Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje

Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Wessely istaknuo je danas kako su EUFOR-ove rezervne snage aktivirane iz predostrožnosti, te da je procjena EUFOR-a da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje.

– Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje zbog koje bi bio potreban angažman EUFOR-a. Kao razborita mjera iz predostrožnosti, u svjetlu pogoršane međunarodne sigurnosne situacije, odlučeno je da se aktiviraju ove rezervne snage kako bi se ostvarila spremnost za sve nepredviđene situacije – kazao je general Wessely, obraćajući se sudionicima ceremonije u EUFOR-ovoj bazi “Butmir”.

U EUFOR-ovoj bazi upriličena je ceremonija povodom obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta EUFOR-a, te izvršeno postrojavanje pripadnika Multinacionalnog bataljona, uključujući i nedavno aktivirane rezervne snage.

Ceremonijom je ujedno označen i uspješan završetak dvosedmičnih intenzivnih priprema i obuke, nakon kojih su spomenute snage operativno spremne da EUFOR-ovim partnerima iz oblasti sigurnosti pruže podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Slika može predstavljati 7 osoba, ljudi stoje i na otvorenom

Komandant EUFOR-a je pozdravio posvećenost međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini, posebno zemlje koje sudjeluju u misiji EUFOR-a, te potcrtao kako vjeruje da će raspoređivanje rezervnih snaga predstavljati dodatno sredstvo da se unaprijedi i ojača partnerstvo EUFOR-a sa institucijama i građanima Bosne i Hercegovine.

– Vjerujem da je je moja odluka bila iz obaveze kao vojnika da budem spreman odgovoriti na bilo koju situaciju. Svaki vojnik koji stoji pred vama je u službi EUFOR-a i Bosne i Hercegovine. Porodice nekih od njih bliže su ratu u Ukrajini nego vi ovdje. U vremenu nesigurnosti, njihova služba je testament posvećenosti očuvanju mira. Posebno sada u vremenu narušene sigurnosti – rekao je general Wessely.

Pored ostalih, ceremoniji u EUFOR-ovoj bazi prisustvovali su – predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler.

EUFOR-ove rezervne snage čini oko 500 vojnika, odnosno četiri čete iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Od danas, sve manevarske čete EUFOR-a započet će patroliranje kako bi povećali vidljivost prisustva EUFOR-a u cijeloj državi, istovremeno, jačajući vezu EUFOR-a sa lokalnim vlastima i građanima, te jasno pokazujući posvećenost
Evropske unije Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić:

-Dolazak novih snaga EUFOR-a u Bosnu i Hercegovinu, odnosno pojačanje postojećih snaga, bez obzira na to kako izgledalo na prvi pogled, njihova funkcija je upravo suprotna. Oni su ovdje da nam ponude osjećaj sigurnosti!

(Agencije/MiruhBosne)

Pristigle snage EUFOR-a bit će raspoređene u kasarne – u Bijeljini, Prijedoru i Bihaću

Previous Kreće zamjena dotrajalih drvenih mostova na Vrelu Bosne
Next Njemačka ministrica u Beogradu: Svi se moraju suprotstaviti ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Prvi na Balkanu: KCUS pustio u rad aparat za serološku analizu antitijela na COVID-19

Obvještavamo javnost da je KCUS danas završio obuku operatera i pustio u rad aparat za serološku analizu antitijela na Covid-19, navodi se u informaciji za javnost Kliničkog centra Univerziteta u

NAŠI DANI

Sjedinjene Države uvele sankcije Dodiku i ATV-u

 Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država proširilo je listu sankcija koje se odnose na radnje povezane s korupcijom, a od danas na toj listi su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad

NAŠI DANI

Bajrović: Bakir nije izdao! Ajkhorst je pukovnik Karemans politike EU prema nama

Reuf Bajrović, potpredsjednik US-Europe Alliance te bivši federalni ministar, prokomentarisao je na Twitteru dešavanja u vezi neuspješnih razgovora o promjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. –Bakir nije izdao. Ovi koji