Priznao udruženi zločinački poduhvat! Bruno Stojić drugi put zatražio prijevremeno puštanje

Priznao udruženi zločinački poduhvat! Bruno Stojić drugi put zatražio prijevremeno puštanje

Bruno Stojić, presuđeni ratni zločinac za udruženi zločinački poduhvat uputio je novo pismo predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Gracieli Gatti Santana za prijevremeno puštanje. 

U pismu u potpunosti priznaje svoju odgovornost za počinjeni UZP i priznaje da je bio jedan od najvažnijih članova UZP-a jer je imao kontrolu nad HVO i vojnom policijom i bio spona između HVO i Vlade tzv. HZ HB (R). 

Stojić je podnosio zahtjev u junu 2021. godine ranijem predsjedniku Carmelu Agiusu, a pismo koje tada poslao razlikuje se od novog. Tada nije priznao UZP. Predsjednik Agius je uspostavio praksu da ne pušta osuđenike koji traže raniji izlazak ukoliko nije uvjeren u njihovo iskreno pokajanje. Njegova nasljednica Santana prema informacijama Patrije zauzela je sličan kurs, pa je odbijen zahtjev Radislava Krstića, a vrlo vjerovatno će slično proći i Stojić koji je priznanjem UZP-a pokušao iskoristiti situaciju s promjenom predsjednika Mehanizma.

Dio pisma koje je Stojić uputio u kojem priznaje UZP i svoju ulogu. 

Pravosnažna presuda izrečena je 29. novembra 2017. godine i osuđen je na 20 godina zatvora, a tada je nakon izricanja presude samoubistvo izvršio Slobodan Praljak.

Stojić u svojeručnom pismu koje je Mehanizam dostavio u okviru zahtjeva za prijevremeno puštanje priznaje sve zločine za koje je presuđen. Kako je naveo ima šestoro unučadi s kojima želi provesti vrijeme.

„Moja namjera je da ovim pismom iskažem moje najiskrenije prihvaćanje odgovornosti za sve zločine za koje sam osuđen i koji se detaljno navode u presudi. Ne samo da sam osuđen već se želim i ispričati svim žrtvama i njihovim obiteljima za ono što sam uradio.

Da bi se izbjegla bilo kakva dvojba ja sam potpuno pravično osuđen za takve zločine jer se moja presuda temelji na mojim radnjama i na onome što sam učinio. Možda mi je trebalo neko vrijeme da to u potpunosti prihvatim, ali sada to zasigurno prihvaćam upravo na takav način“, naveo je Stojić.

Tvrdi da nema negiranja zločina koje je počinio i nikakvog opravdanja.

„Moje javno i istinsko kajanje zbog toga što sam učinio i čega sam bio dio odnosi se na ubistva civila i pripadnika Armije RBiH, silovanja, zatočenje, sistemsko i prinudno protjerivanja Bošnjaka/muslimana, uključujući djecu, žene i starije, uništavanje njihove imovine, sistemsko i prinudno protjerivanje. Nadalje, odnosi se i na opsadu Mostara, uključujući granatiranje snajpersku vatru i oskudicu hrane i vode i ometanje dostavljanja humanitarne pomoći. Želim iskazati i kajanje zbog zločina počinjenih u zatočeničkim centrima i zatvorima u Ljubuškom, Heliodromu, Gabeli, Dretelju. Moje kajanje se odnosi na sve ono što se spominje u presudi Pretresnog i Žalbenog vijeća i što je rezultat UZP-a i moje značajne uloge u tome“, naveo je Stojić.

Navodi da je dugo poricao zločine i svoju odgovornost, ali da je shvatio pogrešku koju je napravio slijedeći takvu politiku i što je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata.

„U očima bošnjačkog naroda moj lik će biti zločinački do kraja života i s tim moram živjeti“, naveo je u pismu.

(NAP/MiruhBosne)

Previous 'Osmorka' - vidno promijenjenog raspoloženja, poručuju da ostaju na okupu
Next Dvadeset najboljih inženjerskih rješenja u deset kategorija primilo priznanja za uspjehe i inovacije

You might also like

NAŠI DANI

Izbori: SDA vodeća za državni i federalni parlament, kao i u svim kantonima s bošnjačkom većinom

Jučer održani Opći izbori u Bosni i Hercegovini izazvali su nemalu pažnju domaće javnosti. Izlaznost je oko pedeset posto, a o istima su govorili skoro svi. ‘Dan demokratije’ ipak je

NAŠI DANI

Ministrica vanjskih poslova u službenoj posjeti Alžiru, sastala se sa predsjednikom države i ministrom VP

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas se, 9. maja 2022. godine, u okviru službene posjete Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir, sastala sa

NAŠI DANI

U Bosnu i Hercegovinu stigle prve vakcine BioNTech/Pfizera

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su dopremljene vakcine BioNTech/Pfizera, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX, javlja AA. U spomenutom kontingentu nalazi se 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer. Ovo je prva