Pripreme za obilježavanje 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

Pripreme za obilježavanje 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

Poštujući smjernice aktuelnih epidemiolških mjerama utvrđen je program obilježavanja 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Savez demobilisanih boraca TK dao je prijedlog aktivnosti obilježavanja ovog značajnog datuma iz novije historije Bosne i Hercegovine.

Videoprilog rtvtk

Bosanska armija (ARBiH) bila je jedina legalna i legitimna vojna sila u Bosni i Hercegovini tokom agresije na našu domovinu i borbe za slobodu i odbranu samostalnosti države.

ARBiH bila je organizovana u sedam korpusa. Za prvog komandanta, načelnika Glavnog štaba ARBiH, izabran je Sefer Halilović. Njegovi zamjenici bili su Jovan Divjak i Stjepan Šiber. Najveće vojno priznanje ARBiH, popularni je Zlatni ljiljan – simbol Bosne još iz srednjovjekovnog perioda Bosanskog kraljevstva.

Bosanski narod prvi je put nakon više vijekova imao vlastitu organizovanu vojsku, koja se uspjela suprotstaviti brutalnoj agresiji okolnih zemalja i stati na put višestruko opremljenijim i brojnijim napadačima i njihovim marionetama unutar bosanskog prostora.

Armija iznikla iz golorukog naroda, kasnije je postala respektabilna sila te je uspjela odbraniti državu i spriječiti potpuno zatiranje bošnjačkog naroda i ostalih građana odanih Bosni i Hercegovini.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Braneći zemlju od povampirenih, i kako se mislilo poraženih ideologija iz Drugog svjetskog rata, bosanski vojnici nastavili su slobodarsku i antifašističku tradiciju zemlje. Čuvali su ljudskost i dostojanstvo – svoje i tuđe.

ARBiH iznjedrila je brojne komandante i vojnike čija hrabrost ostaje kao primjer generacijama iza njih.

Mnogi sinovi i kćeri ove zemlje dali su živote, dijelove tijela, krv i znoj za Bosnu i našu slobodu…

(MiruhBosne)

Previous Kako je privrednik iz Visokog ušutio kolegu iz Tešnja koji se hvalio vakcinisanjem u komšiluku
Next Prvi dan zasjedanja od mene odustala gotovo polovina onih koji su zvanično stali iza moje kandidature

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: Promovisana knjiga “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”

U sarajevskoj Vijećnici danas je održana promocija knjige “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”, autora Ive Komšića. Promotori knjige su bili historičar i profesor Univerziteta u Sarajevu

ŽIVOT

Akcija “Moja kosa, tvoja kosa” za djecu oboljelu od raka

U Sarajevu je u toku humanitarna akcija ”Moja kosa tvoja kosa” u organizaciji Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka. Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka u sklopu ovog

NAŠI DANI

TK: Koalicija SDP, Naša stranka i PDA – srušili SDA, u Vladu uveli HDZ koji nema nijednog zastupnika u Skupštini

Iako nema nijednog zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, HDZ će u novom sazivu Vlade TK imati ministra, odlučila je nova većina koju čine SDP BiH, PDA Mirsada Kukića i Naša