Privrednik iz Sarajeva izgradio džamiju, dao novac za dvije crkve i Jevrejsku općinu

Privrednik iz Sarajeva izgradio džamiju, dao novac za dvije crkve i Jevrejsku općinu

Dugogodišnji uspješni privrednik, vlasnik kompanije Penny plus d.o.o. Sarajevo Mesud Hrbat, i ovaj put pokazao je svoju humanost te kako uspješni Bosanci i Hercegovci mogu doprinijeti razvoju i očuvanju zajedništva.

Svoju prvu kompaniju Mesud Hrbat osnovao je 1985. godine koja je prije rata zahvaljujući dobrom poslovanju od Privredne komore grada Sarajevo svrstana na peto od sedam mjesta. Period agresije provodi u Sarajevu gdje po njenom završetku aktivira privatni biznis koji uspješno posluje već 25 godina sa oko 500 zaposlenih.

Mesud Hrbat i njegova supruga Suvada sa djecom iz vlastitih sredstava finansirali su izgradnju džamije u naselju Rječica – Općina Novi Grad koje broji oko 5.000 stanovnika i koji do sada nisu imali gdje obavljati molitvu niti su djeca imala mekteb. Džamija Mesudija svečano je otvorena 24. 09. 2021. godine.

Za navedeno naselje Mesud je izvojio oko 50.000 KM za asfaltiranje lokalnog puta. Mesud Hrbat iz vlastitih sredstava izdvojio je i oko 100.000 KM za obnovu fasade na katoličkoj crkvi na Alipašinom Polju, kao i oko 100.000 KM za uređenje dvorišta Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji. Također, sa iznosom od 60.000 KM pomoći će rekonstrukciji i obnovi fasade na Jevrejskoj općini u Sarajevu.

Izdvajanjem ličnih sredstava za navedene projekte Mesud Hrbat želio je doprinijeti izgradnji, obnovi i uređenju grada Sarajeva.

Ovo može biti primjer zajedništva i suživota stanovnika Bosne i Hercegovine svih vjerskih pripadnosti koji našu domovinu izdvajaju i čine posebnom u odnosu na druge. Ovaj primjer može motivisati i druge uspješne privrednike da ne budu okrenuti samo sebi i svojim potrebama nego sposobnostima da pomognu obnovi naše države i razumiju potrebe njenih stanovnika, piše Faktor.

Previous Ne pominju se bosanski političari: Imena čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore u Pandora Papers-u
Next Otkazana zajednička vježba OSBiH i Vojske Srbije

You might also like

NAŠI DANI

Papa razočarao Međugorce: “Zašto se Gospa ne bi mogla obraćati 40 hiljada puta”

Nakon što je u Međugorje stigao posebni izaslanik ‘Svete Stolice’, papa Franjo ponovno je uzburkao duhove. Izrazio je sumnju u ukazanja i ponovno govorio o Gospi kao poštarici. Papa Franjo

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Objavljena prvostepena presuda u predmetu Simo Stupar i dr.

Sud Bosne i Hercegovine je danas, 11.5.2021. godine, izrekao prvostepenu presudu u predmetu Simo Stupar i dr. kojom je optuženi Simo Stupar oglašen krivim da je počinio krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz

NAŠI DANI

Komšić: Njemačka ne mijenja politiku prema Bosni i Hercegovini, potvrdio je ured Merkelove

Njemačka ne mijenja svoju politiku prema Bosni i Hercegovini u odnosu na izjavu kolju je Vlada dala 6. maja bez obzira na izjave visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, rekao