Priština: Premijer Haradinaj pozvao Bosnu i Hercegovinu da prizna Kosovo

Priština: Premijer Haradinaj pozvao Bosnu i Hercegovinu da prizna Kosovo

 Na skupu održanom u Vladi Kosova povodom 28. septembra- Dana Bošnjaka Kosova, premijer Ramush Haradinaj pozvao je zvanično Sarajevo da razmotri mogućnost priznanja države Kosovo, kao i ukidanja viznog režima za građane Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Haradinaj je, obraćajući se na bosanskom jeziku, istakao da Bošnjaci Kosova imaju dobre historijske odnose sa Albancima kao većinskom zajednicom, te da postoji solidarnost s Bošnjacima zbog svega što su prošli kroz svoju tešku historiju.

“Danas su Bošnjaci dio vlasti na svakom nivou, poštovani su građani Kosova, a prisutni su i u ostalim sferama života. Ja, kao premijer, obećajem da ćemo te dobre odnose čuvati zajedno, a zamolio bih i kosovske Bošnjake da prenesu poruku do Bosne i Hercegovine, do Sarajeva, da i oni razmotre poziciju prema Kosovu i naprave neke korake koji su bitni za priznanje i za slobodu kretanja naših građana”, poručio je Haradinaj.

Ministar regionalnog razvoja u Vladi Kosova iz bošnjačke koalicije Vakat, Rasim Demiri, naveo je da su Bošnjaci uvijek promovisali toleranciju i međunacionalnu saradnju ne samo unutar, već i van granica Kosova.

“Mislim da ljude treba dijeliti na civilizirane i barbare i da je to jedina prava podjela, sve ostalo su besmislice”, kazao je Demiri. On je dodao da se Bošnjaci, kao i ostale zajednice na Kosovu, danas suočavaju sa velikim ekonomskim problemima, ali da za Bošnjake ostaje i neriješeno pitanje decentralizacije vlasti na Kosovu, jer još uvijek nisu dobili opštinu sa bošnjačkom većinom.

Prisutnima se obratio i ministar javne administracije iz redova turske zajednice Mahir Jagcilar, koji je kazao da je u posljednjih 17 godina generalno mnogo urađeno na zaštiti prava zajednica.

“Integracija i kreiranje saradnje između većinske i manjinskih zajednica je od životnog značaja za kosovsko društvo”, kazao je Jagcilar, takođe govoreći na bosanskom jeziku.

On se zahvalio najvišim kosovskim zvaničnicima, kao i međunarodnim institucijama i ambasadama na podršci manjinskim zajednicama, jer “bez našeg truda i njihove podrške ne bismo imali mogućnost korišćenja jezika, obrazovanja, kulture i obilježavanja ovog dana, Dana Bošnjaka”.

Skupu u Vladi su prisustvovala i tri bošnjačka poslanika u Skupštini Kosova, predstavnici civilnog društva iz redova bošnjačke zajednice, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada na Kosovu.

Previous Senadin Lavić: Niko više ne može zaustaviti uzdizanje Bošnjaka u slobodi
Next Ivica Osim o meču sa Belgijom: Naši igrači trebaju biti ”normalni” i razmišljati malo drugačije

You might also like

NAŠI DANI

Američka ambasada: Ako stranke u okviru HNS uistinu žele dogovor, suzdržat će se od prijetnji antidejtonskim djelovanjem

Iz Ambasade SAD na čijem čelu je novi ambasador ove države Michael J. Murphy  odgovorili su na pitanje “Avaza“, kako komentiraju zaključke nevladine organizacije HNS u kojima se navodi da nema

NAŠI DANI

MUP KS ima 25 službenih pasa; dresiran pas na tržištu košta minimalno 30.000 eura

Ovo je belgijski ovčar Dži Foks, jedan od 25 službenih pasa Jedinice za podršku MUP-a KS. Šest mu je godina. Obučen je za traženje narkotika.  -Kod obezbjeđenja javnih skupova gdje

NAŠI DANI

Izložbom i predavanjem obilježen Dan maternjeg jezika: ˝Prošlost nas obavezuje da je izučavamo˝

  Na Filozofskom fakultetu u Tuzli danas je otvorena izložba skeniranih arhivskih dokumenata srednjovjekovne Bosne “Tragom kulturne baštine Bosne i Hercegovine: Povelje srednjovjekovne Bosne”.  Izložbu je povodom Dana maternjeg jezika