Prirodne ljepote BiH: Jedan od najdubljih kanjona u Evropi privlači brojne turiste (FOTO)

Teško je nabrojati sve prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, a da pri tom neku ne izostavimo. Jedna od njih, već dobro poznata i van granica naše zemlje, je i rijeka Rakitnica.

– Kanjon rijeke Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Evropi, poslije kanjona rijeke Tare, te je avanturistima atraktivan za kanjoning, splet aktivnosti kao što su plivanje, ronjenje, penjanje, pješačenje i skakanja u vodu i spuštanje niz užad – pojasnio je za Faktor.ba Sanjin Bubalo, direktor agencije Visit Konjic, dodajući kako je ovaj kanjon sve atraktivniji stranim turistima.

Prema riječima našeg sagovornika, kanjoning rijekom Rakitnicom pun je novih iznenađenja u netaknutoj prirodi gdje osim avanturista rijetko ko drugi i dođe.

– Rakitnica protiče između planina Bjelašnice i Visočice, sa visinskom razlikom 800 m, gdje je okružuju kanjoni od 300 do 700 metara nadmorske visine što predstavlja poseban doživljaj učesnicima – objasnio nam je Bubalo i naglasio da se na ovu aktivnost mogu prijaviti samo osobe koje imaju odličnu fizičku i psihičku spremnost.

Kako nam je objasnio Bubalo, da bi se neko prijavio na kanjoning Rakitnicom mora biti stariji od 18 i mlađi od 55 godina, te spreman da podnese iscrpljujuće i nepredvidive izazove i zahtjeve koje iz minute u minutu postavlja rijeka Rakitnica.

– Tokom ove avanture učesnici se susreću sa različitim neočekivanim situacijama koje, ako se organiziraju kao višednevna varijanta, mogu postati izuzetno iscrpljujuće i nesvakidašnje životno iskustvo – naglasio je Bubalo.

Područje kanjona rijeke Rakitnice interesantno je i geolozima te se ulažu maksimalni napori da se ovo prirodno bogatstvo zaštiti i proglasi nacionalnim parkom.Rakitnica

Previous "Madi" otvorio najveću klaonicu peradi na Balkanu
Next Gledamo i šutimo: Koliko su prljave ‘igre’ s jezikom u Bosni i Hercegovini?

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevski duh za nostalgičare u Bijeljini: Bosanski restoran u vlasništvu Bratislava Bošnjaka

Velika zidna tapeta noćne panorame Sarajeva, znak ZOI 1984., jelovnik kao na Baščaršiji i veliki natpis “Sarajevski ćevap” na fasadi u centru grada. Ipak, restoran “Vučko” nije u Sarajevu. Ćevapi

BH RAZGLEDNICA

U Tešnju 10. maja podizanje najveće zastave Bosne i Hercegovine

   U Tešnju će u četvrtak, 10. maja, biti podignua najveća zastava Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA). Zastava na jarbolu visine 70 metara, biće podignuta na svečanom otvaranju

BAŠTINA

Proljetnom ljepotom Počitelj zaustavlja prolaznike (FOTO)

Srednjovjekovni gradić Počitelj, jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija u Bosni i Hercegovini smješten na lijevoj obali rijeke Neretve, na putu Mostar-Metković, proljetnim buđenjem je u potpunosti oživio. Suncem okupan Počitelj