Prirodne ljepote BiH: Jedan od najdubljih kanjona u Evropi privlači brojne turiste (FOTO)

Teško je nabrojati sve prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, a da pri tom neku ne izostavimo. Jedna od njih, već dobro poznata i van granica naše zemlje, je i rijeka Rakitnica.

– Kanjon rijeke Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Evropi, poslije kanjona rijeke Tare, te je avanturistima atraktivan za kanjoning, splet aktivnosti kao što su plivanje, ronjenje, penjanje, pješačenje i skakanja u vodu i spuštanje niz užad – pojasnio je za Faktor.ba Sanjin Bubalo, direktor agencije Visit Konjic, dodajući kako je ovaj kanjon sve atraktivniji stranim turistima.

Prema riječima našeg sagovornika, kanjoning rijekom Rakitnicom pun je novih iznenađenja u netaknutoj prirodi gdje osim avanturista rijetko ko drugi i dođe.

– Rakitnica protiče između planina Bjelašnice i Visočice, sa visinskom razlikom 800 m, gdje je okružuju kanjoni od 300 do 700 metara nadmorske visine što predstavlja poseban doživljaj učesnicima – objasnio nam je Bubalo i naglasio da se na ovu aktivnost mogu prijaviti samo osobe koje imaju odličnu fizičku i psihičku spremnost.

Kako nam je objasnio Bubalo, da bi se neko prijavio na kanjoning Rakitnicom mora biti stariji od 18 i mlađi od 55 godina, te spreman da podnese iscrpljujuće i nepredvidive izazove i zahtjeve koje iz minute u minutu postavlja rijeka Rakitnica.

– Tokom ove avanture učesnici se susreću sa različitim neočekivanim situacijama koje, ako se organiziraju kao višednevna varijanta, mogu postati izuzetno iscrpljujuće i nesvakidašnje životno iskustvo – naglasio je Bubalo.

Područje kanjona rijeke Rakitnice interesantno je i geolozima te se ulažu maksimalni napori da se ovo prirodno bogatstvo zaštiti i proglasi nacionalnim parkom.Rakitnica

Previous "Madi" otvorio najveću klaonicu peradi na Balkanu
Next Gledamo i šutimo: Koliko su prljave ‘igre’ s jezikom u Bosni i Hercegovini?

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Maglić (Foto)

Grupa sarajevskih planinara iz Udruženja Avantur i njihovi prijatelji posjetili su tokom vikenda planinu Maglić, koja se ubraja među najljepše u regionu.  Maglić je planina u Bosni i Hercegovini, na

TURIZAM

Banja Luko i ta tvoja sela – Krupa na Vrbasu među najljepšim selima na svijetu

Krupa na Vrbasu nalazi na listi najljepših sela za 2022. godinu. Ovu listu sačinila je Svjetska turistička organizacija. Mjesto iz Bosne i Hercegovine nalazi se u društvu sela iz Slovenije, Španije,

BH RAZGLEDNICA

Bosanski kraljevski grad: Bobovac interesantan turistima iz cijelog svijeta (FOTO)

  Kraljevski grad Bobovac privlači sve veći broj turista, broj registriranih u sezoni koja traje od 15. maja do 1. decembra prelazi 10.000, a posjećuju ga gosti iz cijele Bosne