Pripadnici OS BiH pokazali vještine na vojnoj vježbi u kasarni Rajlovac

Pripadnici OS BiH pokazali vještine na vojnoj vježbi u kasarni Rajlovac

U povodu obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 16. godišnjice njihovog osnivanja, u sarajevskoj kasarni Rajlovac u utorak je održana vojna vježba u okviru koje su prezentirane operativne sposobnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Riječ u o mini vojnoj vježbi održanoj na poligonu kasarne u Rajlovcu, na kojoj su pripadnici OSBIH pokazali vještine u okviru zadatka spašavanja i evakuacije VIP osobe. U vježbi je učestvovalo više desetina vojnika, korištena su oklopna vozila, nekoliko helikoptera, dron.

Nakon uspješno završene vježbe, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić čestitao je svim pripadnicima OSBiH, vojnicima i starješinama, na uspješno obavljenoj vježbi, ali i uputio čestitku povodom današnjeg datuma.

“Mislim da smo danas vidjeti neke od vrijednosti koje imamo. Drago mi je da ovu 16. godišnjicu formiranja ne proslavljamo samo na svečanim akademijama i svečanim govorima, nego da možemo prikazati i neke od operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH”, rekao je Podžić.

Na pitanje novinara koliko uporne izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o povlačenju saglasnosti za Oružane snage BiH negativno utiču na ukupnu atmosferu među pripadnicima OSBiH, Podžić je odgovorio kako ne bi bio pošten ako bi rekao da ne utiču.

Image

“Normalno da utiče, sve što se dešava u društvu prenosi se i na Oružane snage BiH, jer mi smo dio ovoga društva. Ali, ne toliko kao što u pojedinim medijima možemo vidjeti. Ipak su ovo vrlo odgovorni ljudi koji znaju svoja ovlaštenja, zakone, oni se tako i ponašaju. U podsvijesti svakog od nas ima toga kako reagovati, šta raditi. Bilo bi mnogo bolje da imamo jedinstvene odluke u Predsjedništvu BiH i da se više posveti pažnje OSBiH, jer one su to zaslužile. Na svu sreću mi imamo jako dobrih prijatelja koji nam pomažu“, rekao je Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović kazao je kako je cilj današnje vježbe bio zapravo pokazati sposobnosti OSBiH, šta one trenutno rade i koje nivo obučenosti i spremnosti.

“U ovom jednom kratkom obliku pokušali smo da pokažemo šta je to vojska, šta su oružane snage. Pred nama stoji vrlo intenzivan proces modernizacije oružanih snaga, danas ste imali priliku vidjeti samo jedan dio kapaciteta”, rekao je Mašović, te dodao: “U narednim danima ćemo imati i druge aktivnosti kojima ćemo svjedočiti možda najvećem progresu i modernizaciji, to su isporuke helikoptera, unapređenje infrastrukture. Sa velikom radošću očekujemo i realizaciju finansijske pomoći sa Republikom Turskom kroz koju očekujemo isporuku najsavremenijih borbenih vozila i brobenih sistema.”

Osim ministra Podžića i generalpukovnika Mašovića, današnju vježbu na mjestu su posmatrali brojni generali, predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, predstavnici međunarodnih institucija i vojno-diplomatskog kora, te mnogobrojni pripadnici Ministarstva odbrane i OSBiH.

Izvor: AA

Previous Čović – od govornika u Potočarima do negatora Zakona o zabrani negiranja genocida u državnom Domu naroda
Next U Kraljevoj Sutjesci pušten u promet novi most

You might also like

NAŠI DANI

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA ADILA BEŠIĆA

Danas se navršila 23. godišnjica pogibije  Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i dobitnika najvišeg ratnog priznaja značke „Zlatni ljiljan“. U okviru obilježavanja godišnjice, proučen je tevhid pred duše šehida Armije

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina zabilježila najveći rast bogatstva po stanovniku – čak 274 posto!

  Svjetska banka objavila je izvještaj “Promjene bogatstva nacija 2018”,  u kojem je, po bogatstvu po glavi stanovnika, rangirano 140 zemalja svijeta – prenose mediji. Temeljem podataka za 2014. godinu,

NAŠI DANI

Suzdržanost zemalja članica Vijeća sigurnosti UN pokazuje da se države nisu udostojile razmatrati Rezoluciju

Nedžma Džananović Miraščija, profesorica na Fakultetu političkih nauka Sarajevo, pojasnila je šta znači suzdržanost članica Vijeća sigurnosti u glasanju o ukidanju institucije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini koje su