Primjer održivog povratka: Zasadio voćnjak jabuka ; Sav urod plasira na domaće tržište

Primjer održivog povratka: Zasadio voćnjak jabuka ; Sav urod plasira na domaće tržište

Da se radom može uspjeti, pokazuje Ivo Grgić, povratnik u mjesto Žeravac u Bosanskoj Posavini. Otišao je 1992., vratio se 1999., a voćnjak zasadio 2011.

Moje je zanimanje agronom i ja sam kao mnogi koji se ne zadovoljavaju ići negdje raditi od 7 do 15 ili od 8 do 16. Oduvijek mi je bila želja na vlastitim parcelama, potvrditi sve ono za što sam se nekada školovao. Cilj mi je bio biti nekakav putokaz svim onim ljudima koji bi se odlučili vratiti u ove krajeve. Da se imaju, u ovom konkretnom slučaju, ugledat na mene“, ispričao je Ivo za slavonskobrodsku televiziju.

Sav urod plasira na području Bosne i Hercegovine

Izbjeglištvo je proveo u Hrvatskoj i Njemačkoj, a odlučio se za sadnju voćnjaka jabuka. Danas je primjer održivog povratka. Voćnjak je s jedne strane ukupne površine 2,4 hektara. Prekoputa ima još 2,2 hektara, sađenih 2012.

Sav urod, neovisno da li je oštećen zbog leda ili je u potpunosti zdrav plasira se na području Bosne i Hercegovine i moram se pohvaliti da s te strane nemamo problema. Imamo izuzetno veliku potražnju. Poglavito prošle godine kad smo imali, pod navodnicima, prelazak leda preko naše jabuke pa je izgledalo dramatično nepovoljno. Kasnije kad je došlo vrijeme berbe pokazalo se da nije tako i uspjeli smo sve plasirati“, objasnio je.

Ima odlične partnere s područja Dervente koji su, kaže, izuzetno korektni. “Kad bi u svim segmentima poljoprivrede tako funkcioniralo, znatno više ljudi bi se bavilo poljoprivredom“, naglašava.

Sorte su, izuzev idareda, naše tradicionalne sorte, vrlo moderne: crveni delišes, gala, granny smith, zlatni delišes, sve traženo na trištu. No, prije 18 godina sve je izgledalo puno drugačije. Zatekli su 1999. šikaru. Bila je to parcela na kojoj se do rata sadio kukuruz i bili nasadi šljiva. Trebalo je uložiti pet, šest tisuća maraka da se njiva uopće dovede u stanje urednosti. Danas planiraju proširenje. U planu je stvoriti rasadnik na kojemu će proizvoditi sadnice jabuka.

Vlastita sredstva i donacije

Većinom je riječ o vlastitim sredstvima, jednom donacijom pomoglo mu je Ministarstvo za izbjegla lica i raseljene osobe RS i prošle je godine gospodarstvo kojem je na čelu, dobilo donaciju za osuvremenjavanje sustava za navodnjavanje, a donirao ju je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

U Žeravac se vratio i Ivica Oroz te također zasadio voćnjak jabuka, prenosi Agroklub.

Previous Iako je proteklo 25 godina od početka agresije - za zločine Arkanovaca u Bijeljini niko nije odgovarao
Next Još jedna presuda za Genocid: Stanišiću 11 godina za pomaganje genocida u Srebrenici

You might also like

Ekonomija/Biznis

Prihodi kompanije Bingo premašili milijardu maraka!

  Prema analizi poslovnog portala Akta.ba, a na osnovu finansijskih pokazatelja za 2017. godinu, tuzlanski Bingo ostvario je rast u svim segmentima poslovanja. U 2017. godini ukupan prihod kompanije iznosio je više

MADE IN BOSNIA-387

U svaki novoproizvedeni Land Rover ugrađen je dio proizveden u Bosni (Video)

Livnica Wagner Automotiv iz Gradačca, jedini je distributer aluminijskog kućišta za elektroniku automobilskom brendu Land Rover.   Ugovor s njima otvorio im je vrata poslovanja i s drugim velikim imenima

Ekonomija/Biznis

Global Village: Arapi u redu čekaju za ćevape u Dubaiju

U Dubaiju se od 26. oktobra 2021. do 10. aprila 2022. održava Global Village, svjetski, multikulturalni, vodeći događaj koji posjećuju cijele porodice u potrazi za kupovinom, atrakcijama, zabavom i kulturnim dešavanjima.