Profesoricu u Novom Pazaru priveli i ispitivali zbog puštanja himne sandžačkih Bošnjaka

Profesoricu u Novom Pazaru priveli i ispitivali zbog puštanja himne sandžačkih Bošnjaka

Profesorica Osnovne škole “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru Adela Melajac Karahmetović privedena je danas, jer je 1. septembra povodom početka nove školske godine umjesto himne Srbije “Bože pravde” u školi pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, javlja AA.

Melajac Karahmetović se nalazi u policiji, a građani su putem društvenih mreža pozivani da dođu ispred zgrade policije, i pristižu u sve većem broju.

Među okupljenim građanima nalaze se i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Srbiji Jasmina Curić i poslanik Skupštine Srbije Enis Imamović.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije saopštilo je ranije da himna Srbije “Bože pravde” prvog dana školske godine nije emitovana jedino u OŠ “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru i tada je najavljeno, ukoliko bude saznanja da još neke škole nisu sprovele odluku ministarstva, da će u te škole će biti poslata prosvjetna inspekcija.

Nakon nešto više od sat vremena, koliko je trajalo davanje izjave, učiteljica Karaahmetović Melajac je u društvu supruga, brata i Ugljanina napustila prostorije Policijske uprave u Novom Pazaru, prenose beogradski mediji.

Nije željela da daje izjave za medije, kratko se zahvalivši okupljenima na podršci koji su joj skandirali “ti si ponos ove čaršije”.

OBUSTAVITI ASIMILACIJU BOŠNJAKA

Povodom nastavka kampanje zastrašivanja Bošnjaka od strane aktuelnog Vučićevog režima, predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je 3. septembra Press konferenciju.

Obraćanje predsjednika Stranke prenosimo u cjelosti:

“Jedan od osnovnih ciljeva SDA Sandžaka, kao parlamentarne stranke, punu 31 godinu, jeste promjena karaktera države, reforma političkog sistema Srbije uključujući i promjenu državnih simbola, koje bi usvajanje novih simbola: zastave i himne svi građani ove zemlje osjećali svojim. Po svojoj sadržini, ova državna himna odnosno himna, jednog dijela srpskog naroda predstavlja manifest velikosrpske militantne politike, koja isključuje sve druge narode u ovoj zemlji, što čine preko 20% stanovništva ove zemlje i koja je direktni inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i djelimično u Sandžaku.

Izjava ministra prosvjete Branka Ružića i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predstavljaju grubo kršenje Ustava i zakona Republike Srbije. Oni nemaju pravo na to.

Ove neprimjerene izjave su u službi direktnog zastrašivanja bošnjačke djece i prosvjetnih radnika u Sandžaku, kako bi ih prisilili i uplašili da odustanu od svojih osnovnih ljudskih i nacionalnih prava garantovanih Ustavom i zakonima ove zemlje.

Opet ponavljam ni ministar Ružić, ni predsjednik Srbije nemaju pravo na to.

Mi Bošnjaci Sandžaka poštujemo srpski narod, poštujemo njihov nacionalni identitet i poštujemo njihovo pravo na himnu i na simbole.  АLI !!!

Nametanje srpske nacionalne himne djeci bošnjačke nacionalnosti predstavlja najgrublji vid pokušaja asimilacije u cilju promjene identiteta. Šta treba djeca bošnjačke nacionalnosti da pjevaju, neka prvo pročitaju ministar prosvjete i predsjednik Srbije pa neka vide ima li smisla da bilo koje dijete druge nacionalnosti glasno pjeva, čita i da se moli za ovo.

  1. Bošnjaci Sandžaka su narod koji ima svoju himnu koja je usvojena u ovoj zemlji u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje i u skladu sa državnom procedurom, ona je važeća.
  2. Identitetska pitanja bošnjačkog naroda su isključivo u nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a ne ministra prosvjete, predsjednika Skupštine, Republike i tako dalje i da niko nema pravo da se miješa u to. Prosvjetni radnici su dužni da poštuju, čuvaju i unapređuju bošnjački nacionalni identitet kod bošnjačke djece, kao i svakog drugog djeteta prema njihovom opredjeljenju i nacionalnoj pripadnosti.
  3. Član 14. Ustava Republike Srbije kaže: Republika Srbija štiti prava nacionalnih manjina. Država jemči posebnu zaštitu nacionalnim manjinama, radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.

To znači da prosvjetni radnici, direktori i svi drugi državni službenici i institucije, uključujući i ministra prosvjete i predsjednika države imaju obavezu da afirmativnim mjerama olakšavaju i podstiču manjine da čuvaju i unapređuju svoj identitet.

Ovo treba svi da znaju, prvenstveno oni koji pogrešno informišu predsjednika Srbije o izjavi Bošnjačkog nacionalnog vijeća i ministra prosvjete ukoliko su bili u zabludi i obzirom na ovaj član Ustava Srbije i drugih članova koji stoje, koji se konkretno tiču prava manjina da neposredno i direktno ostvaruju svoja prava i štite svoje identitet.

Nakon ove moje izjave očekujem da se ministar prosvjete Ružić i predsjednik Srbije izvine glasno putem medija prosvjetnim radnicima kojima su prijetili, djeci i njihovim roditeljima. 

Da gradimo jednu novu državu u kojoj ćemo svi, onu zajedničku himnu koju donesemo da osjećamo svojom, zajednički grb i zastavu da osjećamo svojim, i da svi navijamo za naše vaterpoliste, tenisere, boksere, fudbalere da se radujemo njihovoj pobjedi.

Cilj SDA Sandžaka je to.”

Previous Suljagić: Crna Gora je dokaz da je i milimetarski ustupak velikosrpskom nacionalizmu potencijalno fatalan
Next Nekoliko hiljada biciklista na Devetoj tuzlanskoj biciklijadi

You might also like

NAŠI DANI

Novalić u Bihaću: Osigurana sredstva za projektovanje i početak gradnje brze ceste

 Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je boravio u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu, gdje je u Bihaću je razgovarao s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem. Tema sastanka bile su

NAŠI DANI

Zapečaćeno 20 kladionica na području Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona

  Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je 4.2.2019.godine na području Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona izvršila 52 inspekcijska nadzora kojim su bila obuhvaćena uplatna mjesta priređivača igara na sreću

NAŠI DANI

Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Porodice poginulih i veterani Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo danas su obilježili 30. godišnjicu postrojavanja pripadnika ove brigade, te su učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali počast