Prof. Edini Harbinji nagrada za najbolji naučni rad na BILETA 2024

Prof. Edini Harbinji nagrada za najbolji naučni rad na BILETA 2024

Rad pod naslovom “Digitalni ostaci i postmortem privatnost u Velikoj Britaniji: Šta korisnici žele?” je dobio nagradu za Međunarodnu reviju prava, računara i tehnologije Taylor and Francis za najbolji rad na Godišnjoj konferenciji BILETA 2024!

Dr Edina Harbinja je profesorica prava sa fokusum na medijie/privatnost. Završila je Pravni Fakultet Sarajevo i doktorirala pravo na Univerzitetu Strathclyde u Škotskoj 2017.

Njena glavna područja istraživanja i nastave su vezana za pravna pitanja koja okružuju Internet i nove tehnologije. Edina je pionir i priznati stručnjak za post mortem privatnost, odnosno privatnost preminulih osoba.

Objavljivala je mnogo o aspektima internetskog prava i regulative i bila je gostujući naučnik i pozvani predavač na univerzitetima i konferencijama u SAD-u, Latinskoj Americi i Evropi.

Njeno istraživanje je imalo veliki uticaj. Bila je u mogućnosti da utiče i informiše američke, britanske i australijske zakonodavce i sudske predmete u proteklih 5 godina, kao i velike tehnološke kompanije, pravnu profesiju i civilno društvo.

Njen javni angažman bio je veoma obiman. Objavljivala je radove u novinama, web stranicama, časopisima za praktičare itd. (npr. BBC Tomorrow’s World, BBC Ideas, The Nature Outlook, The Guardian, The Verge, The Daily Mail, The Conversation, The Law Society Gazette, The Legal Practice Management Časopis itd.).

Edina ima članstvo u Savjetodavnom vijeću pri Open Rights Group, Senior Fellowship Akademije za visoko obrazovanje, članstvo u Izvršnom komitetu, britanskom i irskom udruženju za pravo, obrazovanje i tehnologiju (BILETA).

Edina je glavni urednik serije knjiga EUP-a ‘Buduće pravo’, zajedno sa prof. Lilian Edwards i prof. Burkhardom Schaferom, a također je gostovala u uređivanju časopisa o tehničkom pravu. Takođe je recenzent za brojne časopise iz oblasti informacionih tehnologija i prava i recenzirala je predloge istraživanja, predloge knjiga i monografija. Edina je vodila aplikacije za male grantove kao PI, i do sada je bila uspješna na dvije važne nagrade, obavijestio je dr Edhem Čustović, nezvanični ambasador Bosne i Hercegovine, osoba koja svakodnevno donosi priče o našim uspješnim ljudima u svijetu.

Britansko i irsko udruženje za tehnološko obrazovanje u oblasti prava (BILETA) osnovano je u aprilu 1986. kako bi promoviralo, razvijalo i prenijelo visokokvalitetna istraživanja i znanja o tehnološkom zakonu i politici organizacijama, vladama, stručnjacima, studentima i javnosti. BILETA takođe promoviše upotrebu i istraživanje tehnologije u svim fazama obrazovanja i jedno je od najvećih i najstarijih udruženja za tehnološko pravo u Evropi.

Previous Ermin Junuzović upisao novu pobjedu sjajnim nokautom
Next Zbog saradnje sa kartelom Tito i Dino: Izdat nałog za hapšenje vd. direktora FUP-a Vahidina Munjića!

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanska firma ‘Koteks’ s holandskim partnerom razvija novi model balističkog prsluka

Bosanskohercegovačka namjenska industrija bilježi kontinuirani rast o čemu svjedoče i brojni ugovori bh. firmi iz ove branše za strane kupce, a jedna od tih kompanija je i tešanjski Koteks. Kompanija

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pet medalja za bosanske učenike na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

Ekipa Bosne i Hercegovine napravila je historijski uspjeh na 63. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Oslu, osvojivši tri srebrne, dvije bronzane medalje, te jednu počasnu pohvalu. Srebra su osvojili: Benjamin Mujkić,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Učenik iz Tuzle Tarik Džambić bronzani na Microsoftovom takmičenju u New Yorku

Učenik JUMS Eletrotehnička škola Tuzla Tarik Džambić na svjetskom Microsoft Office Specialist takmičenju koje se održalo u New Yorku je osvojio bronzanu medalju.  Radi se na IT takmičenju iz Microsoftovih