Prirodne ljepote BiH: Jedan od najdubljih kanjona u Evropi privlači brojne turiste (FOTO)

Teško je nabrojati sve prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, a da pri tom neku ne izostavimo. Jedna od njih, već dobro poznata i van granica naše zemlje, je i rijeka Rakitnica.

– Kanjon rijeke Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Evropi, poslije kanjona rijeke Tare, te je avanturistima atraktivan za kanjoning, splet aktivnosti kao što su plivanje, ronjenje, penjanje, pješačenje i skakanja u vodu i spuštanje niz užad – pojasnio je za Faktor.ba Sanjin Bubalo, direktor agencije Visit Konjic, dodajući kako je ovaj kanjon sve atraktivniji stranim turistima.

Prema riječima našeg sagovornika, kanjoning rijekom Rakitnicom pun je novih iznenađenja u netaknutoj prirodi gdje osim avanturista rijetko ko drugi i dođe.

– Rakitnica protiče između planina Bjelašnice i Visočice, sa visinskom razlikom 800 m, gdje je okružuju kanjoni od 300 do 700 metara nadmorske visine što predstavlja poseban doživljaj učesnicima – objasnio nam je Bubalo i naglasio da se na ovu aktivnost mogu prijaviti samo osobe koje imaju odličnu fizičku i psihičku spremnost.

Kako nam je objasnio Bubalo, da bi se neko prijavio na kanjoning Rakitnicom mora biti stariji od 18 i mlađi od 55 godina, te spreman da podnese iscrpljujuće i nepredvidive izazove i zahtjeve koje iz minute u minutu postavlja rijeka Rakitnica.

– Tokom ove avanture učesnici se susreću sa različitim neočekivanim situacijama koje, ako se organiziraju kao višednevna varijanta, mogu postati izuzetno iscrpljujuće i nesvakidašnje životno iskustvo – naglasio je Bubalo.

Područje kanjona rijeke Rakitnice interesantno je i geolozima te se ulažu maksimalni napori da se ovo prirodno bogatstvo zaštiti i proglasi nacionalnim parkom.Rakitnica

Previous "Madi" otvorio najveću klaonicu peradi na Balkanu
Next Gledamo i šutimo: Koliko su prljave ‘igre’ s jezikom u Bosni i Hercegovini?

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Neum spremno dočekuje ljetnu sezonu (VIDEO)

  Neum spremno dočekuje ljetnu sezonu, a u toku su posljednje pripreme uređenja grada, plaža, šetališta, smještajnih kapaciteta. Očekivanja su da će ova godina biti uspješnija od protekle, koja je

NAŠI DANI

Hiljade Brčaka na obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine (FOTO)

Prema podacima organizatora, oko 3.000 građana danas je u Brčkom prisustvovalo obilježavanju 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Aktivnosti u okviru obilježavanja ovog državnog praznika organiziralo je brčansko Udruženje

BH RAZGLEDNICA

Bosanska soba poput nanine (Video)

Predmeti stari preko 100 godina – u bosanskoj sobi Senade Aščić kod Kalesije.