Priština: Premijer Haradinaj pozvao Bosnu i Hercegovinu da prizna Kosovo

Priština: Premijer Haradinaj pozvao Bosnu i Hercegovinu da prizna Kosovo

 Na skupu održanom u Vladi Kosova povodom 28. septembra- Dana Bošnjaka Kosova, premijer Ramush Haradinaj pozvao je zvanično Sarajevo da razmotri mogućnost priznanja države Kosovo, kao i ukidanja viznog režima za građane Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Haradinaj je, obraćajući se na bosanskom jeziku, istakao da Bošnjaci Kosova imaju dobre historijske odnose sa Albancima kao većinskom zajednicom, te da postoji solidarnost s Bošnjacima zbog svega što su prošli kroz svoju tešku historiju.

“Danas su Bošnjaci dio vlasti na svakom nivou, poštovani su građani Kosova, a prisutni su i u ostalim sferama života. Ja, kao premijer, obećajem da ćemo te dobre odnose čuvati zajedno, a zamolio bih i kosovske Bošnjake da prenesu poruku do Bosne i Hercegovine, do Sarajeva, da i oni razmotre poziciju prema Kosovu i naprave neke korake koji su bitni za priznanje i za slobodu kretanja naših građana”, poručio je Haradinaj.

Ministar regionalnog razvoja u Vladi Kosova iz bošnjačke koalicije Vakat, Rasim Demiri, naveo je da su Bošnjaci uvijek promovisali toleranciju i međunacionalnu saradnju ne samo unutar, već i van granica Kosova.

“Mislim da ljude treba dijeliti na civilizirane i barbare i da je to jedina prava podjela, sve ostalo su besmislice”, kazao je Demiri. On je dodao da se Bošnjaci, kao i ostale zajednice na Kosovu, danas suočavaju sa velikim ekonomskim problemima, ali da za Bošnjake ostaje i neriješeno pitanje decentralizacije vlasti na Kosovu, jer još uvijek nisu dobili opštinu sa bošnjačkom većinom.

Prisutnima se obratio i ministar javne administracije iz redova turske zajednice Mahir Jagcilar, koji je kazao da je u posljednjih 17 godina generalno mnogo urađeno na zaštiti prava zajednica.

“Integracija i kreiranje saradnje između većinske i manjinskih zajednica je od životnog značaja za kosovsko društvo”, kazao je Jagcilar, takođe govoreći na bosanskom jeziku.

On se zahvalio najvišim kosovskim zvaničnicima, kao i međunarodnim institucijama i ambasadama na podršci manjinskim zajednicama, jer “bez našeg truda i njihove podrške ne bismo imali mogućnost korišćenja jezika, obrazovanja, kulture i obilježavanja ovog dana, Dana Bošnjaka”.

Skupu u Vladi su prisustvovala i tri bošnjačka poslanika u Skupštini Kosova, predstavnici civilnog društva iz redova bošnjačke zajednice, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada na Kosovu.

Previous Senadin Lavić: Niko više ne može zaustaviti uzdizanje Bošnjaka u slobodi
Next Ivica Osim o meču sa Belgijom: Naši igrači trebaju biti ”normalni” i razmišljati malo drugačije

You might also like

NAŠI DANI

Poljoprivrednici u Odžaku okrenuli vola i počastili građane

Nakon decenijskih apela i zahtjeva obilježenih višednevnim protestima, novčanim kaznama i pravnim bitkama domaći poljoprivredni proizvođači u Odžaku dočekali su da se raspiše konkurs za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta po

NAŠI DANI

Načelnik Hadžića: Teža je socijalna situacija građana od zdravstvene

Na današnjoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo obratio se i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović. Govorio je o aktuelnoj situaciji kao i aktivnostima koje se provode

OTPOR BOSNE

Godišnjica formiranja 3. korpusa ARBiH

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju su činili ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, položila je cvijeće na spomen-obilježju šehidima i