Pripreme za obilježavanje 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

Pripreme za obilježavanje 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

Poštujući smjernice aktuelnih epidemiolških mjerama utvrđen je program obilježavanja 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Savez demobilisanih boraca TK dao je prijedlog aktivnosti obilježavanja ovog značajnog datuma iz novije historije Bosne i Hercegovine.

Videoprilog rtvtk

Bosanska armija (ARBiH) bila je jedina legalna i legitimna vojna sila u Bosni i Hercegovini tokom agresije na našu domovinu i borbe za slobodu i odbranu samostalnosti države.

ARBiH bila je organizovana u sedam korpusa. Za prvog komandanta, načelnika Glavnog štaba ARBiH, izabran je Sefer Halilović. Njegovi zamjenici bili su Jovan Divjak i Stjepan Šiber. Najveće vojno priznanje ARBiH, popularni je Zlatni ljiljan – simbol Bosne još iz srednjovjekovnog perioda Bosanskog kraljevstva.

Bosanski narod prvi je put nakon više vijekova imao vlastitu organizovanu vojsku, koja se uspjela suprotstaviti brutalnoj agresiji okolnih zemalja i stati na put višestruko opremljenijim i brojnijim napadačima i njihovim marionetama unutar bosanskog prostora.

Armija iznikla iz golorukog naroda, kasnije je postala respektabilna sila te je uspjela odbraniti državu i spriječiti potpuno zatiranje bošnjačkog naroda i ostalih građana odanih Bosni i Hercegovini.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Braneći zemlju od povampirenih, i kako se mislilo poraženih ideologija iz Drugog svjetskog rata, bosanski vojnici nastavili su slobodarsku i antifašističku tradiciju zemlje. Čuvali su ljudskost i dostojanstvo – svoje i tuđe.

ARBiH iznjedrila je brojne komandante i vojnike čija hrabrost ostaje kao primjer generacijama iza njih.

Mnogi sinovi i kćeri ove zemlje dali su živote, dijelove tijela, krv i znoj za Bosnu i našu slobodu…

(MiruhBosne)

Previous Kako je privrednik iz Visokog ušutio kolegu iz Tešnja koji se hvalio vakcinisanjem u komšiluku
Next Prvi dan zasjedanja od mene odustala gotovo polovina onih koji su zvanično stali iza moje kandidature

You might also like

NAŠI DANI

Primanja zastupnika u Parlamentu FBiH smanjena za hiljadu BAM!

Primanja profesionalnih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH umanjena su za oko hiljadu maraka mjesečno. Administrativna komisija ovog doma, na prijedlog predsjednice Komisije i potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, usvojila je

NAŠI DANI

“Plava voda”: Dugotrajno snabdijevanje građana Zenice, Travnika, N. Travnika i Busovače pitkom vodom

U prostorijama Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, u petak 09. jula 2021. godine potpisan je Ugovor o podršci projektu „Regionalni vodovod Plava voda“ između Fonda za zaštitu okoliša

NAŠI DANI

Vlada Kantona Sarajevo osigurala 400.000 maraka za turiste iz Srbije

Vlada Kantona Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo će kroz dodjelu 2.000 elektronskih vaučera–kodova Vladi Republike Srbije iskazati svoju zahvalnost prema na njihovoj velikodušnoj donaciji 20.000 vakcina Kantonu Sarajevo u