Prof. Čaušević: Bitno je, Dino, itekako je bitno. Očito da o državi nažalost odlučuju trivijalni ljudi

Prof. Čaušević: Bitno je, Dino, itekako je bitno. Očito da o državi nažalost odlučuju trivijalni ljudi

Bitno je, Dino, itekako je bitno!

Ministar vanjskih poslova i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković odbio je komentarisati proslavu neustavnog praznika „dana RS-a“, nazivajući taj protivustavni, nezakoniti i secesionistički čin „trivijalnom stvari“.

Tako nije bilo bitno, to jest bilo je „trivijalno“ za Konakovića, Fortu i Nikšića kada su, radi svojih pozicija, jednoj matrici mišljenja bez razmišljanja dali:

– Ministarstvo sigurnosti;

– Ministarstvo finansija i trezora;

– Direktorsku pozicija Uprave za inderektno oporezivanje;

– Službu za poslove sa strancima

– Šefa operacija OSA-e…

Onda te iste „trivijalne“ instucije sa „trivijalnim” ljudima koji njima rukovode pokazaše ko su, šta su i šta su sve ustanju uraditi.

Koliko su sigurni građani, pogotovo u RS-u, sa tri visoko podignuta prsta ministra sigurnosti koji jasno kaže: „Ako presude Dodiku, presudiće i Bosni i Hercegovini“?

Ministrovo pojavljivanje u izbornoj noći na proglašenju pobjednika izbora u Srbiji, iza leđa Aleksandra Vučića, je i potvrda njegove suštinske pripadnosti. Da li možemo kazati da Srbija ima svog ministra sigurnosti u Bosni i Hercegovini? Jako je bitno ko je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine u vremenu ovakve nesigurnosti!

Pokazala se i pogubnost isporučivanja Dodiku upražnjene pozicije ministra finansija i trezora u BiH u okolnostima kada je on ponovo započeo sa blokadama, napadima na institucije i u jeku secesionističke politike koju vodi. Isti taj Dodikov ministar, kojeg je Trojka izglasala uprkos upozorenjima javnosti, ne dozvoljava povećanje državnog budžeta već čak najavljuje njegovo smanjenje, a nedavno smo imali priliku gledati ga kako sa posignuta tri prsta pjeva četničke pjesme. Imenovanje takvog ministra za Konakovića je također bila „trivijalna“ stvar.

Dodiku je predata i pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje, koju je preuzeo prethodni ministar finansija i trezora. Urađeno je to uprkos tvrdnjama Trojke da neće odustati od UIO-a.

„Ukoliko se neki zaigraju pa i UIO daju SNSD-u, onda daj da im damo sve ostale pozicije. UIO mora pripasti koaliciji oko SDP BiH. Stanite na vreme sa trgovinom države, nije BiH ničija đedovina“, poručivao je SDP-ov Vojin Mijatović. Nedugo poslije, Dodiku su isporučili UIO, kao i sve ostale „trivijalne“ pozicije koje je predsjednik SNSD-a zatražio i koje su za Trojku „trivijalne“.

A onda uslijedi raspodjela sredstava prikupljenih preko UIO-a, nikad više novca za RS na štetu države i FBiH. Ko je direktor i kakva je uloga Bošnjaka u UIO od kada je došao novi direktor te institucije je suštinsko pitanje za državu Bosnu i Hercegovinu, ali je za Konakovića i njegove partnere to bilo „trivijalno“.

„Trivijalno“ je i izdvajanje 70 miliona KM novca građana Bosne i Hercegovine za kupovinu zgrade za UIO u Banjoj Luci od osobe povezane sa Dodikom.

Jučer na paradi povodom neustavnog 9. januara, za koju Konaković kaže da je „trivijalno pitanje“, a što je i povod za pisanje ovog posta, paradirali su i Noćni vukovi iz Rusije. Njima, ali i drugim velikosrpskim i proruskim agitatorima, su OSA i Služba za poslove sa strancima u prošlim mandatima zabranili ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Ta zabrana je ukinuta nakon što su Konaković, Forto i Nikšić isporučili Dodiku OSA_u i Službu za poslove sa strancima jer je sigurnost građana Bosne i Hercegovine za ovaj trojac bila „trivijalna“ stvar.

Ako je obilježavanje neustavnog praznika 9. januara „trivijalno pitanje“, tako će i pitanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je proglasio 9. januar neustavnim, biti „trivijalno“, kao i Izborni zakon, pa pitanje državne imovine…

Očito da o državi nažalost odlučuju trivijalni ljudi – napisao je Midhat Čaušević, univerzitetski profesor, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Previous Počinje rukometni Euro, bosanski rukometaši prvu utakmicu igraju protiv aktuelnog šampiona Evrope
Next Španski premijer pozvao zapadne zemlje da priznaju palestinsku državu

You might also like

RIJEČ

Kareem Abdul-Jabbar: Zašto sam prešao na islam

Nije lahko biti musliman u Americi, ali moj izbor bila je duhovna transformacija, kaže najbolji strijelac NBA lige svih vremena. Piše: Kareem Abdul-Jabbar Rođen sam kao Lew Alcindor. Sada sam

RIJEČ

Možeš Dodika izvući iz šatora, ali šator iz njega nikada!

Neke se stvari “iz kuće” ponesu i ostanu uz osobu cijeloga života. Na našim prostorima se za osobu, uglavnom muškarca sirovih navika, kaže kako je otišao sa sela, ali selo

RIJEČ

Jedan od najvažnijih geopolitičkih momenata kada su Komšić i Džaferović odbili sastanak sa ruskim ministrom vanjskih poslova

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), iz Ljubljane u razgovoru za Faktor smatra da se jedan od najvažnijih geopolitičkih momenata u Bosni i Hercegovini desio