Probosanski odgovor: Nema kapitulacije pred ucjenama i pritiscima

Probosanski odgovor: Nema kapitulacije pred ucjenama i pritiscima

Stav specijalnog izaslanika SAD-a Matthewa Palmera da prioritet izmjena Izbornog zakona treba biti model izbora članova Predsjedništva BiH, naišao je na brojne kritike.

Da se radi o poklonu za Dragana Čovića, odnosno jednostranom rješenju u korist HDZ-a jasno je svima. Upravo zbog toga uslijedio je državotvoran odgovor probosanskog bloka, kako političkog, tako i akademskog, medijskog …

Najvažniji je taj da su čelnici SDP-a, SDA i DF-a načelno usaglasili zajednički dokument o izmjenama Izbornog zakona i da će kao takav biti ponuđen svim probosanskim političkim partijama koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

SDA je danas u svojoj reakciji jasno precizirala da se “Palmerovim pristupom izlazi u susret isključivo HDZ-u” te su uputili “poziv za zajednički nastup svih probosanskih stranaka”.

Iz Naše stranke reagirala je Sabina Ćudić i kazala da je angažman Matthewa Palmera duboko kompromitovan te da bi se administracija Sjedinjenih Američkih Država trebala ograditi od njega. Zastupnik SDP-a BiH u državnom Parlamentu Saša Magazinović navodi da je u ovom trenutku jedino ispravno reći na sastancima sa međunarodnim predstavnicima da nema pregovora o Izbornom zakonu dok se ne deblokira rad institucija.

Azra Zornić, građanka Bosne i Hercegovine za koju je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu utvrdio da je diskriminisana u izbornom procesu, poručila je Palmeru da niti po Ustavu BiH, niti u skladu s njenom presudom, nije moguće dati Čoviću ono što želi.

– Čović, niti bilo ko drugi, ne može utvrditi da li je njegov glas “legitiman” ili ne. Pravi nosioci konstitutivnosti su građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na vjersku, nacionalnu, etničku ili bilo koju drugu pripadnost, poručila je Zornić.

Oglasio se i sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović koji je stručno elaborilalo da se ponuđenim izmjenama izbornog zakona uvodi nova diskriminacija.

Intelektualci okupljeni u Krug 99 pisali su američkom državnom sekretaru Antonyu Blinkenu i upozorili na neprihvatljive političke stavove Palmera.

– Palmer je iznosio opcije za reformu izbornog zakonodavstva koje nisu moguće i koje bi, ako se provedu, u stvari ojačale ulogu etnonacionalističkih političkih snaga u Bosni i Hercegovini, kao i dalju podjelu i urušavanje države, navode iz Kruga 99.

– Podvala, piše Senad Pećanin i navodi da je namjera američkog izaslanika da se u “reformu izbornog zakonodavstva” uđe tako što se neće dirati blokirajuće nadležnosti domova naroda, a uvešće se “legitimno predstavljanje naroda” licemjerna i predstavlja kapitulaciju pred osovinom HDZ-SNSD.

Pećanin dodaje: Odbiti!

– Jako, jako, jako dobar potez. Konačno znak državotvornosti u Sarajevu!, navodi Reuf Bajrović u komentaru na zajednički dokument probosanskih stranaka.

Oglasili su se i brojni drugi intelektualci, koji u svemu jasno čitaju kapitulaciju međunarodnih dužnosnika pred HDZ-om i SNSD-om koji već deceniju drže Bosnu i Hercegovinu kao taoca svojih nemogućih zahtjeva i uz to je guraju u zagrljaj glavnim američkim globalnimrivalima – Rusiji i Kini.

Zajednička poruka svih reakcija je poziv probosanskim snagama da u teškim vremenima moraju naći zajednički jezik i dati jedinstven odgovor, pišu Vijesti.ba.

Previous IN MEMORIAM Safet Kadić (1949‒2021)
Next Dva dana zaredom Dodik na koljenima! Pridržavaju ga komšije, dokad?

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Vijećnica u bojama italijanske zastave

Vijećnica je večeras osvijetljena u bojama italijanske zastave u znak podrške ovoj državi koja je postala žarište pandemije korona virusa. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i italijanski ambasador u Bosni i

NAŠI DANI

Bogićević: Neopozivo povlačenje kandidature znači konačnu odluku

Bogić Bogićević uputio je večeras dopis predsjedavajućem Gradskog vijeća Sarajeva Jasminu Ademoviću u kojem mu poručuje da ne očekuje njegovo izjašnjenje o današnjem “izboru” za gradonačelnika Sarajeva, jer je to glasanje bilo

NAŠI DANI

Hoće li biti ponovnog pokretanja tužbe Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije i Crne Gore?

U februaru mjesecu 2017. godine navršava se deset godina od presude Haškog tribunala na tužbu za agresiju i genocid Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore u periodu 1992