Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine prezentirani i uručeni EU parlamentarcima Tomasu Waitzu i Romeu Franzu

Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine prezentirani i uručeni EU parlamentarcima Tomasu Waitzu i Romeu Franzu

Predstavnici organizacija civilnog društva VKBI, SGV, HNV i Foruma parlamentaraca BiH 1990, gosp. Miro Lazović i Emir Zlatar susreli su se sa zastupnicima Parlamenta Europske unije Tomasom Waitzom i Romeom Franzom.

EU paralmenatrcima prezentirani su Principi za izmjene Ustava BiH koje su usaglasile nevladine organizacije, a koje je do sada podržalo više od 50.000 građana Bosne i Hercegovine putem aplikacije www.izmjeneustava.com.

Gospodi Waitzu i Franzu istaknuto je da je ovo trenutno najsnažnija i najjasnija građanska inicijativa koja bi se trebala čuti u evropskom parlamentu jer građane BiH niko od 1. marta 1992. godine nikada niko nije pitao niti anketirao kakvu oni državu i društvo žele, a sasvim je jasno da apsolutna većina građana BiH, iz svih etničkih skupina, manjinskih naroda i ostalih želi BiH u euro-atlanskim integracijama. Stoga se postavlja jasno pitanje zašto EU parlament, kao najznačajniji organ moderne demokratske Evrope ne insistira na tome da se omogući izjašnjenje građanima cijele BiH,  o strateškim pravcima budućnosti Bosne i Hercegovine. Stiče se dojam da je država BiH, uz blagonaklonost vladajućih struktura u EU, postoji tu radi političkih moćnika i političkih zvaničnika, a ne radi svojih građana.

Pored Principa zastupnici Waitz i Franz zamoljeni su da u Evropskom parlamentu javno upute i otvorena pitanja međunarodnim predstavnicima, prije svih čelnim ljudima Evropskog parlamenta i Komiteta ministara EU, koje su ove organizacije već dostavile i OHR-u g. Šmitu kao i ambasadoru EU u BiH gosp. Sattleru. Nažalost još se niko nije udostojio dostaviti  odgovore koji su jako važni za aktuelne procese u kojima se Bosna i Hercegovina nalazi što pobuđuje sumnju u dobronamjernost prema pluralnoj Bosni i Hercegovini kao državi ravnopravnih građana i naroda na cijeloj njenoj teritoriji.

Parlamentarci Waitz i Franz izarili su snažnu podršku i opredjeljenje da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji i prihvatli molbu da se Principi i Otvorena pitanja javno prezentiraju u institucijama Evropske unije.

Lazović i Zlatar podcrtali su pitanje zašto se građanima Bosne i Hercegovine ne dozvoljavaju isti demokratski principi i standardi koji važe za građane bilo koje države u Evropskoj uniji te kako je moguće da predstavnici EU koji dolaze kao pregovarači u BiH pristaju da se aktuelni pregovori vode pod očiglednim pritiscima na one koji BiH žele vidjeti u EU, te kao je moguće da se uopće pregovara sa političkim liderima iz BiH koji se protive negiranju genocida i koji ne priznaju presude međunarodnih i domaćih sudova.

Okolnosti, prijetnje i politike koje u BiH provode prije svih lider SNSD-a uz podršku HDZ, uz punu logističku i stratešku pomoć Srbije i Hrvatske, su apsolutno protiv svih evropskih pravnih i demokratskih stečevina, te se stiče dojam da EU izdaje vlastite principe o temeljnim ljudskim pravima i slobodama u Bosni i Hercegovini, što će u budućnosti predstavljati veliki problem i za samu EU. 

Previous ”Quo Vadis, Aida?” najbolji evropski film, Žbanić najbolja rediteljica, Đuričić najbolja glumica
Next Bilgic: Turska je odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Karadžićevske prijetnje Bošnjacima Vučićevog ministra

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je jučer da Zakon (bivšeg) visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka nije donijet da bi se donijela istina o genocidu o

NAŠI DANI

Vlada Kantona Sarajevo nagradila Lanu Pudar sa 30.000 KM

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku da izdvoji 30.000 KM kao nagradu za fenomenalne uspjehe mlade bosanskohercegovačke plivačice Lana Pudar. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri u Vladi ugostili

NAŠI DANI

Sting izvršio svoju građansku dužnost – dan počeo uz bosanski doručak i bosansku kafu

Svjetska zvijezda Sting, uoči koncerta u Zetri puni svoje baterije u Pino Hotelu na čistom planinskom zraku, gdje je uživao u doručku, bosanskoj kafi i suncu.  Ekipa Pino Nature hotela