeseci ustvrdio je tokom svog boravka u Sarajevu da postoje dokazi na osnovu kojih bi Bosna i Hercegovina mogla tražiti reviziju tužbe.

– Bosna i Hercegovina je izgubila tužbu zbog nedostatka dokaza, ali od 2007. godine postoji značajan broj dosad neiskorištenih dokaza, rekao je Nice.

On je pojasnio tada da Međunarodni sud pravde nije imao na raspolaganju sve relevantne dokumente Vrhovnog savjeta odbrane tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Radilo se o dokumentima na kojima su određeni pasusi bili zatamnjeni, a naknadno je skunut embargo sa zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane koji upućuju na to da je postojala efektivna kontrola vlasti u Srbiji nad RS, kao i da je postojala genocidna namjera.

Također, osim Nicea i neki domaći eksperti međunarodnog prava mišljenja su da presude koje je Haški tribunal donosio od februara 2007. do danas, među kojima posebno ističu ona od 40 godina Radovanu Karadžiću, te procese koji se vode protiv Ratka Mladića i Momčila Perišića, sadrže nove dokaze sa kojima se može ići u reviziju tužbe. Uz naravno dokumenta koja su bila tada pod embargom.

Ove presude i procesi ojačali su poziciju Bosne i Hercegovine u procesu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u reviziji tužbe.

I  Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, prilikom nedavnog gostovanja na Face TV govorio je o izvjesnosti obnove pomenutog postupka.

 

(MiruhBosne)

Previous Počela izgradnja istočne tribine stadiona „Tušanj“
Next Pjanić: Najbolji fudbaler Juventusa i prvi izvođač slobodnih udaraca u posljednjih 5 sezona (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Bosanski jezik može u Malom Zvorniku, ali ne i u Zvorniku!

  I ovaj dan je 19 mališana iz zvorničkog sela Liplje provelo izvan učionica, nastavljajući protest protiv zabrane korištenja bosanskog jezika u školi. Muharem Sinanović, član Savjeta roditelja kaže da

NAŠI DANI

Izraelska tvrdnja o Hamasovom tunelu ispod bolnice u Gazi lažna: Na tom mjestu nalazi se rezervoar za vodu

Ispostavilo se da se u dvorištu bolnice za rehabilitaciju i protetiku “Sheikh Hamed bin Khalifa Al Thani” u Gazi, gdje je Izrael tvrdio da se nalazi tunel koji pripada Hamasu,

NAŠI DANI

EUFOR ostaje u Bosni Hercegovini

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) usvojilo je Rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a (Althea) u Bosni i Hercegovini. Mandat misije EUFOR-a, koji ističe u petak, 5. novembra, produžen je za