Projekti arhitekte Gološa dio su prepoznatljivog vizuelnog identiteta Sarajeva

Projekti arhitekte Gološa dio su prepoznatljivog vizuelnog identiteta Sarajeva

Arhitekta Sead Gološ, koji je preminuo jučer u Sarajevu, autor je više projekata koji su dio prepoznatljivog poratnog vizuelnog identiteta glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Neki od tih objekata su kompleksi BBI i Sarajevo City Centar, prodajni centar Merkur, poslovno-stambeni kompleks Bosmal, obnovljeni Hotel “Evropa”.

Gološ (1969.) je preminuo od posljedica COVID-a 19, javljeno je jučer.

Prema tim informacijama, smrt je nastupila nakon što se u jednoj fazi bolesti stanje toliko pogoršalo da je prebačen u bolnicu Podhrastovi.

Bio je oženjen, otac dvoje djece.

Smrt uglednog sarajevskog arhitekte pogodila je ne samo porodicu već i ljude s kojima je radio, njegove prijatelje i kolege. Nadali su se da će on ipak dobiti tešku bitku za život.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, oprostio se sa, kako ističe, svojim velikim prijateljem čija ga je smrt zatekla i jako rastužila:

„Svojim znanjem, iskustvom i izuzetnom radnom energijom dao je snažan pečat pri rješavanju brojnih uspješnih projektnih rješenja koja su obilježila naš gradski prostor.

Njegov graditeljski opus, danas poznata mjesta druženja, rada i stanovanja u njegovom rodnom Sarajevu, ostat će trajni podsjetnik na njega i njegovo stvaralaštvo.

Entuzijazam, talenat, vizije, profesionalizam, sve što je krasilo Seada, omogućili su mu da radi i stvara na značajnim međunarodnim projektima“.

Gološ je bio i član Gradskog savjeta za urbanizam.

Previous Biden: Preletio sam Bosnu helikopterom, od Splita do Brčkog - apsolutno veličanstvena zemlja!
Next Muftijstvo banjalučko: Dodijeljena plaketa novinaru Miši Vidoviću

You might also like

NAŠI DANI

FIFA kaznila FS Srbije zbog četničkog transparenta na tribinama

  Fudbalski savez Srbije kažnjen je po drugi put na Svjetskom prvenstvu, ovoga puta zbog transparenta kojeg su istakli srbijanski navijači, a koji veliča nacionalističku organizaciju iz Drugog svjetskog rata.

NAŠI DANI

Desničari planirali nasilno preuzimanje vlasti u Njemačkoj i otmicu ministra zdravlja

Grupa osumnjičenih je, kako se navodi, namjeravala stvoriti uslove slične građanskom ratu u Njemačkoj, te planirala otmicu saveznog ministra zdravlja Karla Lauterbaha, prenosi DW. Protiv četvorice osumnjičenih u jednoj Telegram

NAŠI DANI

Trojka kao ključna ispomoć separatistima protiv BiH – razvukla front bosanskim snagama u borbi protiv SNSD-ovih i HDZ-ovih napada na Ustavni sud

Ustavni sud Bosne i Hercegovine kao institucija od vitalnog značaja za opstojnost i funkcionisanje države Bosne i Hercegovine napadnut je iz tri pravca. Iz pravca srpske separatističke politike, iz pravca